İngiltere’ye birinci dereceden akrabalarını getirmek isteyenlerin önündeki engel giderek zorlaştırılıyor.

“Adult Dependant (yetişkin aile bireyi) vizelerinde aranılan koşullar, Aralık 2015’te yürürlüğe giren son yönetmelik değişikliğiyle daha da ağırlaştırıldı. Daha önceki yönetmelikte, ‘İngiltere’ye gelecek olan yetişkin aile bireylerinin, gelecekleri ülkede birinci dereceden hiç bir akrabası olmaması istenirken, son yönetmelikte, buna ek olarak, gelecek kişiye parayla bakıcı bulunamadığın da ispatlanması istenecek.

İngiliz kanunlarına göre, Adult Dependant (Yetişkin Aile Bireyi) kapsamına şunlar giriyor:

  • İngiltere’de sürekli oturum izni olan veya İngiliz vatandaşı olan kişilerin;
    • 18 yaşından büyük çocukları
    • 18 yaşından büyük erkek veya kız kardeşleri
    • Büyükanne ve Büyükbabaları
    • Anne veya babası

Son yönetmeliğe göre, bu kişilerin İngiltere’ye yerleşim amacıyla gelebilmeleri için, mutlaka yaşamsal önemde nedenlerinin olması ve İngiltere’ye gelmekten başka hiç bir çarelerinin olmaması gerekiyor.

Yönetmeliğe göre, aranılan çok sayıda finansal koşulun yanısıra, İngiltere’ye yerleşme amacıyla gidecek kişilerde şu koşullara da bakılacak:

  • Geldiği ülkede hiç bir yakın aile bireyi  ve çocuğu olmamalıdır
  • İngiltere’deki sponsoru ile birinci dereceden aile bağı olmalıdır (Sadece anne, baba, kardeş veya evlatlık bağı olanlar kabul ediliyor)
  • Maddi olarak İngiltere’deki sponsoruna yüzde yüz bağımlı olmalıdır
  • Yaş, sağlık veya kalıcı özründen dolayı, günlük yaşamını idame edebilmesi için uzun dönem bakıma ihtiyaç duymalıdır
  • İngiltere’deki sponsor, gelecek kişinin bakımı için paralı bakıcı bile bulamadığını ispatlamalıdır

Bu yönetmelik, ölmek üzere bile olsa, gelecek kişiye, kendi ülkesinde bakım ayarlanabileceği ve İngiltere’ye gelmesine gerek kalmadığı tezini, vize redlerinde kullanmaya olanak sağlayacaktır.

Son yönetmelik, özellikle çocukları İngiltere’de olan ve Türkiye’de bakıma ihtiyaç duyan yaşlı insanları çok ciddi olarak etkileyecektir.

 


Tamer Ulay

Tamer Ulay, İngiltere ve Avrupa Birliği göçmenlik hukuku uzmanı olarak, Londra merkezli Garth Coates Göçmenlik Hukuku firmasında yönetici dosya uzmanı görevini sürdürmektedir. Bu blog sitesinin yöneticileri ve yazarlarından biri olarak, göçmenlik yasalarında olan değişiklikleri, vizelerde yaşanan sorunları ve İngiliz göçmenlik mahkemelerinin kararlarını bilgisayar ekranlarınıza taşıyor. Sektörde yaklaşık 30 yılı aşkın deneyimiyle sadece İngiltere'ye yönelik göçmenlik başvurularına değil, aynı zamanda başta Portekiz ve Yunanistan olmak üzere, Kıbrıs, İtalya ve İspanya'da gerçekleştirilen altın vize ve yerleşim başvurularına da yanıt vermektedir. Tamer Ulay, aynı zamanda AB ve Karayip Adaları'ndaki oturma izinleri ve çifte vatandaşlık programlarına odaklanan Coates Global firmasının üst düzey yöneticisi ve iş geliştirme direktörüdür. 'Vizesiz Dünya' blog sitesi hakkındaki eleştiri ve yorumlarınızı, Avrupa Birliği ülkeleri ve İngiltere'ye yönelik göçmenlikle ilgili taleplerinizi Tamer Ulay ile paylaşmaktan çekinmeyin. İletişim: Email: tamerf@garthcoates.com Whatsapp: +44 791 612 05 44