shutterstock_98814044Ankara Anlaşması eş vizesi ile İngiltere’de bulunanların, son 2 yıldır karşılaştığı sorunların çözümünde nihayet sona yaklaşılıyor. Yüksek mahkemenin bu vizelerde eşlerin durumu ile ilgili kararını bu ay içinde vermesi ve yıl sonuna kadar da bakanlığın bu kararı uygulaması bekleniyor.

2014 den bugüne, Ankara Anlaşması’da eşlerin süresiz oturum izni alabilmeleri için, başvurudan önce 2 yıl İngiltere’de eş vizesi ile kalıyor olmaları isteniyor. Ankara Anlaşmasının temeli olarak görülen 1971 göçmenlik yasasında bu tür bir kural olmamasına rağmen, bakanlığın böyle bir kural varmış gibi davranması, İngiltere’de Ankara Anlaşması eş vizesi ile bulunan yüzlerce kişinin mağduriyetine neden olmaya devam ediyor.

Yüksek mahkemede bekleyen benim de benzer bir dosyam olmasından dolayı, İçişleri Bakanlığının avukatlarıyla defalarca bu konuda görüşmelerim oldu. Onlara, 1971 yasasında böyle bir durumun söz konusu olmamasına rağmen neden ısrarla 2 yıl kuralını istediklerini sorduğumda, Ankara Anlaşması ile İngiltere’de kalanların Avrupa Birliği vatandaşlarından daha iyi şartlara sahip olmalarının mantıkla açıklanamayacağını ve bunun eşitlik ilkesine aykırı olduğunu söylüyorlar. Evet, bir Avrupa Birliği vatandaşı İngiltere’de kalıcı oturuma hak kazanabilmek için 5 yıl beklemek zorunda, bu doğru. Ancak, yasa yasadır. Kendi mantık kurallarınıza göre yasayı yönlendiremezsiniz. Eğer yasa, Türk Vatandaşlarına böyle bir hakkı veriyor ise; bakanlığın yapması gereken tek şey, yasayı kendi kafalarına göre yorumlamak yerine, yasanın gereklerini yerine getirmesidir.

Aylarca bakanlık ile süregelen bu tartışmaya nihayet Yüksek Mahkeme son noktayı koyacak. Eş vizesi ile İngiltere’de bulunanların biraz daha sabretmelerini rica ediyorum. Bu davanın, kendileri lehine sonuçlanacağına benim bir şüphem yok, yeterki davayı yürüten mahkeme savunmanları (Barrister), ev ödevlerine iyi çalışsınlar.

Yüksek mahkeme, bu davayı yürüten firmanın savunmalarının hataları sonucu bu davayı geri çevirirse, sırada benim dosyam bekliyor. Biz, ev ödevimizi çok iyi yapmış hazır durumda bekliyoruz ve davayı kazanacağımıza hiç bir şüphemiz yok.

 


Tamer Ulay

Tamer Ulay, İngiltere ve Avrupa Birliği göçmenlik hukuku uzmanı olarak, Londra merkezli Garth Coates Göçmenlik Hukuku firmasında yönetici dosya uzmanı görevini sürdürmektedir. Bu blog sitesinin yöneticileri ve yazarlarından biri olarak, göçmenlik yasalarında olan değişiklikleri, vizelerde yaşanan sorunları ve İngiliz göçmenlik mahkemelerinin kararlarını bilgisayar ekranlarınıza taşıyor. Sektörde yaklaşık 30 yılı aşkın deneyimiyle sadece İngiltere'ye yönelik göçmenlik başvurularına değil, aynı zamanda başta Portekiz ve Yunanistan olmak üzere, Kıbrıs, İtalya ve İspanya'da gerçekleştirilen altın vize ve yerleşim başvurularına da yanıt vermektedir. Tamer Ulay, aynı zamanda AB ve Karayip Adaları'ndaki oturma izinleri ve çifte vatandaşlık programlarına odaklanan Coates Global firmasının üst düzey yöneticisi ve iş geliştirme direktörüdür. 'Vizesiz Dünya' blog sitesi hakkındaki eleştiri ve yorumlarınızı, Avrupa Birliği ülkeleri ve İngiltere'ye yönelik göçmenlikle ilgili taleplerinizi Tamer Ulay ile paylaşmaktan çekinmeyin. İletişim: Email: tamerf@garthcoates.com Whatsapp: +44 791 612 05 44