Birleşik Krallık, aralarında Dominika ve Vanuatu da olan beş ülkeye vize uygulamaya başladı. Dominika ve Vanuatu pasaportları, gelişmiş ülkelere vizesiz erişim olanağı verdikleri için yatırımcıların büyük ilgisini çekiyordu. Birleşik Krallık İçişleri Bakanı Suella Braverman, bu iki ülkenin vatandaşlık için yatırım programlarının “açıkça ve belirgin bir şekilde” kötüye kullanıldığını belirterek, uyarılara rağmen Birleşik Krallık için tehdit oluşturan kişilere Vanuatu ve Dominika tarafından vatandaşlık verilmeye devam edildiğini ifade etti.

Birleşik Krallık, vize muafiyeti anlaşmasını iptal etmeyi duyurmadan kısa bir süre önce, Dominika vatandaşlık için başvuranlara güvenlik protokolünü geliştirdiğini ve başvuru sahiplerine kişisel mülakatlar düzenleyerek programın güvenliğini ve gereken özeni artırdığını açıklamıştı.

Birleşik Krallık’ın Honduras, Namibia, Timor-Leste, Vanuatu, and Dominika için aldığı vize kararı 19 Temmuz 2023’te yürürlüğe giriyor. Bu ülkelerin vatandaşlarına dört haftalık bir geçiş süreci tanınıyor. Ancak, bu süre zarfında Birleşik Krallık’a seyahat etmek için rezervasyon yapanlar, yeni kurallar yürürlüğe girdikten sonra geçerli bir vize olmadan ülkeye giriş yapamayacaklar.

Birleşik Krallık kararına rağmen, Dominika pasaport sahipleri hala Schengen Bölgesi, Hong Kong ve Singapur gibi cazip destinasyonlara vizesiz erişime sahip.

Vatandaşlık veren diğer Karayip ada ülkeleri (St Kitts ve Nevis, Grenada, St Lucia vb), aynı akıbete uğramamak için, şimdiden önlem almaya başladılar. Önlemler arasında kişisel mülakatların yapılması, finansal denetimin sıkılaştırılması, ABD, AB ve İngiltere gibi ülkelerden daha önce vize reddi alanların vatandaşlık başvurularının reddedilmesi, hatta vatandaşlık edinenlere düzenli denetim uygulanması yer alıyor. Bu önlemlerin ne kadar başarılı olacağını kestirmek ise çok zor.

Vizesiz seyahat hakkı elinden alınanların sayısı binlerle ölçülüyor.

Aralarında Türk vatandaşlarının da olduğu dünyanın dört bir yanından binlerce kişi, Birleşik Krallık ve AB’ye serbestçe seyahat edebilmek amacıyla Dominika ve Vanuatu pasaportu alabilmek için bu ülkelere yüz binlerce dolar ödeme yaptı. Ancak, Birleşik Krallık’ın aldığı son karar ve muhtemelen AB’nin benzer kararlar alması durumunda, bu kişilerin vizesiz seyahat halleri olumsuz etkilenecek.

Bu durum, Dominika ve Vanuatu pasaportlarına sahip kişilerin Birleşik Krallık’a serbestçe seyahat edemeyeceği anlamına geliyor. Benzer bir durum AB için de geçerli olabilir. Bu beklenmedik durum, pasaport sahiplerinin yatırımlarındaki geri dönüşü önemli ölçüde etkileyecektir.

Karayip adalarındaki vatandaşlık programlarına dikkat edilmeli

Yatırımcılara, vatandaşlık veya oturum almayı düşünüyorlarsa, tanınmış ve saygın bir ülkede örneğin Portekiz, Malta veya Yunanistan’da yatırım yapmalarını öneririm. Malta Vatandaşlık Programı ile bir yıl içinde AB pasaportu alınabiliyor. Portekiz’in Altın Vize programı, beş yıl sonra bir AB pasaportu elde etme imkanı sağlıyor. Ya da Yunanistan’dan alınan bir gayrimenkul, Schengen bölgesinde vizesiz seyahat imkanı sağlıyor ve hatta belirli koşulların sağlanması durumunda Yunanistan’da yatırım yapanlara Avrupa Birliği ülkelerine yerleşme olanağı sunuyor.

Karayipler’den bir pasaport almanın vizesiz seyahatin iptal riski yanında farklı riskleri de var. Herhangi bir Karayip ülkesinden alınan pasaportlar, AB veya Birleşik Krallık’a girişi garanti etmez ve pasaport sahipleri varışta sorgulanabilir ve girişleri reddedilebilir. Dahası, girişlerine izin verilse bile, bu genellikle belirli bir süre (örneğin, Schengen bölgesindeki her 6 ayda 3 ay) için turist olarak girmeye izin verir. Bu pasaportlara sahip kişiler orada çalışamaz veya yaşayamazlar.

Ancak, Altın Vize programı gibi bir program aracılığıyla Portekiz’den veya Malta’dan alınan AB pasaportları, AB’ye giriş, serbest seyahat, çalışma, kalma veya yaşama garantisi sunar. Ek olarak AB pasaportları, ABD, Kanada ve Birleşik Krallık’ı da kapsayan geniş bir vizesiz seyahat ağı sunar.

Sonuç olarak, danışmanlık ve vize simsarları yerine, işinin gerçekten uzmanı olanlara başvurup, bu tür yatırımların uzun vadeli etkilerini anlamanız çok önem taşıyor.


Tamer Ulay

Tamer Ulay, İngiltere ve Avrupa Birliği göçmenlik hukuku uzmanı olarak, Londra merkezli Garth Coates Göçmenlik Hukuku firmasında yönetici dosya uzmanı görevini sürdürmektedir. Bu blog sitesinin yöneticileri ve yazarlarından biri olarak, göçmenlik yasalarında olan değişiklikleri, vizelerde yaşanan sorunları ve İngiliz göçmenlik mahkemelerinin kararlarını bilgisayar ekranlarınıza taşıyor. Sektörde yaklaşık 30 yılı aşkın deneyimiyle sadece İngiltere'ye yönelik göçmenlik başvurularına değil, aynı zamanda başta Portekiz ve Yunanistan olmak üzere, Kıbrıs, İtalya ve İspanya'da gerçekleştirilen altın vize ve yerleşim başvurularına da yanıt vermektedir. Tamer Ulay, aynı zamanda AB ve Karayip Adaları'ndaki oturma izinleri ve çifte vatandaşlık programlarına odaklanan Coates Global firmasının üst düzey yöneticisi ve iş geliştirme direktörüdür. 'Vizesiz Dünya' blog sitesi hakkındaki eleştiri ve yorumlarınızı, Avrupa Birliği ülkeleri ve İngiltere'ye yönelik göçmenlikle ilgili taleplerinizi Tamer Ulay ile paylaşmaktan çekinmeyin. İletişim: Email: tamerf@garthcoates.com Whatsapp: +44 791 612 05 44

0 yorum

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.