immigrationlawMayıs ve Temmuz aylarında arka arkaya yürürlüğe giren yasalarla, göçmenlerin İngiltere’deki yaşamları daha da zor hale getirildi. Yapılan değişikliklerle, artık sadece ev kiralamak değil, aynı zamanda bankada hesap açmak da zorlaştırıldı.

BANKA HESABI AÇMAK ZORLAŞTI

Bunun etkilerini ilk elden görmeye başladım ve 12 yaşındaki oğluma bankada hesap açmaya gittiğimde, akla hayale gelmeyecek sorular ve engellerle karşılaştım. Bir İngiliz vatandaşı bankada hesap açmakta böyle zorlanıyorsa, göçmenlerin ne kadar zorlanacağını artık siz tahmin edin.

EV KİRALAMAK İÇİN YASAL OLDUĞUNUZU İSPATLAMAK ZORUNDASINIZ

Mal sahipleri, artık evlerini yabancılara kiralarken 2 defa düşünmek zorunda kalacak. Parlamentonun onayladığı yasa ile, evlerini kaçak göçmenlere kiraya veren mal sahipleri para ve hatta hapis cezası ile yargılanacak. Ancak ‘mal sahiplerini, kiracı adayının kaçak veya yasal olup olmadığını nasıl anlayacak’ sorusuna hükümet henüz yanıt bulabilmiş değil. Hayatı boyunca hiç vize görmemiş milyonlarca İngiliz mal sahibi var.  Bunlar bir vizeyi görmeyi bırakın ne anlama geldiğini dahi bilmiyor. Hangi vize ev tutma hakkı veriyor, hangisi vermiyor, ayrıca bir vizenin sahte mi gerçek mi olduğunu sıradan bir insan nasıl anlayabilir? Bu durumda, İngiliz mal sahipleri, kendilerini riske etmemek için, yabancılara toptan bir yaklaşımda bulunacaktır,yani yabancılara artık evlerini kiraya vermeyecektir. Bu, ev kiralamasında fahiş fiyatlara ve karanlık güçlerin el altından gizlice ev kiralama işlerine başlayacaklarına işaret ediyor, ki daha şimdiden, Londra’daki ev kiraların %10 civarında artmış durumda.

Geçenlerde, bir avukat meslektaşımın, Home Office’in Croydon’daki merkezinde, üst düzey bir görevliyle tartışmasına gülümseyerek şahit olmuştum. 3 yıl kadar önce, Croydon’daki merkezlerinde, sahte vizeyle çalışan Kolombiyalı temizlikçiler yakalandığında, Home Office, sahte vizenin farkına varamadıklarını itiraf etmişti. Peki, uzmanların anlayamadığını sıradan bir mal sahibi nasıl anlayabilir? Bunun yanıtını herkes merakla bekliyor.

MAHKEME HAKKI DAHA DA KISITLANDI

Önceki yasalarda 17 olan mahkemeye gitme hakkı, şimdi 4 tür vize ve koşulla sınırlanıyor. Artık, vizeniz red edilirse, mahkemeyi İngiltere’de beklemek yerine, kendi ülkenizde beklemeniz gerekebilecek. Kısaca siz ülkenize geri dönün, biz mahkemenizi siz olmadan da görürüz diyorlar. Hükümet, bu durumda mahkemenin ne işe yarayacağına henüz bir açıklık getirmiş değil tabii.

Neyse ki, bu kısıtlama Ankara Anlaşması vizelerini kapsamıyor.

VATANDAŞLIKTAN ÇIKARMALAR KOLAYLAŞTI

Göçmen iken, daha sonra vatandaşlık kazananlardan, İngiliz toplumuna veya ülkeye tehlike tehdit ettiğine inanılanların vatandaşlıkları ellerinden geri alınabilecek.

SAHTE EVLİLİKLERDE CEZALAR ATTI

Hükümetin en çok şikayet ettiği husus, AB üyesi bir başka ülke vatandaşı ile evlenenlerin, İngiltere’de otomatik oturum hakkının olması. Hükümete göre, bu evliliklerin ezici çoğunluğu sahte. Yeni yasa sahte evlilik yapanlara ve aracılık edenlere ağır para ve hapis cezası getiriyor.

GEÇİCİ VİZELERDE SAĞLIK SİSTEMİNE KATILIM PAYI ALINACAK

Yasa, İngiltere’ye geçici vize ile gelenlerin (Örneğin, öğrenciler ve çalışma izni sahipleri) NHS yani Ulusal Sağlık Sistemi’nden yararlanabilmeleri için vize başvuruları esnasında katkı payı ödemelerini zorunlu kılıyor. Henüz, bu rakamın ne olacağı belli değil, ancak NHS yetkilileri ile katılım payı rakamı konusunda görüşmeler devam ediyor.

TIER 1 ENTREPRENEUR VİZESİNE ÜLKE İÇİNDEN BAŞVURULAR ARTIK YAPILAMAYACAK

Hükümet, TIER 1 girişimci vizesine başvuranların çok büyük kısmının sahte iş yapmış gibi görünüp, düşük kalifiye işlerde çalıştıklarını iddia ederek, bu vize türüne başvuruların artık sadece İngiltere dışından yapılabilmesini sağlayan yasayı da çıkardı. Gerekçe çok basit. İngiltere’ye okumaya gelen yabancı öğrenciler, ülkeyi beğenip kalmaya karar veriyorlar ve tek yol olarak bu vize türünü kullanıyorlar. Şirket kurup kendilerini büyük ölçekli iş yapmış gibi gösteriyorlar ancak hükümete göre bunlar sağda solda temizlikçi, garson, satış elemanı veya mağaza görevlisi gibi düşük işlerde çalışıyorlar. Yasa, bu kişilerin İngiltere dışına çıkmadan vizelerini değiştirme olanağını kaldırıyor.


Tamer Ulay

Tamer Ulay, İngiltere ve Avrupa Birliği göçmenlik hukuku uzmanı olarak, Londra merkezli Garth Coates Göçmenlik Hukuku firmasında yönetici dosya uzmanı görevini sürdürmektedir. Bu blog sitesinin yöneticileri ve yazarlarından biri olarak, göçmenlik yasalarında olan değişiklikleri, vizelerde yaşanan sorunları ve İngiliz göçmenlik mahkemelerinin kararlarını bilgisayar ekranlarınıza taşıyor. Sektörde yaklaşık 30 yılı aşkın deneyimiyle sadece İngiltere'ye yönelik göçmenlik başvurularına değil, aynı zamanda başta Portekiz ve Yunanistan olmak üzere, Kıbrıs, İtalya ve İspanya'da gerçekleştirilen altın vize ve yerleşim başvurularına da yanıt vermektedir. Tamer Ulay, aynı zamanda AB ve Karayip Adaları'ndaki oturma izinleri ve çifte vatandaşlık programlarına odaklanan Coates Global firmasının üst düzey yöneticisi ve iş geliştirme direktörüdür. 'Vizesiz Dünya' blog sitesi hakkındaki eleştiri ve yorumlarınızı, Avrupa Birliği ülkeleri ve İngiltere'ye yönelik göçmenlikle ilgili taleplerinizi Tamer Ulay ile paylaşmaktan çekinmeyin. İletişim: Email: tamerf@garthcoates.com Whatsapp: +44 791 612 05 44