Bir önceki blog yazımda, takipçilerimden verilmiş vatandaşlığın geri alınıp alınamayacağı konusunda ısrarlı emailler aldım. Bu yazımda kısaca 1981 tarihli (genişletilmiş 2002) göçmenlik yasasının 40. maddesine değinmek istiyorum.

Evet, bazı özel durumlarda, İçişleri Bakanlığı vatandaşlığı iptal edip, ilgili kişileri ülkesine geri gönderebilir.

Zira, 1981 tarihli Vatandaşlık kanunu 40. maddesi, sahte evraklarla süresiz oturum izni alanların vatandaşlıklarının iptal edilmesinde Bakanlığa yetki veriyor. 40. maddeye göre, örneğin:

1- Süresiz oturum iznini sahte ve yalan beyanlarla almış olanlar

2- Evlilik vizesi ile vatandaşlık almış olup, daha sonra evli olmadıkları anlaşılanlar

3- Süresiz oturum iznine giden yolda, önceki vizelerde sahte evrak kullananlar

4- Life in the UK veya ESOL sınavlarında sahtecilik ya da kopya çekmiş olanlar; vatandaşlık edinmiş olsalar dahi, edindikleri vatandaşlık iptal edilebiliyor. İlgili kişi bu durumda, sınır dışı ediliyor.

Örneğin, Life in the UK testinde sahtecilik tespit edilmiş ise veya bu testi yapan firmanın yaygın şekilde sahtecilik yaparak yeterlilik sertifikası verildiği tespit edilirse veya ESOL sınavı belgesi sahtecilikle alınmış ise, süresiz oturum izni ve vatandaşlık geri alınabilir.

Aynı şekilde, Süresiz Oturum İznine giden yolda, sahtecilik yapılarak vizeler alınmış ise ve bu sistematik bir şekilde yapıldıysa, yine hem süresiz oturum hem de vatandaşlık iptal edilebilir.

Terörizm ve ülke güveliğini tehlikeye düşürecek durumlarda da 40. madde işletilebiliyor.

Vatandaşlık iptalinde zaman aşımı söz konusu değil. 10, 20, 30 veya 50 yıl öncesinde dahi olsa, sahte evrak/beyan kullanıldığı anlaşıldığında, 40. madde işletiliyor.

Ankara Anlaşmasıyla Vatandaşlık almış olan bazı takipçilerimden gelen sorulara da burada yanıt vermek istiyorum. Eğer işinizi kurallarına göre yaptıysanız ve sahte evrak kullanmadıysanız, hiç bir şekilde korkmanıza gerek yok.

Ancak sahtecilik söz konusu ise, örneğin hayali faturalar kesilmis veya olmayan bir is yapilmis gibi gosterilmisse, vatandaşlık almış dahi olsanız 40. maddenin işletilmesi söz konusu olabilir.

,


Tamer Ulay

Tamer Ulay, İngiltere ve Avrupa Birliği göçmenlik hukuku uzmanı olarak, Londra merkezli Garth Coates Göçmenlik Hukuku firmasında yönetici dosya uzmanı görevini sürdürmektedir. Bu blog sitesinin yöneticileri ve yazarlarından biri olarak, göçmenlik yasalarında olan değişiklikleri, vizelerde yaşanan sorunları ve İngiliz göçmenlik mahkemelerinin kararlarını bilgisayar ekranlarınıza taşıyor. Sektörde yaklaşık 30 yılı aşkın deneyimiyle sadece İngiltere'ye yönelik göçmenlik başvurularına değil, aynı zamanda başta Portekiz ve Yunanistan olmak üzere, Kıbrıs, İtalya ve İspanya'da gerçekleştirilen altın vize ve yerleşim başvurularına da yanıt vermektedir. Tamer Ulay, aynı zamanda AB ve Karayip Adaları'ndaki oturma izinleri ve çifte vatandaşlık programlarına odaklanan Coates Global firmasının üst düzey yöneticisi ve iş geliştirme direktörüdür. 'Vizesiz Dünya' blog sitesi hakkındaki eleştiri ve yorumlarınızı, Avrupa Birliği ülkeleri ve İngiltere'ye yönelik göçmenlikle ilgili taleplerinizi Tamer Ulay ile paylaşmaktan çekinmeyin. İletişim: Email: tamerf@garthcoates.com Whatsapp: +44 791 612 05 44

0 yorum

Bir cevap yazın

Avatar placeholder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.