suresiz oturumHavaalanında vize kontrolüne takılanlardan her hafta ortalama 2 veya 3 telefon almaktayım. Bu, sadece benim aldığım telefonlar. Benim dışımda firmamdaki diğer arkadaşlarım da benzer telefonlar almakta. İngiltere genelinde avukatlık firmalarını düşünürsek, her hafta ortalama 200 civarında kişinin vize kontrolüne takıldıkları için avukatlardan yardım istediği sonucuna varmak hiç de zor olmaz.

Yardım isteyenlerin hatırı sayılır bir kısmı, süresiz oturum izni sahiplerinden geliyor. Süresiz oturum izni aldıktan sonra, İngiltere’ye istediği zaman dilediği şekilde girip çıkabileceklerini düşündükleri için, havaalanında tutulmaları ve dahası süresiz oturum izinlerinin iptal edildiklerini öğrenmeleri onları fazlasıyla şaşırtmaya yetiyor.

Geçen hafta, arabamı MOT testine götürdüğüm merkezde çalışan bir Türk işçisi, süresiz oturum iznini 3 yıl kadar önce aldığını ancak buralarda çok sıkıldığı için Türkiye’ye geri dönmeye karar verdiğini söyledi. Bir kaç yıl Türkiye’de kalırım, baktım ki olmuyor, nasılsa süresiz oturum iznim var, geri dönebilirim diye de ekledi. Kendisine, süresiz oturum izni sahibi olmasının, bu ülkeye süresiz olarak istediği zaman giriş çıkış yapabileceği anlamına gelmediğini, Türkiye’ye kesin dönüş yaptıktan sonra, elindeki iznin geçersiz olacağını ve bu izinle İngiltere’ye geri dönemeyebileceğini açıklamaya çalıştım, ancak bir türlü ikna edemedim. Adı üzerinde, süresiz oturum iznim var, bunu iptal edemezler söylemine devam etti. Tabii, kendisine kartımı verdim ve Türkiye’ye gittikten sonra geri dönmeye karar verirse, ihtiyacı olacağı için kartımı iyi bir yerde saklaması gerektiğini tembilemekten başka bir şey de yapamadım.

Yürürlülükteki göçmenlik yasalarına göre, indefinite leave to remain yani süresiz oturum izninizin iptali, belirli hallerde söz konusu olabiliyor. Örneğin, kamu güvenliği için tehlike oluşturduğunuza kanaat getirildiyse ya da yüz kızartıcı bir suçtan dolayı İçişleri Bakanının isteği ile.

Ancak, bir çoklarının bilmediği bir şey daha var.

Süresiz oturum izni, İngiltere’de yerleşik olduğunuz sürece bu ülkede kalmanıza izin verir. İngiltere’den evinizi yurdunuzu taşıdığınız anda izniniz otomatikman sona ermiş olur.

Bir başka ifade ile İngiltere dışında bir ülkede yerleşik olmuşsanız ve İngiltere ile bir bağınız kalmadıysa, süresiz oturum izniniz iptal edilebilir. Örneğin, Türkiye’ye geri dönüp memleketinize yerleştiniz ve bir süre sonra İngiltere’ye turistik amaçlı olarak geri geliyorsunuz. Sınırda sizi sorgulayan memura, Türkiye’ye yerleştiğinizi ve İngiltere’ye arkadaşlarınızı görmeye geldiğinizi söylerseniz, süresiz oturum izniniz memur tarafından iptal edilip, Türkiye’den turist vizesine başvurmanız önerilir. Ancak, İngiltere’den çok uzun bir zaman ayrı kalmadıysanız, süresiz oturum hakkınız size yeniden geri verilebilir.

Ancak, eğer İngiltere’den 2 yıldan daha uzun süre ayrı kaldıysanız, süresiz oturum izniniz kendiliğinden sona erer. Örneğin, Türkiye’ye geri döndünüz ve 2 yıl süreyle İngiltere’ye hiç gelmediniz. Bu durumda, süresiz oturum izniniz bir daha geri verilmemek üzere iptal edilebilir.

İngiltere’den 2 yıldan uzun süre ayrı kalanların, yeniden süresiz oturuma hak kazanmaları oldukça zordur. Returning Residence vize türüne başvurup yüklü miktarda vize başvuru parası ödemenin yanısıra, vize memuruna İngiltere ile çok güçlü bağlarınız olduğunu (örneğin yakın aile bireylerinizin İngiltere’de kaldıklarını) ve yaşamınızın önemli bir bölümünü İngiltere’de geçirdiğinizi ispatlamanız istenebilir.

Süresiz oturum izni sahibi olanların, yukarıdaki sorunları yaşamaması için, Türkiye’ye kesin dönüş yapmadan önce İngiltere vatandaşı olmaları çok önemli. Zira, sadece İngiltere vatandaşları, hiç bir zaman kısıtlaması olmaksızın diledikleri kadar bir başka üikede yaşayabilir ve diledikleri zaman kimseye hesap vermeden İngiltere’ye geri dönüş yapabilir. Bunu lütfen unutmayalım.


Tamer Ulay

Tamer Ulay, İngiltere ve Avrupa Birliği göçmenlik hukuku uzmanı olarak, Londra merkezli Garth Coates Göçmenlik Hukuku firmasında yönetici dosya uzmanı görevini sürdürmektedir. Bu blog sitesinin yöneticileri ve yazarlarından biri olarak, göçmenlik yasalarında olan değişiklikleri, vizelerde yaşanan sorunları ve İngiliz göçmenlik mahkemelerinin kararlarını bilgisayar ekranlarınıza taşıyor. Sektörde yaklaşık 30 yılı aşkın deneyimiyle sadece İngiltere'ye yönelik göçmenlik başvurularına değil, aynı zamanda başta Portekiz ve Yunanistan olmak üzere, Kıbrıs, İtalya ve İspanya'da gerçekleştirilen altın vize ve yerleşim başvurularına da yanıt vermektedir. Tamer Ulay, aynı zamanda AB ve Karayip Adaları'ndaki oturma izinleri ve çifte vatandaşlık programlarına odaklanan Coates Global firmasının üst düzey yöneticisi ve iş geliştirme direktörüdür. 'Vizesiz Dünya' blog sitesi hakkındaki eleştiri ve yorumlarınızı, Avrupa Birliği ülkeleri ve İngiltere'ye yönelik göçmenlikle ilgili taleplerinizi Tamer Ulay ile paylaşmaktan çekinmeyin. İletişim: Email: tamerf@garthcoates.com Whatsapp: +44 791 612 05 44