theresaHer başa gelen iktidarın el attığı İngiltere göçmenlik yasası, yeniden değerlendirilmeye alınıyor. Eskiden sadece bir tek turist vizesi vardı, İngiltere’ye turistik veya iş amaçlı gelen herkes bu tek tip vizeyi alıp ülkeye giriş yapardı. Ancak, daha sonraları iktidara gelenler göçmenlik yasasını reforme ediyoruz diyerek, bu tek tip turist vizesini aradan geçen yıllar içinde 15 farklı turist vizesine çıkardılar. Örneğin, iş amaçlı turistik ziyaret, gezi amaçlı turistik ziyaret, okuma amaçlı turistik ziyaret, akademik amaçlı ziyaret, sağlık amaçlı ziyaret gibi. İşin daha da garibi, hepsi ziyaret amaçlı olmasına karşın, vize türünün izin verdiği alanların dışında bir şey yapılamıyordu. Örneğin, gezi amaçlı ziyaret için gelmişseniz, iş görüşmesi yapamazsınız. Ya da iş amaçlı vizeniz verilmişse, paralı sağlık hizmetinden yararlanamazsınız. Bunun için ülkenize geri dönüp, yeniden vizeye başvurmanız gerekir.

İşin daha da garibi, başvuru formu veya içeriğinde çok göze çarpan bir değişiklik yokken, sadece vizenin adının değişik olmasının ne mantığı olduğunu bir türlü ne vize memuru biliyor, ne de göçmenlik yasasını delik deşik eden milletvekilleri.

Bu 15 vizenin isimlerini sorarsanız, tamamını ezbere sayabilecek bir babayiğit çıkacağını sanmıyorum. Zaten ne işe yaradığı belli olmayan bu vize isimlerini, vizeyi onaylayan vize memurlarının bile bildiğine şüpheliyim, zira her vize başvurusunda vize memurlarıyla “acaba bu başvuru hangi sınıfa giriyor” diyerek bahse dahi girmekteyiz. Örneğin, İngiltere’de akrabasını ziyaret edecek olan biri, aynı zamanda bir dil kursuna gidip, çalıştığı firmanın Londra temsilciğindeki iş toplantısına katılacaksa, acaba hangi vizeye başvurması gerekecek diye vize memurları ve biz kendimizi yırtmaktayız. Altı üstü turistik bir vize için bu kadar neden olay çıkarılıyor demeyin, bu soruyu gidin yasaları delik deşik yapıp, insanları çileden çıkaran parlamento üyelerine sorun.

Vizenin amacı, İngiltere’ye gelecek olanların, yasal amaçlarını tamamladıktan sonra geri dönmelerini sağlamak olduğuna göre, vizeyi verdiğiniz şahsın, özel hastaneye mi yoksa özel bir dil okuluna mı gideceğine neden karışıyorsunuz? Buna mantıklı yanıt veremediklerinden olsa gerek, şimdiki İçişleri Bakanı Theresa May, turist vizelerindeki bu 15 kategoriyi ana hatlarıyla 4 kategoriye indireceklerini açıkladı.

Turistik Vize: Akrabasını görmek, okula gitmek, tedavi olmak veya kısaca diğer turistik vize kategorilerinde yer almayan amaçlarla İngiltereye gelmek isteyenlere verilecek. Bundan sonra, sen okuyamazsın, sen iş görüşmesi yapamazsın veya akrabanı göremezsin denilmeyecek.

Sanatçı Vizesi: İngiltere’de konser verecek olan sanatçılara verilecek.

Evlilik vizesi: İngiltere’ye evlenmek üzere gelmek isteyenlere verilecek.

Transit vize: İngiltere’ye giriş yapmadan havaalanında aktarma yapacak olanlara verilecek.

Nihayet, bundan sonra turistik vize başvurularında kendimizi bulmaca çözer gibi hissetmeyeceğiz.


Tamer Ulay

Tamer Ulay, İngiltere ve Avrupa Birliği göçmenlik hukuku uzmanı olarak, Londra merkezli Garth Coates Göçmenlik Hukuku firmasında yönetici dosya uzmanı görevini sürdürmektedir. Bu blog sitesinin yöneticileri ve yazarlarından biri olarak, göçmenlik yasalarında olan değişiklikleri, vizelerde yaşanan sorunları ve İngiliz göçmenlik mahkemelerinin kararlarını bilgisayar ekranlarınıza taşıyor. Sektörde yaklaşık 30 yılı aşkın deneyimiyle sadece İngiltere'ye yönelik göçmenlik başvurularına değil, aynı zamanda başta Portekiz ve Yunanistan olmak üzere, Kıbrıs, İtalya ve İspanya'da gerçekleştirilen altın vize ve yerleşim başvurularına da yanıt vermektedir. Tamer Ulay, aynı zamanda AB ve Karayip Adaları'ndaki oturma izinleri ve çifte vatandaşlık programlarına odaklanan Coates Global firmasının üst düzey yöneticisi ve iş geliştirme direktörüdür. 'Vizesiz Dünya' blog sitesi hakkındaki eleştiri ve yorumlarınızı, Avrupa Birliği ülkeleri ve İngiltere'ye yönelik göçmenlikle ilgili taleplerinizi Tamer Ulay ile paylaşmaktan çekinmeyin. İletişim: Email: tamerf@garthcoates.com Whatsapp: +44 791 612 05 44