Hatırlanacağı üzere, Sheffield’deki Ankara Anlaşmasına bakan ekip, Şubat 2012’den itibaren Haziran 2012’ye kadar geçen 5 aylık sürede, acil olanlar dışında hiç bir dosyaya bakmamış, bu durum, İngiltere’nin Ankara Anlaşması konusunda sertleşeceği yorumlarına neden olmuştu. Gerçekte, Ankara Anlaşmasına bakan ekip dosyaları nasıl incelemeleri gerektiği konusunda ciddi anlamda eğitime tabi tutulmuş, bir bakıma geçmiş yıllarda yapılan kolay vize onaylarının önüne geçecek uygulamalara hazırlanmıştı.

Haziran ayından Ağustos ayı başına kadar, hemen her dosyanın sürpriz bir şekilde onaylandığına hepimiz şahit olduk. Eski ECAA ekibi, ellerinde biriken dosyaları hızla eritmek için, ek evrak istemeden ve fazla sorgulamadan ellerinde kalan başvuru dosyalarını, kelimenin tam anlamıyla, tam incelemeden kolaylıkla onayladı.

Ancak, Ağustos başından itibaren, ekibe yeni katılan memurlar, çok farklı bir tutum sergilemeye başladılar. Aldıkları eğitimin bir sonucu olsa gerek, tüm dosyaları çok ince detaylarına kadar inceleme yolunu seçtiler. 31 Temmuzda eski bir memurun kolaylıkla vize verdiği bir dosyayla aynı özellikteki bir başka dosyaya, 1 Ağustos’tan itibaren yeni memurların red vermesi, bir çok Ankara Anlaşması başvuranında şok etkisi yarattı. Gerçekte durum, dosyaları inceleyen ekibin değişmesinden kaynaklanıyordu.

Yeni ECAA ekibinin dosya incelemede izlediği taktik, vize vermek yönünde değil, vizeyi red etme yönünde yol ilerliyor. Bu nedenle, 1 Ağustos 2012’den itibaren vize redlerinde ciddi artışlar göze çarpmakta.

Memurlar artık neye bakıyorlar?

Vize uzatımı için başvuran birinin gerçekten iş yapıp yapmadığına veya iş kurmak isteyen biri için, gerçekten o işi yapmaya niyetli olup olmadığına bakıyorlar. Özellikle temizlik, çocuk bakıcılığı gibi işlere tolerans gösterilmiyor. Yeni iş kuracaklarda, iş planının benzersiz olup olmadığı ve pazar araştırması yapılıp yapılmadığına bakılıyor.

İş Planında başlıca nelere bakıyorlar?

Ankara Anlaşmasına başvuranların iş planı sunmaları zorunlu olmamasına rağmen, ECAA ekibi, artık iş planında veya iş niyetinde şunların olup olmadığına dikkat ediyor:

  • Yeterince pazar araştırması yapılmış mı?
    İşin kurulacağı yerde, benzer işi yapan kaç rakip var? Kişi başına düşen müşteri oranı nedir? Rakipler ne kadar ücret alıyor? İşi yeni kuracak birinin, o bölgede yıllardır aynı işi yapan rakiplere göre üstünlükleri nedir? Rakiplerini nasıl yenebilecek?
  • Pazarlama stratejisi geliştirmiş mi?
    Ürünlerini veya servislerini nasıl pazarlayacak? Hedef müşteri kitlesi kimlerden oluşuyor? Bu kitleye nasıl ulaşacak? Gerçekçi pazarlama ve reklam çalışması yapılmış mı? Bu reklam ve pazarlama araçları için yeterli sermaye var mı?
  • İş Planı kopya mı?
    Ankara Anlaşmasına başvuranların ortak sorunu, benzer iş planlarıyla başvuru yapılması. Özellikle düşük maliyetle plan hazırlayan muhasebecilerin veya vize danışmanlarının, eski planlarda bir kaç küçük değişiklik yapıp benzer planlar üretmelerine artık ECAA ekibi sıcak bakmıyor. Çünkü benzer iş planlarının, kurulacak iş hakkında ciddi araştırma yapılmadığının bir göstergesi olduğu öne sürülüyor. 2011 sonundaki yüksek mahkeme yargıcının buna işaret etmesi, ECAA ekibinin elini güçlendiriyor ve vize redlerinde benzer iş planları ilk sırada yer alıyor.
  • Yeterili tecrübeye sahip mi?
    İş planında bahsedilen işi yapmaya niyetlenen başvuru sahibinin, bu işi yapacak tecrübesi var mı? Bu tecrübesini belgelendirebiliyor mu?

