Müvekkillerimizden son dönemde şu soruyu çok sık duymaya başladım: “Uzatma başvurusunun sonucunu beklerken Birleşik Krallık dışına seyahat edebilir miyim? Oturum kartımı siz bana yollarsanız Birleşik Krallık’a girişte sorun yaşar mıyım?”

C440HE Immigration – Terminal 5 – Heathrow Airport – London

Bu sorunun cevabı aslında çok açık ve basit: Başvurunuz değerlendirilirken Birleşik Krallık dışına seyahat edemezsiniz; Birleşik Krallık dışına çıkarsanız başvurunuz geçersiz sayılır.

Koronavirüs sebebiyle uzatma ve kalıcı oturum başvurularında gecikmeler yaşandı. Karantina ve seyahat sınırlamaları nedeniyle epey canınızın sıkıldığını ve başta Türkiye olmak üzere tatile gitmek için sabırsızlandığınızı tahmin edebiliyorum. Son dönemde giderek artan “Uzatma başvurusunun sonucunu beklerken Birleşik Krallık dışına seyahat edebilir miyim?” sorularını üzerine bu blogu yazmak istedim.

Müvekkilim olanlar bu konudaki ayrıntılı yanıtımı biliyor olmalı. Bu konuda İngiltere’deki kanun ve düzenlemeler gayet açık. Göçmenlik Kuralları’nın 34K paragrafı sınırsız oturum veya süre uzatımı başvurusu yapan kişinin başvuru neticesini beklerken Birleşik Krallık’tan ayrılması durumunda ayrıldığı tarih itibariyle başvurusunu geri çekmiş (withdraw) sayılacağını kayda bağlıyor. (https://www.gov.uk/guidance/immigration-rules/immigration-rules-part-1-leave-to-enter-or-stay-in-the-uk#pt1specifiedprocedure)

Bundan dolayı Ankara Anlaşması ve diğer göçmenlik başvurularında değerlendirme sonucunu beklerken kesinlikle Birleşik Krallık dışına seyahat edemezsiniz.

Turist vizesi olanlar “Dönüşte turist vizesi ile giriş yapabilir miyim?” diye soruyor. Evet girişte Turist vizesi ile giriş yapabilirsiniz ama bu durum, uzatım veya sınırsız oturum başvurunuzun geri çekilmesini engellemeyecektir.

Bazı müvekkillerim, başka göçmenlik hukuku danışmanlarının müvekkillerinin başvuru sonucunu beklerken seyahatlerine karşı çıkmadığını ve hatta sonuç gelince Biyometrik Oturum Kartını (BRP) bu kişilere ulaştırdıkları için Birleşik Krallık’a girişte sorun yaşamadıklarını aktardı. Buna benzer bazı örneklerden ben de haberdarım. Ancak bunu yapan kişiler büyük risk alıyor. Göçmenlik Kuralları bu konuda gayet açık. Ben kesinlikle tavsiye etmiyorum. Uzatım başvurusunu inceleyen memurlar, başvurunuz esnasında Birleşik Krallık dışına çıktığınızı anlamaları durumunda başvurunuzu geçersiz kılacakları muhakkak. Ayrıca ilerde kalıcı oturum ve vatandaşlık başvuru süreçlerinde bunun tespit edilmesi durumunda ciddi sıkıntılarla karşılaşma olasılığı da var.

Bu konuda İçişleri Bakanlığı (Home Office) ile farklı zamanlarda çok sayıda yazışma da yapmış durumdayım. Home Office yetkilileri bunu açık şekilde orta koydular: Eğer Ankara Anlaşmasına başvuran kişi değerlendirme sürecinde Birleşik Krallık’tan ayrılırsa bu kişi başvurusunu geri çekmiş sayılır.

HOME OFFICE KILAVUZA AÇIKÇA YAZDI

Son olarak İçişleri Bakanlığı (Home Office) “Türk İşinsanı Vizesi” sayfasındaki kılavuzu güncelledi. Bakanlık kılavuzun vize uzatma bölümüne “Uzatma başvurunuz karara bağlanıncaya kadar Birleşik Krallık, İrlanda, Manş Adaları veya Man Adası dışına seyahat etmemelisiniz. Eğer bunu yaparsanız başvurunuz geçersiz sayılacak.” ifadesini ekledi.

Siz de bu duyurunun İngilizcesine şuradan ulaşabilirsiniz: https://www.gov.uk/turkish-business-person/extend-your-visa

(You must not travel outside of the UK, Ireland, the Channel Islands or the Isle of Man until you get a decision. Your application will be withdrawn if you do.”

Bakanlık şüpheye yer bırakmayacak şekilde bunu çok net şekilde ortaya koydu. Bakanlığın bu güncellemeyi yapmasından sonra memurların başvuruları incelerken bu konuda daha dikkatli olmaları bekleniyor.


Tamer Ulay

Tamer Ulay, İngiltere ve Avrupa Birliği göçmenlik hukuku uzmanı olarak, Londra merkezli Garth Coates Göçmenlik Hukuku firmasında yönetici dosya uzmanı görevini sürdürmektedir. Bu blog sitesinin yöneticileri ve yazarlarından biri olarak, göçmenlik yasalarında olan değişiklikleri, vizelerde yaşanan sorunları ve İngiliz göçmenlik mahkemelerinin kararlarını bilgisayar ekranlarınıza taşıyor. Sektörde yaklaşık 30 yılı aşkın deneyimiyle sadece İngiltere'ye yönelik göçmenlik başvurularına değil, aynı zamanda başta Portekiz ve Yunanistan olmak üzere, Kıbrıs, İtalya ve İspanya'da gerçekleştirilen altın vize ve yerleşim başvurularına da yanıt vermektedir. Tamer Ulay, aynı zamanda AB ve Karayip Adaları'ndaki oturma izinleri ve çifte vatandaşlık programlarına odaklanan Coates Global firmasının üst düzey yöneticisi ve iş geliştirme direktörüdür. 'Vizesiz Dünya' blog sitesi hakkındaki eleştiri ve yorumlarınızı, Avrupa Birliği ülkeleri ve İngiltere'ye yönelik göçmenlikle ilgili taleplerinizi Tamer Ulay ile paylaşmaktan çekinmeyin. İletişim: Email: tamerf@garthcoates.com Whatsapp: +44 791 612 05 44