Yunanistan’da Altın Vize (Golden Visa) programına ilginin giderek artması üzerine hükümet uzun çalışmalarının ardından vizenin kapsamını genişletmek için düğmeye bastı. Yunan Parlementosu’na sunulan kanun tasarısına göre artık gayrimenkulün yanı sıra ülkede yatırım yapmak isteyenler de bu programdan yararlanabilecek. Buna göre tahvil, hisse senedi ve mevduat yoluyla ülkede yatırım yapmayan isteyenler de Altın Vize’nin cazip şartlarından yararlanabilecek. Tasarının yakın zamanda kabul edilerek uygulamaya  geçmesi bekleniyor.

Yunan basınına yansıyan tasarıya göre  ülkedeki gayrimenkul yatırım şirketlerinin tahvil ve hisse senetlerine en az 400 bin Euro yatırım yapan veya ülkedeki bankalara en az 400 bin Euro yatıranlar Altın Vize’den faydalanabilecek. Yunan hükümet tahvillerinden 800 bin Euro alanlar da Altın Vize’den yararlanabilecek. Mevcut uygulamaya göre sadece Yunanistan’da minimum 250 bin Euro değerinde emlak satın alanlar bu uygulamadan faydalanabiliyor. Bu yatırımı yapanlara 5 yıllık oturum izni veriliyor.

  1. Ülkedeki gayrimenkul yatırım şirketlerinin tahvil ve hisse senetlerine en az 400 bin Euro yatırım yapanlar
  2. Ülkedeki bankalara en az 3 yıl için en az 400 bin Euro yatıranlar
  3.  Yunan hükümet tahvillerinden en az 800 bin Euro alanlar

AMAÇ DAHA FAZLA YATIRIMCI ÇEKMEK

2014’ün sonlarında hayata geçen Yunanistan Altın Vizesi kısa zamanda türünde Avrupa’daki en popüler üçüncü uygulama haline geldi. Yunanistan’ı bu alanda sadece Portekiz ve İspanya geride bıraktı.

Yunan yetkililer Altın Vize’nin kapsamının genişletilmesinin amacı, “ekonomik canlanmaya yardım edecek daha fazla yatırımcıyı ülkeye çekmek ve piyasanın ihtiyaçlarına cevap vermek”. Yunan yetkililer özellikle bankalara mevduat yatırılması seçeneğinden bir çok kişinin yararlanmasını bekliyor.

İLGİ HIZLA ARTIYOR

Yunanistan Altın Vize’den şu ana kadar yaklaşık 2 milyar Euro yatırım alırken 2017’de rekor kırıldı. Vizeden yararlananların sayısı da son üç seneden beri dikkat çekici şekilde artıyor. 2016 sonunda Altın Vize’den faydalananların sayısı 1522 idi. Bu sayı 2017 sonunda 2170’e yükseldi. 2018 yılında da sayı hızla arttı. SadeceOcak-Ağustos arasında 661 kişiye vize verildi ve bu tarih itibariye toplam sayı 3154’e çıktı.

Yunanistan dünyada en fazla yatırımcı vizesi veren ülke

Yunanistan 2018 yılında dünyada en fazla yatırımcı vizesi veren ülke oldu. ABD’nin EB-5 Yatırımcı Vizesi’nin geçtiğimiz yıl geride bırakan Yunanistan zirveye oturdu. “Altın Vize” (Golden Visa) olarak adlandırılan gayrimenkul yatırımları karşılığında oturum ve sonrasında vatandaşlık fırsatı sunan vize türü Yunanistan’ın ilk sırada yer almasını sağladı. Yunanistan 2018 yılında ana başvurucu ve bağımlı aile üyelerine toplam 9 bin 756 oturum verdi.

Yunanistan’ın ABD’yi geride bırakması yatırım vizeleri sektöründe büyük dikkat çekti. Bunda en önemli sebep Yunanistan’a en az 250 bin Euro yatırım yaparak oturum alınabilmesi. ABD için en az 500 bin Amerikan Doları yatırım yapmak gerekirken bu yatırım iyi yönetilmemesi durumunda risk altında. Yunanistan’da ise yatırımlar gayrimenkullere yapıldığı için böyle bir risk görülmüyor. Yunanistan’ın AB üyesi olmasından dolayı bu ülkeden oturum alan kişilerin Schengen ülkelerine seyahat ediyor olabilmeleri de büyük bir avantaj olarak görülüyor.

Coates Global Yunanistan’da  hizmetinizde

Yüksek komisyon kaybının önüne geçebilmek için doğrudan inşaat firmaları ile çalışmayı önermesi ve bir hukuk firması olması nedeniyle gerçek değerinde yatırım olanağı arayanların en çok tercih ettiği kurum olan COATES GLOBAL, İngiltere merkezli çok uluslu bir hukuk firması. Yunanistan’da sunduğumuz hizmetlerden yararlanmak için sizi bizimle iletişime geçmeye davet ediyoruz. https://www.vizesizdunya.com/contact


Tamer Ulay

Tamer Ulay, İngiltere ve Avrupa Birliği göçmenlik hukuku uzmanı olarak, Londra merkezli Garth Coates Göçmenlik Hukuku firmasında yönetici dosya uzmanı görevini sürdürmektedir. Bu blog sitesinin yöneticileri ve yazarlarından biri olarak, göçmenlik yasalarında olan değişiklikleri, vizelerde yaşanan sorunları ve İngiliz göçmenlik mahkemelerinin kararlarını bilgisayar ekranlarınıza taşıyor. Sektörde yaklaşık 30 yılı aşkın deneyimiyle sadece İngiltere'ye yönelik göçmenlik başvurularına değil, aynı zamanda başta Portekiz ve Yunanistan olmak üzere, Kıbrıs, İtalya ve İspanya'da gerçekleştirilen altın vize ve yerleşim başvurularına da yanıt vermektedir. Tamer Ulay, aynı zamanda AB ve Karayip Adaları'ndaki oturma izinleri ve çifte vatandaşlık programlarına odaklanan Coates Global firmasının üst düzey yöneticisi ve iş geliştirme direktörüdür. 'Vizesiz Dünya' blog sitesi hakkındaki eleştiri ve yorumlarınızı, Avrupa Birliği ülkeleri ve İngiltere'ye yönelik göçmenlikle ilgili taleplerinizi Tamer Ulay ile paylaşmaktan çekinmeyin. İletişim: Email: tamerf@garthcoates.com Whatsapp: +44 791 612 05 44