Yukarıda sadece bir kısmını yazabildiğim kurallar, gerçekte uzun bir liste teşkil ediyor. Bu anlamda Ankara Anlaşmasına başvuru yapacakların, çok ciddi ve kopya olmayan iş planı hazırlaması çok büyük önem taşıyor.

Vize uzatma başvurularında bulunacak olanların ise, şunlara dikkat etmelerinde yarar var:

  • Verilen hizmet; tasarım, raporlama gibi yazılı dökümana dayanıyorsa, müşterilere verilen portföy fotokopisi
  • Müşteri listesi ve iletişim detayları
  • İş kurulurken yapılan harcamaların belgeleri
  • En önemlisi, bir yıllık vize başvurusunda verilen iş planında vaad edilenlerin yapılıp yapılmadığı.

İş planlarının yeni dönemde çok önemli olmasından hareketle, benzersiz iş planı hazırlamak herkes için kolay olmayacaktır. Pazar araştırmalı, benzersiz iş planı hazırlama maliyetlerinin en az 500 sterlinden başladığını duyuyorum. Kendi müşterilerime iş planlarını çoğunlukla ben hazırladığım için biliyorum. Pazar araştırmalı, benzersiz ve detaylı bir iş planını ortalama 1 haftada bitirebildiğim için 500 sterlinden daha düşük maliyetle hazırlanan iş planlarını çok ciddi bulmuyorum. Bu anlamda, ucuz iş planları konusunda tüm okurlarımı uyarmak isterim.

Son olarak, merak edenler için yeni ECAA ekibinin şu anda Nisan ayının 3. haftasında yapılan başvuruları incelediğini belirtebilirim.


Tamer Ulay

Tamer Ulay, İngiltere ve Avrupa Birliği göçmenlik hukuku uzmanı olarak, Londra merkezli Garth Coates Göçmenlik Hukuku firmasında yönetici dosya uzmanı görevini sürdürmektedir. Bu blog sitesinin yöneticileri ve yazarlarından biri olarak, göçmenlik yasalarında olan değişiklikleri, vizelerde yaşanan sorunları ve İngiliz göçmenlik mahkemelerinin kararlarını bilgisayar ekranlarınıza taşıyor. Sektörde yaklaşık 30 yılı aşkın deneyimiyle sadece İngiltere'ye yönelik göçmenlik başvurularına değil, aynı zamanda başta Portekiz ve Yunanistan olmak üzere, Kıbrıs, İtalya ve İspanya'da gerçekleştirilen altın vize ve yerleşim başvurularına da yanıt vermektedir. Tamer Ulay, aynı zamanda AB ve Karayip Adaları'ndaki oturma izinleri ve çifte vatandaşlık programlarına odaklanan Coates Global firmasının üst düzey yöneticisi ve iş geliştirme direktörüdür. 'Vizesiz Dünya' blog sitesi hakkındaki eleştiri ve yorumlarınızı, Avrupa Birliği ülkeleri ve İngiltere'ye yönelik göçmenlikle ilgili taleplerinizi Tamer Ulay ile paylaşmaktan çekinmeyin. İletişim: Email: tamerf@garthcoates.com Whatsapp: +44 791 612 05 44

0 yorum

Bir cevap yazın

Avatar placeholder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.