Santorini, Yunanistan

Yunanistan “Altın Vize” programını iyice genişletiyor: Tahvil, hisse senedi ve mevduat seçeneği yolda

Altın Vize (Golden Visa) programına hızla artan ilgiden memnun olan Yunanistan vizenin kapsamını genişletiyor. Ülkedeki gayrimenkul yatırım şirketlerinin tahvil ve hisse senetlerine en az 400 bin Euro yatırım yapan veya ülkedeki bankalara en az 400 bin Euro yatıranlar Altın Vize’den faydalanabilecek. Yunan hükümet tahvillerinden 800 bin Euro alanlar da Altın Vize’den yararlanabilecek. Mevcut uygulamaya göre sadece Yunanistan’da minimum 250 bin Euro değerinde emlak satın alanlar bu uygulamadan faydalanabiliyor. Bu yatırımı yapanlara 5 yıllık oturum izni veriliyor.

Yunanistan Ekonomi ve Kalkınma Bakan Vekili Stergios Pitsiorlas düzenlediği basın toplantısında Altın Vize’nin kapsamının genişletilmesinin önceliklerinden biri olduğunu ve ilgili yasanın iki ay içinde çıkarılmasını planladıklarını açıkladı. Pitsiorlas detay vermezken Yunan basınında çıkan haberlere göre üç tür yatırım Altın Vize kapsamına alınacak. Bunlar şöyle:

  • Ülkedeki gayrimenkul yatırım şirketlerinin tahvil ve hisse senetlerine en az 400 bin Euro yatırım yapanlar
  • Ülkedeki bankalara en az 3 yıl için en az 400 bin Euro yatıranlar
  • Yunan hükümet tahvillerinden en az 800 bin Euro alanlar

Amaç daha fazla yatırımcı çekmek

Yunan yetkililer Altın Vize’nin kapsamının genişletilmesinin amacı, “ekonomik canlanmaya yardım edecek daha fazla yatırımcıyı ülkeye çekmek ve piyasanın ihtiyaçlarına cevap vermek”. Yunan yetkililer özellikle bankalara mevduat yatırılması seçeneğinden bir çok kişinin yararlanmasını bekliyor.

İlgi hızla artıyor

Yunanistan Altın Vize’den şu ana kadar yaklaşık 2 milyar Euro yatırım alırken 2017’de rekor kırıldı. Vizeden yararlananların sayısı da son üç seneden beri dikkat çekici şekilde artıyor. 2016 sonunda Altın Vize’den faydalananların sayısı 1522 idi. Bu sayı 2017 sonunda 2170’e yükseldi. 2018

2017 sonu itibariyle Altın Vize kapsamında toplam 2 bin 170 kişi oturum aldı. Bu sayı 2016 sonunda 1522 idi. Toplam yararlananların sayısı 31 Ağustos 2018 itibariyle ise 3154’e çıktı. Programa en fazla ilgiyi açık ara Çin vatandaşları (1521) gösteriyor. Çin’i 438 ile Rusya ve 337 ile Yunanistan takip ediyor.

Yunanistan’da konut alarak elde edilen oturum izni, konut sahibinin yanısıra eş ve çocuklarına ve ebeveynlerine de oturum hakkı sunuyor. Bu oturum izni, Yunanistan’da tam zamanlı olarak sınırsız yaşama hakkı verirken, aynı zamanda Schengen ülkelerine vizesiz seyahat etmeyi de sağlıyor.

Yatırım miktarı düşük ama Türklere vatandaşlık zorlu

Yunanistan’ın uyguladığı Altın Vize’nin dezavantajlarına gelince AB vatandaşlığının çok daha zahmetli olması ve şartların daha katı olması.

Yunanistan Golden Visa programı oturum izni verir. Ancak alınan bu oturum izni çalışma hakkı vermiyor. Türklerin Yunan vatandaşlığına geçmesinin zor olduğu ifade ediliyor. Vize her 5 yılda bir uzatılmalıdır. Uzatım için gayrimenkulü elinizde tutmak zorundasınız.

Uzatım aşamasında 24 yaşını dolduran çocuklar veya kendi bağımsız yaşamlarını kuran aile bireyleri programdan yararlanmaya devam edemez.

Coates Global Yunanistan’da Hizmetinizde

Yüksek komisyon kaybının önüne geçebilmek için doğrudan inşaat firmaları ile çalışmayı önermesi ve bir hukuk firması olması nedeniyle gerçek değerinde yatırım olanağı arayanların en çok tercih ettiği kurum olan COATES GLOBAL, İngiltere merkezli çok uluslu bir hukuk firması.

www.coatesglobal.com


Tamer Ulay

Tamer Ulay, İngiltere ve Avrupa Birliği göçmenlik hukuku uzmanı olarak, Londra merkezli Garth Coates Göçmenlik Hukuku firmasında yönetici dosya uzmanı görevini sürdürmektedir. Bu blog sitesinin yöneticileri ve yazarlarından biri olarak, göçmenlik yasalarında olan değişiklikleri, vizelerde yaşanan sorunları ve İngiliz göçmenlik mahkemelerinin kararlarını bilgisayar ekranlarınıza taşıyor. Sektörde yaklaşık 30 yılı aşkın deneyimiyle sadece İngiltere'ye yönelik göçmenlik başvurularına değil, aynı zamanda başta Portekiz ve Yunanistan olmak üzere, Kıbrıs, İtalya ve İspanya'da gerçekleştirilen altın vize ve yerleşim başvurularına da yanıt vermektedir. Tamer Ulay, aynı zamanda AB ve Karayip Adaları'ndaki oturma izinleri ve çifte vatandaşlık programlarına odaklanan Coates Global firmasının üst düzey yöneticisi ve iş geliştirme direktörüdür. 'Vizesiz Dünya' blog sitesi hakkındaki eleştiri ve yorumlarınızı, Avrupa Birliği ülkeleri ve İngiltere'ye yönelik göçmenlikle ilgili taleplerinizi Tamer Ulay ile paylaşmaktan çekinmeyin. İletişim: Email: tamerf@garthcoates.com Whatsapp: +44 791 612 05 44