Malta hükümeti ülkede yatırım yapmak isteyenlere 12 ay içinde hızlandırılmış Malta vatandaşlığı sunan vize programının geleceği ve şartlarında değişiklik gerekip gerekmediğini halka sorma kararı aldı. Malta Bireysel Yatırımcı Programı’nın (MIIP) yürütülmesinden sorumlu Kimlik Malta (Idendity Malta) kurumu programın devamı ve daha birçok detay hakkında Malta kamuoyunun fikrini almak üzere online anket başlattı.

28 Şubat 2018’e kadar sürecek ankette özelikle programın devam edip etmemesi ve başvurun sayısının kanunla mı düzenlenmesi gerektiği yoksa bu yetkinin hükümete bırakılıp bırakılması konusunda halkın görüşü soruluyor. Anket ayrıca yatırım şartlarında değişiklik yapılıp yapılmaması, yeni şartlar eklenmesi ve uygunluk kriterlerinin gözden geçirilmesi gibi konularda Maltalıların ne düşündüğü soruyor ve önerilerde bulunmasına fırsat tanıyor.

Program mevcut halinde 1800 yatırımcı ve bunların aile bireylerini kapsayacak şekilde onaylanmıştı. Şu ana kadar yaklaşık 600 kişi bu program ile vatandaşlık edinirken yaklaşık 400 kişinin de bu sene aynı hakka kavuşması bekleniyor.

Kimlik Malta kurumu kamuoyu yoklamasının gerekçesini şöyle açıklıyor:       

“Programın güncellenmesi ve gözden geçirilmesinin asıl amacı itibar, çekicilik ve titizlik konusunda ön planda kalmayı sürdürürken bir yandan da uygulamada edinilen tecrübe sayesinde yeniden gözden geçirilmesi gereken idari süreçleri ele almayı sağlamaktır. Programa zarar verebilecek herhangi bir potansiyel riski ortadan kaldırmak için gerekli önlemleri almaya devam ederken ülkeye katkıda bulunabilecek başarılı kişileri cezbetmeye devam etmek.”

Başbakan Joseph Muscat Kasım ayında Hong Kong’da yaptığı bir konuşmada, MIIP’in uzatılmasının daha “seçkin ve özel” olacağını söylemişti. Bu açıklama sektördeki bir çok gözlemcisi tarafından “programın fiyatlarını yükseltmek” için bir niyet olarak yorumlanmıştı.

590 MİLYON EURO GİRDİ SAĞLADI

2016’da MIIP devlet bütçesine 163,5 milyon Euro gelir getirirken ve hükümetin 112,9 milyon Euro bütçe fazlası vermesinde önemli rol oynamıştı. Bütçe fazlası miktar gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYİH) yüzde 1,1’ine eşdeğer.

Anket için yapılan duyuruya göre programa şu ana kadar 1200’den fazla ailenin başvurdu ve buradan Malta’ya direkt olarak 590 milyon Euro girdi sağlandı.

MIIP ilk olarak Kasım 2013’te tanıtılmış ve Avrupa Birliği Komisyonu’ndan onay aldıktan sonra 2015’den itibaren yatırımcı kabul etmeye başlamıştır. Bu programın amacı, Malta’da yatırım yapmak isteyenlere, 12 ay içinde hızlandırılmış Malta vatandaşlığı sunmaktır. Yatırımcılar, Malta vatandaşı olarak tüm Avrupa Birliği ülkelerinde serbest dolaşım ve çalışma hakkına sahip olurlar.

PROGRAMDAN YARARLANMA KOŞULLARI

Programdan yararlanmak için en temel koşullar ise şöyle:

  • Değeri en az 350 bin Euro olan ve en az 5 yıl süreyle tutulacak bir gayrimenkul satın almış olmak veya 5 yıllık bir süre için yılda en az 16 bin Euro kirayla bir ev veya daire kiralamış olmak; ve
  • En az 650 bin Euro tutarında bir rakamı, Malta Ulusal Gelişim ve Sosyal Fonuna bağışta bulunmak; ve
  • En az 150 bin Euro tutarında bir rakamı, en az 5 yıl süreyle Malta devlet hazine bonosu yatırmak veya hisse piyasasında değerlendirmek; ve
  • Malta Pasaportu onaylanana kadar yıl boyunca 4 kez giriş çıkış yaparak en az 28 gün Malta’da yaşamak.

Ankette bu şartların tümü ayrıntılarıyla anlatarak tüm bu koşullarda halkın herhangi bir değişiklik isteyip istemediği ve varsa önerileri soruluyor.

GARTH COATES MALTA’DA HİZMETİNİZDE

Garth Coates Malta’da yatırım yapmak isteyenlere çok kapsamlı hizmetler sunuyor. MIIP’ın detayları ve hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi için lütfen tıklayınız: http://www.ingilterevizesi.com/yatirim-yaparak-vatandaslik/malta-vatandaslik.asp


Tamer Ulay

Tamer Ulay, İngiltere ve Avrupa Birliği göçmenlik hukuku uzmanı olarak, Londra merkezli Garth Coates Göçmenlik Hukuku firmasında yönetici dosya uzmanı görevini sürdürmektedir. Bu blog sitesinin yöneticileri ve yazarlarından biri olarak, göçmenlik yasalarında olan değişiklikleri, vizelerde yaşanan sorunları ve İngiliz göçmenlik mahkemelerinin kararlarını bilgisayar ekranlarınıza taşıyor. Sektörde yaklaşık 30 yılı aşkın deneyimiyle sadece İngiltere'ye yönelik göçmenlik başvurularına değil, aynı zamanda başta Portekiz ve Yunanistan olmak üzere, Kıbrıs, İtalya ve İspanya'da gerçekleştirilen altın vize ve yerleşim başvurularına da yanıt vermektedir. Tamer Ulay, aynı zamanda AB ve Karayip Adaları'ndaki oturma izinleri ve çifte vatandaşlık programlarına odaklanan Coates Global firmasının üst düzey yöneticisi ve iş geliştirme direktörüdür. 'Vizesiz Dünya' blog sitesi hakkındaki eleştiri ve yorumlarınızı, Avrupa Birliği ülkeleri ve İngiltere'ye yönelik göçmenlikle ilgili taleplerinizi Tamer Ulay ile paylaşmaktan çekinmeyin. İletişim: Email: tamerf@garthcoates.com Whatsapp: +44 791 612 05 44