İçişleri Bakanlığı, sahtecilik yapıldığından şüphelendiği vize türlerini her zaman mercek altında tutuyordu. Ancak şimdi, sahtecilik yaptığından şüphelenilen danışman ve avukatların başvuru dosyaları da tozlu raflardan indirip yeniden incelenmeye başlandı.

Geçmiş yıllarda bir kaç OISC firması sahtecilikten dolayı kapatıldığında bakanlık bu firmaların tüm dosyalarına hemen el atmıştı. En son, Kuzey Londra’da sahte evlilik yapılmasına aracı olduğu için mahkeme tarafından suçlu bulunan Türk bir firmanın yaptığı başvurular dikkatle incelenmeye başlandı. Şubat 2013 ayı içinde, Kuzey Londra’da bulunan göçmenlik firması Tevfik Suleyman Solicitors çalışanları, mahkeme tarafından sahtecilik suçlaması ile hapis cezalarına çarptırılmıştı. Bakanlık şimdi, bu avukatlık firmasından yapılan bütün vize başvurularını, özel bir ekibe tek tek inceletmeye başladı. İnceleme yapılanlar arasında şu anda Vatandaşlık edinmiş olanlar da var. Eğer sahtecilik olayı ispatlanırsa, vatandaşlık almış olsalar dahi, ilgili kişilerin vizeleri ve vatandaşlıkları iptal edilip, sınır dışı edilmeleri söz konusu olabilecek.

Geçmiş yıllarda, OISC denetiminde olan bir firmanın, Türk gazetelere verdiği ilanlar sadece benim değil, aynı zamanda bakanlık çalışanlarının da dikkatini çekmiş olmalı ki, bu danışmanlık firması da yakın incelemeye alınan firmalar arasında yer aldı.  “Ankara Anlaşmasında gerekli bütün evrakları biz hazırlıyoruz” şeklinde, akıl dışı cüretkarlıkla basılı ilanlar hazırlayan bu firma, sahte evrak kullanıldığının ipucunu kuvvetli bir şekilde veriyordu. Bütün evrakların, danışman bir firma tarafından hazırlanması, ancak ve ancak, sahte evrak kullanılarak mümkün olabilirdi ve Bakanlık buna özel bir önem vererek tepkisini ortaya koydu.

Bakanlık, Ankara Anlaşması vizelerinde sahteciliğin yaygın bir şekilde yapıldığını düşünüyor. Bakanlığa göre, kendi işini yapmak üzere başvuranların %90’ı, sistemi suistimal ediyor, kendi işini yapıyormuş gibi görünüp, sağda solda eleman olarak çalışıyor ve kendilerine Self Employer, yani işadamı süsü veriyorlar.

Geçtiğimiz aylarda mahkeme tutanaklarını incelerken, mahkeme hakiminin sorduğu sorudan, vizesinin 2. yılında daha ne iş yaptığını bilmeyenlerin de olduğunu hayretler içinde görmekteyim. Herşeyini danışmanına bırakmış olduğu için, vize dosyasında ne iş yaptığını bilmeyenlerin düştüğü traji komik durum, aslında herşeyi çok iyi özetliyor. Ankara Anlaşmasında sadece para kazanmak uğruna gözü hırsla dolan bazı danışmanlar, bu vizeyi suistimal ederek, sadece kendilerine ve kendi müşterilerine değil, aynı zamanda bu vizeden yararlanma ayrıcalığına sahip olan çoğunluktaki iyi niyetli gerçek girişimcilere de zarar veriyorlar. Maalesef, bazı Ankara Anlaşması başvuranları, oyunu kendi kuralına göre oynama gereği dahi duymuyor, ne iş yaptığından bihaber, tüm işlemleri danışmanlarına bırakıp, kendi geleceklerini risk ediyorlar.

Sahte evlilikler ile başlayan incelemeler, şu anda tüm vize dallarını, dolayısıyla Ankara Anlaşması vizesini de kapsayacak şekilde genişletilmiş durumda. Bakanlık memurlarının bu dosyalara yoğunlaşması, raflardaki eski dosyaların incelenmeye başlanması, herşeyiyle düzgün olan vize başvurularını da bir şekilde etkiliyor tabii. Vizelerdeki bekleme süresi, tahammül sınırlarını çoktan aştı ve Ankara Anlaşmasında bekleme süreleri 4, 5 hatta 6 ayı buldu. Hatta, mahkeme tarafından sahtekarlık yaptığı hükmü verilen kötü niyetli danışman ve avukatlarla başvuranlarda 2 yıla yakın sonuç bekleyenler var.


Tamer Ulay

Tamer Ulay, İngiltere ve Avrupa Birliği göçmenlik hukuku uzmanı olarak, Londra merkezli Garth Coates Göçmenlik Hukuku firmasında yönetici dosya uzmanı görevini sürdürmektedir. Bu blog sitesinin yöneticileri ve yazarlarından biri olarak, göçmenlik yasalarında olan değişiklikleri, vizelerde yaşanan sorunları ve İngiliz göçmenlik mahkemelerinin kararlarını bilgisayar ekranlarınıza taşıyor. Sektörde yaklaşık 30 yılı aşkın deneyimiyle sadece İngiltere'ye yönelik göçmenlik başvurularına değil, aynı zamanda başta Portekiz ve Yunanistan olmak üzere, Kıbrıs, İtalya ve İspanya'da gerçekleştirilen altın vize ve yerleşim başvurularına da yanıt vermektedir. Tamer Ulay, aynı zamanda AB ve Karayip Adaları'ndaki oturma izinleri ve çifte vatandaşlık programlarına odaklanan Coates Global firmasının üst düzey yöneticisi ve iş geliştirme direktörüdür. 'Vizesiz Dünya' blog sitesi hakkındaki eleştiri ve yorumlarınızı, Avrupa Birliği ülkeleri ve İngiltere'ye yönelik göçmenlikle ilgili taleplerinizi Tamer Ulay ile paylaşmaktan çekinmeyin. İletişim: Email: tamerf@garthcoates.com Whatsapp: +44 791 612 05 44

3 yorum

Mehmet · 04/09/2013 18:07 tarihinde

Bu yüzden gerçekten yapılan başvurular etkileniyor cevaplar gecikiyor.yazılarınız ve paylaşımlarınız çok faydalı oluyor teşekkürler

cagdas · 01/10/2013 23:06 tarihinde

Merhaba.
Ben bahsettiginiz Avukatlik firmasi ile Ankara antlasmasina basvurmustum ve indefinite 1 senem kaldi.simdilik hersey yolunda gidiyor.Sorum:acaba benim de dosyam bu danisman firmanin olumsuzlugu yuzunden nasil etkilenebilir?Daha dogrusu bu kosullarda ne yapmami onerirsiniz.
tesekurler…..

    Vizesiz Dünya · 03/10/2013 22:21 tarihinde

    Merhaba, buyuk ihtimalle dosyaniz daha dikkatli incelenmek uzere olusturulan ekibe sevk edilecektir. Bu dosyanizin sonuclanma suresini uzatabilir. Isinizi dogru yaptiginiz surece bir sorun cikacagini dusunmuyorum.

Bir cevap yazın

Avatar placeholder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.