Aılelerine daha iyi bir gelecek sunmanıın peşinde olanlar, Yunanistan ve Portekiz arasında seçim yapmakta zorlanıyorlar.

Altın Vize için Portekiz mi Yunanistan mı?

Altın Vize; Avrupa’da satılan alınan gayrimenkul karşılığında oturum imkanı sağlıyor. Komşu ülke Yunanistan’ın başlattığı Altın Vize programına Türk vatandaşları büyük ilgi gösteriyor. Yunanistan’dan en fazla Altın Vize alanlar listesinde Türk vatandaşları ilk üçte. Portekiz de Türk vatandaşlarının yoğun ilgi gösterdiği ülkelerin başında geliyor. Portekiz’den en fazla Altın Vize alan ülkeler listesinde Türkiye ilk 5’te yer alıyor. Peki, hangi ülke Türk vatandaşları için daha cazip?

Her zaman belirttiğimiz üzere maalesef Türk insanı kulaktan dolma bilgilerle yatırım yapıyor. Detaylı araştırma yapılmadan gerçekleştirilen yatırımlar ve girişimler sadece para kaybı değil; telafisi mümkün olmayan zaman kaybına da yol açıyor. Hayalleriniz, hayat planlarınız derinden etkileniyor. Umarız; bu bilgiler karar aşamasında sizlere yol gösterir.

Hangisi daha hızlı?

Süreç açısından Yunanistan rakipsiz. Vize izni işlemleri Yunanistan’da yaklaşık 2 ay sürerken bu süre Portekiz’de 9 ay hatta 1 yıla kadar varabiliyor.

Yatırım miktarı çok yakın

Gerekli minimum yatırım miktarında iki ülke birbirine çok yakın. Yunanistan’da en az 250 bin Euro değerinde gayrimenkul almak gerekiyor. Portekiz’de ise istenilen rakam en az 280 bin euro.

Vize süresi ve şartları?

Yunanistan’da yatırım yapar yapmaz “kalıcı oturum” veriliyor. Ancak aslında bu şartlı bir “kalıcı oturum”. Oturumunuz; 5 yıl süreyle geçerli ve gayrimenkulü elinizde tuttuğunuz sürece 5’er yıllık süreçlerle uzatılıyor.

Portekiz’de ise kalıcı oturum için 5 yıl beklemek gerekiyor. Ancak, 5 yıl sonra kalıcı oturum aldığınızda, Yunanistan’da istenilenin tam tersine gayrimenkulü elinizde tutmak zorunda değilsiniz.

AB vatandaşlığı hangisinde mümkün?

Peki hangi ülkede vatandaşlık mümkün ve daha kolay? Bu sorunun tek yanıtı var: Kesinlikle Portekiz.

Portekiz’den Altın Vize aldıktan 5 yıl sonra vatandaşlık başvurusunda bulunabilirsiniz. Portekiz pasaportu ile tüm AB ülkelerinde oturma, çalışma ve eğitim hakkına sahip olursunuz. Ayrıca ABD ve Kanada dahil dünyada bir çok ülkeye vizesiz seyahat edebilirsiniz.

Yunanista’nda 7 yıl sonra vatandaşlığa başvurmak mümkün. Ama Türk vatandaşlarına vatandaşlık verilmediği düşünüldüğünde, Yunanistan’da vatandaşlık almanın Türk vatandaşları için en azından çok zor olduğunu söylemek mümkün.

Vatandaşlık açısından bakıldığında Portekiz tartışmasız tek seçenek.

Aile üyelerinin hakları?

Bağımlı aile bireyleri açısından bakıldığında Yunanistan’da yatırımcının çocukları 24 yaşına ulaştıklarında oturum hakkını kaybediyor. Yatırımcının ve eşinin; anne ve babasına ise sorgusuz sualsiz oturma izni veriliyor.

Porteki’zde ise, 5 yıl sonunda kalıcı oturum veya vatandaşlık hakkı verildiği için çocukların hakları kaybolmuyor. Yatırımcının ve eşinin; anne babasına, 65 yaşından büyük iseler sorgusuz sualsiz, 65 yaşın altında iseler, yatırımcıya bağımlı olmaları koşuluyla oturma izni ve vatandaşlık hakkı sunuluyor.

Yatırımcının kardeşleri için iki ülkede de bir hak söz konusu değil.

Bağımlı aile bireyleri açısından bakıldığında yine Portekiz yine açık ara önde gidiyor.

Gayrimenkulün kiraya verilmesi, elde tutulması?

Gayrimenkulun kiraya verilip verilmemesi açısından bakılırsa, hem Portekiz hem Yunanistan’da yatırımcı satın aldığı evi kiraya verebilir.

Tüm bu olanakları göz önüne alırsak, yatırımcı açısından vatandaşlık ve aile bireylerinin gelecekleri daha önemli ise PORTEKİZ  tek seçenek olarak ortaya çıkıyor.

Ancak, vatandaşlık önemli değilse ve çocukların ilerdeki oturum haklarının kaybolması önem taşımıyorsa, 30 bin Euro daha az yatırım gerektirmesi ve işlemlerin sadece 2 ay gibi bir sürece sonuçlanması açısından Yunanistan tercih edilebilir.

Bana sorucak olursanız; yurtdışından alınan çifte vatandaşlığın çok önemli olduğuna inanıyorum. Zira Portekiz’den alınacak vatandaşlık ile hem AB vatandaşı olunduğu hem de neredeyse tüm dünyaya vizesiz seyahatin kapısı aralandığı bir gerçek. Bu anlamda, sadece 30 bin Euro daha fazla yatırım yaparak, Portekizde ilerlenmesinin önemli olduğuna inanıyorum.

Tercih sizin.


Tamer Ulay

Tamer Ulay, İngiltere ve Avrupa Birliği göçmenlik hukuku uzmanı olarak, Londra merkezli Garth Coates Göçmenlik Hukuku firmasında yönetici dosya uzmanı görevini sürdürmektedir. Bu blog sitesinin yöneticileri ve yazarlarından biri olarak, göçmenlik yasalarında olan değişiklikleri, vizelerde yaşanan sorunları ve İngiliz göçmenlik mahkemelerinin kararlarını bilgisayar ekranlarınıza taşıyor. Sektörde yaklaşık 30 yılı aşkın deneyimiyle sadece İngiltere'ye yönelik göçmenlik başvurularına değil, aynı zamanda başta Portekiz ve Yunanistan olmak üzere, Kıbrıs, İtalya ve İspanya'da gerçekleştirilen altın vize ve yerleşim başvurularına da yanıt vermektedir. Tamer Ulay, aynı zamanda AB ve Karayip Adaları'ndaki oturma izinleri ve çifte vatandaşlık programlarına odaklanan Coates Global firmasının üst düzey yöneticisi ve iş geliştirme direktörüdür. 'Vizesiz Dünya' blog sitesi hakkındaki eleştiri ve yorumlarınızı, Avrupa Birliği ülkeleri ve İngiltere'ye yönelik göçmenlikle ilgili taleplerinizi Tamer Ulay ile paylaşmaktan çekinmeyin. İletişim: Email: tamerf@garthcoates.com Whatsapp: +44 791 612 05 44