Ingiltere İçişleri Bakanlığı, 29 Ekim 2015 te parlamento onayından geçen davason göçmenlik yasasını 19 Kasım 2015 itibarıyla uygulamaya başladı. İngiltere Vize Sisteminde yer alan bazı vize türlerinde değişiklikler yapan yeni yasa, 19 Kasım’dan sonra başvuranları ilgilendiriyor. 19 Kasım 2015 öncesinde vize başvurusunda bulunanlardan henüz vizesi çıkmamış olanlar, bu yasadaki değişikliklerden etkilenmeyecekler.

Değişiklerden en çok etkilenecek olanların başında, İngiltere’de iltica etmiş olanlar geliyor. AB üyesi ülkelerden iltica edenlerin başvuruları, çok önemli mazaretleri olmadığı sürece red edilecek. Diğer ülkelerden iltica edenlerin durumları daha sıkı incelemeye alınacak.

AB üyesi olmayan ülkelerden gelecek çocukların güvenliğine sponsorları (veya eşleri) risk teşkil ediyor ise, göçmenlik yetkilileri bu çocukların ülkeye girişine engel olabilecek.

Vatandaşlık ve vize başvurularında gereken ve İngilizcenin yeterli düzeyde bilindiğini bildiren sertifikaların alınmasında yaygın olarak yapıldığına inanılan sahtekarlıkların önüne geçebilmek için, sadece Bakanlık tarafından güvenilir bulunan sınav kurumlarından alınan sertifikalar kabul edilecek.

TIER 2 çalışma izni vizelerinde, mesleki alanda çok sık aranılanlar dışında kalanların en az 35 bin sterlin yıllık maaş alması gerekecek.

TIER 1 Girişimci vize sahipleri, önceki iş girişim deneyimlerini ve yatırımlarını ispatlamak zorunda kalacaklar.

Yeni yasaya göre, Ankara Anlaşması vizelerinde red alanların itirazlarının değerlendirileceği ‘Administrative Review’ yani İdari Değerlendirme başvurularında, eskiye göre iyileştirme yapılarak, sahtekarlıktan dolayı vizesi red edilenlere, sahtekarlık yapmadıklarını ispat edebilecek döküman sağlamalarına olanak verildi.

TIER 2 vizelerinde, teknoloji alanında çalışacaklara öncelik sağlanacak. Benzer şekilde, yabancı hemşirelere, yeterli dil bilmeleri ve İngiliz sağlık sistemindeki yetkili mercilerin sınavlarını geçmeleri koşuluyla, TIER 2 vize kotasında öncelik verilebilecek.

 


Tamer Ulay

Tamer Ulay, İngiltere ve Avrupa Birliği göçmenlik hukuku uzmanı olarak, Londra merkezli Garth Coates Göçmenlik Hukuku firmasında yönetici dosya uzmanı görevini sürdürmektedir. Bu blog sitesinin yöneticileri ve yazarlarından biri olarak, göçmenlik yasalarında olan değişiklikleri, vizelerde yaşanan sorunları ve İngiliz göçmenlik mahkemelerinin kararlarını bilgisayar ekranlarınıza taşıyor. Sektörde yaklaşık 30 yılı aşkın deneyimiyle sadece İngiltere'ye yönelik göçmenlik başvurularına değil, aynı zamanda başta Portekiz ve Yunanistan olmak üzere, Kıbrıs, İtalya ve İspanya'da gerçekleştirilen altın vize ve yerleşim başvurularına da yanıt vermektedir. Tamer Ulay, aynı zamanda AB ve Karayip Adaları'ndaki oturma izinleri ve çifte vatandaşlık programlarına odaklanan Coates Global firmasının üst düzey yöneticisi ve iş geliştirme direktörüdür. 'Vizesiz Dünya' blog sitesi hakkındaki eleştiri ve yorumlarınızı, Avrupa Birliği ülkeleri ve İngiltere'ye yönelik göçmenlikle ilgili taleplerinizi Tamer Ulay ile paylaşmaktan çekinmeyin. İletişim: Email: tamerf@garthcoates.com Whatsapp: +44 791 612 05 44