Her bütçeye göre “satılık vatandaşlık” bulmak mümkün. 40 bin Euro’dan başlayan vatandaşlıklar 2 milyon Euro’ya kadar çıkıyor. En değerli vatandaşlıkların başında ise şüphesiz Avrupa Birliği ülkelerinde serbest dolaşım ve çalışma izni kazandıran AB pasaportu geliyor. Birçok Avrupa ülkesi yatırımcı çekmek için vatandaşlık programları yürütüyor. Gayrimenkul yatırımı karşılığında oturum ve vatandaşlık hakkı getiren “Altın Vize”ye ilgi giderek artıyor. “Vatandaşlık satışı” büyük bir endüstri haline gelirken Avrupa’daki “Altın Vize” (Golden Visa) pazarı 12 milyar Euro’ya kadar yükselmiş durumda.

2008’deki ekonomik kriz birçok Avrupa ülkesini derinden etkilerken hükümetler çıkış yolu farklı formüllere başvurmuştu. Bunlardan birisi de yatırımcı çekmek için cazip oturum ve vatandaşlık şartları sunmaktı.  Şartları ülkeden ülkeye farklılık gösteren Altın Vize belirli bir limitin üstünde konut satın alanlara önce oturum ve sonra da AB vatandaşlığının yolunu açıyor.

En popüler Altın Vize programı olarak Portekiz dikkat çekiyor. Portekiz şu ana kadar Altın Vize ile son beş yılda 3,5 milyar Euro’dan fazla yatırım çekti. Bunların neredeyse tamamına yakını gayrimenkul satışı üzerinden geldi.

Vatandaşlık yarışında oldukça küçük ülkeler olmalarına rağmen Kıbrıs ve Malta’nın performansı da çok dikkat çekiyor. Kıbrıs’ın da bu süreçte yaklaşık 4 milyar Euro ile en fazla yatırım toplayan ülke olduğu görülüyor. Kıbrıs özellikle lüks konut satışıyla öne çıkıyor. Malta ise bu yolla yaklaşık 0,6 milyar Euro yatırım topladı. Son dönemde büyük bir çıkış yakalayan Yunanistan’ın bu pastadan aldığı pay 1,5 milyar Euro. İspanya ise Altın Vize ile yaklaşık 2 milyar Euro yatırım çekti. Bu beş ülkenin son beş yılda topladığı toplam Altın Vize yatırımı 12 milyar dolara dayanmış durumda.

ÇİN’İN ALTIN VİZE YATIRIMI 24 MİLYAR DOLAR

Peki “sahibinden satılık vatandaşlık” sadece Avrupa’da mı var? Hayır, neredeyse dünyanın her yerinde çeşitli şartlarda yatırım karşılığında oturum ve vatandaşlık almak mümkün. Sadece Çinlilerin son 10 yılda Altın Vize programları ile yaptığı yatırım 24 milyar dolar. ABD’de harcanan miktar ise 7,7 milyar dolar.

EN PRESTIJLI VATANDAŞLIK PROGRAMI: MALTA

Malta vatandaşlığı ortalama 750 bin Euro bağış ve masraf gerektiriyor ancak neredeyse tüm gelişmiş ülkelere vizesiz seyahat olanağı vermesinin yanısıra, tüm Avrupa Birliği ülkelerinde tam serbest dolaşım hakkı da veriyor. Bu özelliği sayesinde, Malta vatandaşlığı dünyanın en çok tercih edilen vatandaşlık programı olmuştur.

Malta vatandaşlığı hakkında detaylı bilgi https://www.vizesizdunya.com/malta  adresinden edinilebilir.


Tamer Ulay

Tamer Ulay, İngiltere ve Avrupa Birliği göçmenlik hukuku uzmanı olarak, Londra merkezli Garth Coates Göçmenlik Hukuku firmasında yönetici dosya uzmanı görevini sürdürmektedir. Bu blog sitesinin yöneticileri ve yazarlarından biri olarak, göçmenlik yasalarında olan değişiklikleri, vizelerde yaşanan sorunları ve İngiliz göçmenlik mahkemelerinin kararlarını bilgisayar ekranlarınıza taşıyor. Sektörde yaklaşık 30 yılı aşkın deneyimiyle sadece İngiltere'ye yönelik göçmenlik başvurularına değil, aynı zamanda başta Portekiz ve Yunanistan olmak üzere, Kıbrıs, İtalya ve İspanya'da gerçekleştirilen altın vize ve yerleşim başvurularına da yanıt vermektedir. Tamer Ulay, aynı zamanda AB ve Karayip Adaları'ndaki oturma izinleri ve çifte vatandaşlık programlarına odaklanan Coates Global firmasının üst düzey yöneticisi ve iş geliştirme direktörüdür. 'Vizesiz Dünya' blog sitesi hakkındaki eleştiri ve yorumlarınızı, Avrupa Birliği ülkeleri ve İngiltere'ye yönelik göçmenlikle ilgili taleplerinizi Tamer Ulay ile paylaşmaktan çekinmeyin. İletişim: Email: tamerf@garthcoates.com Whatsapp: +44 791 612 05 44