Yunanistan Golden Visa (Altın Vize) programına başladığı 2013’ten bu yana 1,5 milyar Euro yatırım alırken 2017’de rekor kırıldı. İlgiden oldukça memnun kalan Yunan makamları ülkeye yatırım çekmek için yeni teşvikler düşünüyor. Altın Vize ile ilgili de iyileştirmeler bekleniyor. Ekonomi Bakan Yardımcısı Stergios Pitsiorlas programın kapsamının genişletileceği mesajı verdi.

Pitsiorlas Altın Vize gelirlerinin 1,5 milyar Euro’ya ulaştığını hatırlatarak bakanlığın programla ilgili iyileştirmeleri parlamentoya getireceğini açıkladı. Bakan Yardımcısı Pitsiorlas program kapsamına finans yatırımları için yeni ürünlerin hayata geçirileceğini bildirdi.

Yunanistan Nisan 2013’te “Stratejik ve Özel Yatırımlar için Kalkınma Dostu Bir Ortam Yaratma” yasasını yürürlüğe koydu. Buna göre AB dışındaki ülkelerin vatandaşlarına, 250 bin Euro ya da daha yüksek fiyatlı konut ya da ticari mülk satın almaları durumunda oturum izni fırsatı verildi. Yunanistan’ın Altın Vize programı AB topraklarında ikamet izni alma hakkını sağlayan en düşük miktarlı yatırımlardan biri olarak Portekiz ve İspanya’dan sonra üçüncü sırada yer aldı.

Uzmanlar Yunan emlak piyasasının Altın Vize sayesinde yeniden hayat bulduğunu belirtiyor.

Uzmanlar, Portekiz ile yarışabilmesi için, Yunanistan’ın iyileştirme yapmasını beklediklerini belirtiyorlar. Programda dış talebi daha da artıracak ve yatırım için bir teşvik olacak yeni değişiklikler yapılabilir. Örneğin önümüzdeki aylarda programın devlet tahvili yatırımları için genişlemesi bekleniyor. Yunan bankalarında 1 milyon Euro mevduatı bulunanlar veya Yunan şirketlerinin hisselerini satın alan bütün yabancılara da benzer bir fırsat sunulması gündeme gelecek.

2170 KİŞİ OTURUM ALDI

2017 sonu itibariyle Altın Vize kapsamında toplam 2 bin 170 kişi oturum aldı. Bu sayı 2016 sonunda 1522 idi. Oturum alan kişi sayısı her yıl giderek artıyor. Yunanistan’ın Altın Vizesine en çok ilgiyi açık ara Çinliler gösterdi. 191 oturum alan Türkler ise üçüncü sırada. Programdan yararlanan ülke dağılım yüzdeleri şöyle:

  • Çin yüzde 43,5
  • Rusya yüzde 17,8
  • Türkiye 8,8
  • Mısır yüzde 4,7

LÜKS KONUTLAR DAHA ÇOK TERCİH EDİLİYOR

Şu ana kadar gerçekleşen toplam yatırım (1,5 milyar Euro) ve onaylanan Altın Vize oturumları dikkate alındığında bir gayrimenkul için ortalama yatırımın 721.000 Euro olduğu anlaşılıyor. Bu da minimum yatırım miktarı olan 250.000 Euro’nun yaklaşık üç katına karşılık geliyor. Uzmanlar yabancı yatırımcıların daha çok büyük veya lüks evleri tercih etmesinden dolayı böyle bir durumun yaşandığını belirtiyor.  Avrupa Komisyonuna göre Yunan ekonomisi geçen yıl reel olarak yüzde 0,3 oranında genişledi. 2017’de yüzde 2,7 ve 2018’de yüzde 3,1 oranında büyümesi bekleniyor.

 YUNANİSTAN DÜŞÜK FİYATA RAĞMEN PORTEKİZ VE İSPANYA’DAN SONRA 3. SIRADA

Yunanistan’ın uyguladığı Altın Vize’nin dezavantajlarına gelince AB vatandaşlığının çok daha zahmetli olması ve şartların daha katı olması.Yunanistan Golden Visa programı oturum izni veriyor ancak çalışma hakkı sunmuyor. Türklerin vatandaşlığa alınması neredeyse imkansız. Vatandaşlık için ise en az 7 yıl boyunca ve her yıl için en az 10 ay Yunanistan’da yaşıyor olmak gerekiyor.

Vatandaş olunmadığı sürece, vize her 5 yılda bir uzatılmalıdır. Uzatım için gayrimenkulü elinizde tutmak zorundasınız.

Uzatım aşamasında 21 yaşını dolduran çocuklar veya kendi bağımsız yaşamlarını kuran aile bireyleri programdan yararlanmaya devam edemez. Ayrıca Yunanistan’da satın alma vergisi ve yıllık gayrimenkul vergisi oldukça yüksektir.

Yunanistan bu dezevantajları nedeniyle, yatırımcıları Portekiz’e kaptırmaya devam ediyor.


Tamer Ulay

Tamer Ulay, İngiltere ve Avrupa Birliği göçmenlik hukuku uzmanı olarak, Londra merkezli Garth Coates Göçmenlik Hukuku firmasında yönetici dosya uzmanı görevini sürdürmektedir. Bu blog sitesinin yöneticileri ve yazarlarından biri olarak, göçmenlik yasalarında olan değişiklikleri, vizelerde yaşanan sorunları ve İngiliz göçmenlik mahkemelerinin kararlarını bilgisayar ekranlarınıza taşıyor. Sektörde yaklaşık 30 yılı aşkın deneyimiyle sadece İngiltere'ye yönelik göçmenlik başvurularına değil, aynı zamanda başta Portekiz ve Yunanistan olmak üzere, Kıbrıs, İtalya ve İspanya'da gerçekleştirilen altın vize ve yerleşim başvurularına da yanıt vermektedir. Tamer Ulay, aynı zamanda AB ve Karayip Adaları'ndaki oturma izinleri ve çifte vatandaşlık programlarına odaklanan Coates Global firmasının üst düzey yöneticisi ve iş geliştirme direktörüdür. 'Vizesiz Dünya' blog sitesi hakkındaki eleştiri ve yorumlarınızı, Avrupa Birliği ülkeleri ve İngiltere'ye yönelik göçmenlikle ilgili taleplerinizi Tamer Ulay ile paylaşmaktan çekinmeyin. İletişim: Email: tamerf@garthcoates.com Whatsapp: +44 791 612 05 44