Ülkedeki konut sorununa çözüm olarak düşünülen Konut Yasası’nın son oylamasında Portekiz Parlamentosu, hükümetin gayrimenkul yatırımlarının Altın Vize kapsamından kaldırılmasını öngören yasa teklifini onayladı. 19 Temmuz 2023’te onaylanan ve Cumhurbaşkanı’nın onayına sunulan yasa metni, gayrimenkul dışındaki diğer yatırım araçlarına verilen Altın Vize uygulamasının devam etmesini öngörüyor.
Hükümet, geçen Şubat ayında hazırladığı yasa tasarısı ile başlangıçta Altın Vize programını tamamen sonlandırmayı amaçlamıştı. Ancak, iş dünyası ve kamuoyundan gelen talepleri dikkate alan hükümet, yasa metnini daha sonra revize ederek sadece gayrimenkul yatırımlarının Altın Vize kapsamından çıkarılmasına karar verdi. Bu şekilde hükümet, gayrimenkuldeki yabancı yatırımcılardan kaynaklanan fiyat artışını durdurmayı, ancak diğer yatırım araçları aracılığıyla yabancı sermayenin ülkeye kolaylıkla gelmesini sağlamayı amaçlıyor.
Hatırlanacağı üzere, geçtiğimiz Şubat ayında, hükümetin ilk niyeti yasayı geriye dönük etkili bir şekilde uygulamaktı fakat bu durum daha sonra değiştirildi. Mevcut Altın Vize sahiplerinin haklarının etkilenmeyeceği, aile üyelerinin oturma kartlarını yenilerken Portekiz’deki haklarını koruyacakları açıklandı.
Portekiz Cumhurbaşkanı’nın yasa metnini 20 gün içinde onaylama, veto etme veya yasayı değişiklikler için Parlamento’ya geri gönderme yetkisi bulunuyor. Cumhurbaşkanı, yasa metnini imzalamadan önce yasallığını ve anayasallığını doğrulaması için Anayasa Mahkemesi’ne de gönderebilir. Ancak, hukukçular, Cumhurbaşkanı’nın yasa metnini değiştirmeden onaylayacağı konusunda hemfikirler. Cumhurbaşkanı onayından sonra yasalaşacak olan metin, Cumhurbaşkanı’nın onay tarihi itibarıyla değil, parlamentodan geçtiği tarih itibarıyla yani 19 Temmuz 2023’ten itibaren yürürlüğe girecek.
19 Temmuz’daki Parlamento oylamasından önce yapılan tüm başvuruların yetkililer tarafından değerlendirilmeye devam edileceği ve yatırımcıların, isterlerse vizelerine yeni aile üyelerini ekleyebilecekleri belirtildi.
Yabancı yatırımcılar için Portekiz hâlâ çekici bir ülke.
Beş yılda vatandaşlık kazanma olanağı, Portekiz’i diğer ülkelerdeki yatırım programlarına göre oldukça avantajlı bir konuma getiriyor. Artık programın farklı yatırım araçlarıyla devam edeceğinin kesinleşmesi, yatırımcıların gözünü yeniden Portekiz’e çevirecektir.
Yatırımcılara sunulan seçenekler arasında, 200.000 ile 500.000 Euro arasında değişen yatırım seçenekleri bulunuyor.
Altın Vize yasasına göre yatırımcılar, en az 200.000 Euro tutarında bir yatırımı ulusal düzeyde tanınan araştırma kurumlarında değerlendirebilirler veya ulusal kültür mirasının korunması ya da sanatsal ya da kültürel öneme sahip projelere yatırım yapabilirler. Ancak kamu yararına yapılan bu yatırımlarda yıllık bazda kazanımların neredeyse hiç olmaması nedeniyle yabancı yatırımcıların dikkatini çekmediği söylenebilir.
Birçok yatırımcı, ciddi geri dönüşler ve kazanımlar için özel sektörün yatırım araçlarına yöneliyor. Ancak bunun için en az €500.000 yatırım yapılması gerekiyor.
Bu yatırımlar dışında dileyen yatırımcılar, en az 10 Portekiz’liye istihdam yaratacak bir iş de kurabilirler. Bu durumda minimum yatırım miktarı söz konusu olmuyor.
Avrupa Birliği ülkelerindeki çifte vatandaşlık ve oturma izinleri programlarında uzman biri olarak, Portekiz’deki yasal süreci çok yakından takip etmeye devam ediyorum. Malta’nın vatandaşlık programına çok ciddi bir alternatif olması nedeniyle Portekiz’deki yatırım seçeneklerindeki gelişmeleri sizinle buradan paylaşmaya devam edeceğim.