Uzun yıllardır konuşulmasına rağmen, bir türlü hayata geçirilemeyen Croydon’daki vize başvuru merkezinin restorasyon işlemi nihayet kısmen de olsa geçtiğimiz tamamlandı ve polis sorgulama merkezi görüntüsünden, son teknoloji ekipmanların kullanıldıgı ferah ve konforlu bir ortama kavuşuldu.

Bir kaç haftadır Croydon’daki vize merkezine gitmiyordum, ancak dün gittiğimde yenilenmiş hali beni bütünüyle büyüledi. TV ekranlarından, elinizdeki işlem numarası ile dosyanızın hangi aşamada olduğunu takip edebiliyor, bekleme salonundaki modern kafede birşeyler yiyip içebiliyorsunuz. Cep telefonu ve laptopumuzu kullanmamız engellenmiyor ve müşterilerimizin dosya bilgilerine online erişebiliyoruz.

Eskiden,banka gişelerini andıran kalın camlar arkasında oturan vize memurlarının ne söylediğini anlamakta zorlanıyor, birbirimizle bağrışarak anlaşabiliyorduk. Restorasyondan sonra, arada hiç bir bölme olmadığı için vize memuruyla aynı masada, karşılıklı konforlu koltuklarda oturuyor, birbirimizi rahatlıkla duyuyor, hatta en son oynanan futbol maçı hakkında karşılıklı sohbet bile edebiliyoruz.

Ortamın modern, rahat ve stressiz olması sadece bizi değil, vize memurlarını da olumlu etkilemişe benziyor çünkü verdikleri kararlar genelde olumlu oluyor.

Dün görüştüğüm vize memurlarından biri, yeni ortamda tek eksik olan şeyin, arka planda müzik yayını olduğunu söylemişti. İnsanoğlu birşeylere sahip oldukça, daha fazlasını istemekte tereddüt etmiyor.

Eskiden 1. ve 2. katlarda verilen vize hizmetleri, şu anda restorasyonu tamamlanan 3. katta veriliyor. 1. ve 2. katlardaki restorasyon çalışmaları ise devam etmekte. Eskiden 2 katta verilen hizmetlerin şimdi sadece 3. katta veriliyor olması, günlük işlem hacmini düşürmemiş, aksine arttırmış durumda. Eskiden dosya sonuçlanması için saatlerce hatta 2 gün beklemek gerekirken, şimdi, ortalama 2 saatte karar çıkıyor. Bunda, ortamın stresten arındırılmasının yanısıra, zekice değiştirilen işlem sıralamasının da etkisi var. Eskiden elde dosya memurdan memura dolaşılırken, şimdi tüm işlemler 2 bankodan tamamlanıyor.

Croydon’daki 1. ve 2. katlardaki restorasyonlar da tamamlanınca, iltica ve evlilik vize başvurularının hızla sonuçlanabileceğini düşünüyorum. 1. kat tamamlandığında, sadece ilticacıların mülakatlarıyla ilgilenilecek. 2. katta ise, İngiltere’de kaçak durumda olanların imzalarının takibine bakılacak.


Tamer Ulay

Tamer Ulay, İngiltere ve Avrupa Birliği göçmenlik hukuku uzmanı olarak, Londra merkezli Garth Coates Göçmenlik Hukuku firmasında yönetici dosya uzmanı görevini sürdürmektedir. Bu blog sitesinin yöneticileri ve yazarlarından biri olarak, göçmenlik yasalarında olan değişiklikleri, vizelerde yaşanan sorunları ve İngiliz göçmenlik mahkemelerinin kararlarını bilgisayar ekranlarınıza taşıyor. Sektörde yaklaşık 30 yılı aşkın deneyimiyle sadece İngiltere'ye yönelik göçmenlik başvurularına değil, aynı zamanda başta Portekiz ve Yunanistan olmak üzere, Kıbrıs, İtalya ve İspanya'da gerçekleştirilen altın vize ve yerleşim başvurularına da yanıt vermektedir. Tamer Ulay, aynı zamanda AB ve Karayip Adaları'ndaki oturma izinleri ve çifte vatandaşlık programlarına odaklanan Coates Global firmasının üst düzey yöneticisi ve iş geliştirme direktörüdür. 'Vizesiz Dünya' blog sitesi hakkındaki eleştiri ve yorumlarınızı, Avrupa Birliği ülkeleri ve İngiltere'ye yönelik göçmenlikle ilgili taleplerinizi Tamer Ulay ile paylaşmaktan çekinmeyin. İletişim: Email: tamerf@garthcoates.com Whatsapp: +44 791 612 05 44

0 yorum

Bir cevap yazın

Avatar placeholder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.