Bugün, İçişleri Bakanlığı web sitesindeki güzel bir haberi sizlerle paylaşmak istiyorum. Son zamanlarda öğrenci vizesinin zorlaştırılması, sınırdışı edilme kararları, Türkiye’nin iltica edenleri ve kaçakları geri almayı kabul etmesi gibi çok sayıda kötü haberden sıkılan İngiltere’deki Türkiyeli topluma nihayet güzel bir haber verebileceğim.

İçişleri Bakanlığı Certificate of Approval (COA) yani evlilik izni uygulamasına 9 Mayıs 2011 tarihinden sonra son verileceğini açıkladı. Aslında bu açıklama 7 Nisan’da yapılmıştı ancak paskalya tatili dolayısıyla şimdi sizlerle paylaşma fırsatı buluyorum.

Bilindiği üzere, İngiltere’de sahte evlilik yaparak kalmak isteyenleri engellemek amacıyla uzun zamandır İçişleri Bakanlığı, evlilik yapmak isteyenlerin evlenmeden önce bakanlıktan izin almasını şart koşuyordu. Burada amaç, sahte evlilik yapacak olanları, daha evlenmeden belirlemekti. Ancak uygulamada çok fazla sıkıntı yaşandı. Örneğin, resmi nikah yapmadan dini nikahla beraberlik kuranların önüne bir türlü geçilemedi.

Kutsal aile yapısının korunması ve eşlerin izin almalarının insan haklarının ihlali olduğuna hükmeden Lordlar kamarası, 30 Temmuz 2008’de evlilik izni uygulamasının yasal olmadığına hükmetmişti. Kamuoyunda BAIAI davası olarak bilinen duruşma sonrasında verilen bu kararın uygulanmaması için 3 yıldır İçişleri Bakanlığı mücadele veriyordu. Bakanlık, Lordlar Kamarasının yasal olmadığına hükmettiği uygulamaya devam etmek için tüm hukuki yolları denedi ancak başaralı olamadı.

Ve nihayet bu uygulamaya 9 Mayıs 2011 den itibaren son verileceğini açıklamak zorunda kaldılar.

Tabii, açıklama yaparken, “Mahkeme, evlilik izni uygulamasının zayıflamasına neden olmuştur” diyerek, son zamanlarda kamuoyunu çok meşgul eden SHAM MARRIAGE (sahte evlilik) olaylarında suçu mahkemenin üzerine atmayı da ihmal etmediler.

Ancak biz hukukçular için sonuç gerçekten çok güzel. Bundan sonra İngilterede evlenmek isteyen yabancılar bakanlıktan izin almak zorunda kalmayacaklar.


Tamer Ulay

Tamer Ulay, İngiltere ve Avrupa Birliği göçmenlik hukuku uzmanı olarak, Londra merkezli Garth Coates Göçmenlik Hukuku firmasında yönetici dosya uzmanı görevini sürdürmektedir. Bu blog sitesinin yöneticileri ve yazarlarından biri olarak, göçmenlik yasalarında olan değişiklikleri, vizelerde yaşanan sorunları ve İngiliz göçmenlik mahkemelerinin kararlarını bilgisayar ekranlarınıza taşıyor. Sektörde yaklaşık 30 yılı aşkın deneyimiyle sadece İngiltere'ye yönelik göçmenlik başvurularına değil, aynı zamanda başta Portekiz ve Yunanistan olmak üzere, Kıbrıs, İtalya ve İspanya'da gerçekleştirilen altın vize ve yerleşim başvurularına da yanıt vermektedir. Tamer Ulay, aynı zamanda AB ve Karayip Adaları'ndaki oturma izinleri ve çifte vatandaşlık programlarına odaklanan Coates Global firmasının üst düzey yöneticisi ve iş geliştirme direktörüdür. 'Vizesiz Dünya' blog sitesi hakkındaki eleştiri ve yorumlarınızı, Avrupa Birliği ülkeleri ve İngiltere'ye yönelik göçmenlikle ilgili taleplerinizi Tamer Ulay ile paylaşmaktan çekinmeyin. İletişim: Email: tamerf@garthcoates.com Whatsapp: +44 791 612 05 44

0 yorum

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.