Yunan emlak piyasası Altın Vize sayesinde dönüyor

Avrupa ülkeleri “Altın Vize” ile yabancı yatırımcı çekmek için birbirleriyle yarışırken bazı dezavantajlarına rağmen Yunanistan’a ilgi eskiye göre biraz daha artmış görünüyor. Yunanistan’da art arda sekiz yıldan beri düşen gayrimenkul fiyatlarının artık dip seviyeye ulaştığı görülüyor. Ekonomik kriz ortamında yatırım çekmek için uygulamaya konulan Altın Vize programı bu düşüşü kırmak için iyi bir fırsat olarak değerlendiriliyor. Uzmanlar Yunan emlak piyasasının Altın Vize sayesinde yeniden hayat bulduğunu belirtiyor.

Yunanistan Bankası’nın verilerine göre 2017 yılının üçüncü çeyreğinde, konut fiyatlarının ulusal bazda yıllık yüzde 0,07 oranında düştü. Kentsel alanlarda ise durum daha iyiye gidiyor. 2016 yılında başkent Atina’daki ortalama daire fiyatları yüzde 0,35 oranında düştü. Ancak enflasyon dikkate alındığında fiyatlar aslında yüzde 0,15 oranında yükseldi. Altın Vize programından yararlanmak isteyen yabancılar bu yükseliş eğiliminde önemli bir role sahip.

İlk başta oldukça yavaş bir başlangıç yapsa da Yunanistan’ın uyguladığı Altın Vize programına ilgi giderek artıyor. Yunanistan Ekonomi ve Kalkınma Bakanı Dimitris Papadimitriou programın başladığı 2013’ten bu yana 1,5 milyar Euro yatırım aldıklarını ve 2017’de rekor kırıldığını açıkladı.

Yunanistan’da artışın nedeni Türkler

Yunanistan’ın Golden Visa programı, diğer ülkelere kıyasla en az avantajlı olanı. Örneğin Portekiz’de yatırımcılar 5 yılda kalıcı oturum edinerek tüm aile bireylerinin hayat boyu programdan yararlanması mümkün iken, Yunanistan’da böyle bir olanak bulunmuyor. Yatırımcı Yunanistan’da satın aldığı konutu ömür boyu elinde tutmak zorunda ve çocuklar 21 yaşına ulaştıklarında programdan artık yararlanamıyorlar.

Diğer ülklere göre dezavantajlı olmasına rağmen, Yunan emlak piyasasının canlanmasını sağlayanlar ise Türkler. Türkiye’ye olan mesafesi ve kısa vadede kalıcı oturum edinmeyi düşünmeyenler, farklı ülkelerin avantajlarını öğrenemeden Yunanistan’da yatırım yapıyorlar. Bu durum, Yunanistan’ın emlak piyasasını canlandırmaya yetiyor ve artıyor bile.

12 AYDA %48 ARTIŞ

Ekim 2017 itibariyle Altın Vize kapsamında şu ana kadar toplam 2 bin 79 kişi oturum aldı. Bu sayı Ekim 2016’de ise bin 404 idi. Bu da yıllık bazda yüzde 48 artış anlamına geliyor.  Yunanistan verilen toplam oturum sayısına bakıldığında Portekiz ve İspanya’nın ardından üçüncü sırada bulunuyor. Portekiz’de sadece son bir yılda 10,770 kişi Golden Visa’ya başvurdu.

LÜKS KONUTLAR DAHA ÇOK TERCİH EDİLİYOR

Şu ana kadar gerçekleşen toplam yatırım (1,5 milyar Euro) ve onaylanan Altın Vize oturumları dikkate alındığında bir gayrimenkul için ortalama yatırımın 721.000 Euro olduğu anlaşılıyor. Bu da minimum yatırım miktarı olan 250.000 Euro’nun yaklaşık üç katına karşılık geliyor. Uzmanlar yabancı yatırımcıların daha çok büyük veya lüks evleri tercih etmesinden dolayı böyle bir durumun yaşandığını belirtiyor.  Avrupa Komisyonuna göre Yunan ekonomisi geçen yıl reel olarak yüzde 0,3 oranında genişledi. 2017’de yüzde 2,7 ve 2018’de yüzde 3,1 oranında büyümesi bekleniyor.

YUNANİSTAN DÜŞÜK FİYATA RAĞMEN PORTEKİZ VE İSPANYA’DAN SONRA 3. SIRADA

Yunanistan’ın uyguladığı Altın Vize’nin dezavantajlarına gelince AB vatandaşlığının çok daha zahmetli olması ve şartların daha katı olması.

  • Yunanistan Golden Visa programı oturum izni verir.
  • Vatandaşlık için ise Yunanistan’da en az 7 yıl boyunca yaşıyor olmak gerekir.
  • Her yıl en az 10 ay fiziki olarak Yunanistan’da ikamet etmelisiniz.
  • Vize her 5 yılda bir uzatılmalıdır. Uzatım için gayrimenkulü elinizde tutmak zorundasınız.
  • Uzatım aşamasında 21 yaşını dolduran çocuklar veya kendi bağımsız yaşamlarını kuran aile bireyleri programdan yararlanmaya devam edemez.
  • Satın alma vergisi ve yıllık gayrimenkul vergisi yüksektir.

Tamer Ulay

Tamer Ulay, İngiltere ve Avrupa Birliği göçmenlik hukuku uzmanı olarak, Londra merkezli Garth Coates Göçmenlik Hukuku firmasında yönetici dosya uzmanı görevini sürdürmektedir. Bu blog sitesinin yöneticileri ve yazarlarından biri olarak, göçmenlik yasalarında olan değişiklikleri, vizelerde yaşanan sorunları ve İngiliz göçmenlik mahkemelerinin kararlarını bilgisayar ekranlarınıza taşıyor. Sektörde yaklaşık 30 yılı aşkın deneyimiyle sadece İngiltere'ye yönelik göçmenlik başvurularına değil, aynı zamanda başta Portekiz ve Yunanistan olmak üzere, Kıbrıs, İtalya ve İspanya'da gerçekleştirilen altın vize ve yerleşim başvurularına da yanıt vermektedir. Tamer Ulay, aynı zamanda AB ve Karayip Adaları'ndaki oturma izinleri ve çifte vatandaşlık programlarına odaklanan Coates Global firmasının üst düzey yöneticisi ve iş geliştirme direktörüdür. 'Vizesiz Dünya' blog sitesi hakkındaki eleştiri ve yorumlarınızı, Avrupa Birliği ülkeleri ve İngiltere'ye yönelik göçmenlikle ilgili taleplerinizi Tamer Ulay ile paylaşmaktan çekinmeyin. İletişim: Email: tamerf@garthcoates.com Whatsapp: +44 791 612 05 44