Güney Kıbrıs hükümeti gayrimenkul yatırımı karşılığında AB pasaportu sağlayan Altın Vize (Golden Visa) programında Brüksel’den gelen eleştiriler üzerine değişiklikler yaptı. Yatırımcı vizelerinde suistimal ve kara para aklama olabileceğini belirten Avrupa Konseyi’nin raporundan sonra Güney Kıbrıs kuralları ve kontrolleri sıkılaştıran bazı düzenlemeler yaptı. Amaç programı daha belirgin ve güvenilir hale getirmek. Güney Kıbrıs AB’den gelen eleştiriler üzerine bu yönde adım atan ilk ülke oldu.

Güney Kıbrıs hükümetinin kabul ettiği ana değişiklikler şöyle:

• Başvuranlar için daha sıkı kriterler ve sicil taraması. Bu araştırmayı alanında uzman bir yabancı şirket yapacak.

• Başvuranlar Schengen vizesine sahip olmalı

• Diğer AB ülkeleri tarafından başvurusu reddedilmiş olanlar otomatik olarak reddedilecek

Yeni değişikliklere göre, araştırma ve geliştirme için programdan 75 bin Euro tahsis edilecek. 75 bin Euro da uygun fiyatlı konut projelerini finanse etmek için arsa geliştirme kurumuna verilecek.

Güney Kıbrıs Maliye Bakanı Harris Georgiades, “Yabancı yatırımcıların her vatandaşlığa kabul edilmesinde fonların ihtiyacı olan vatandaşlarımız için yapılacak uygun bir eve gitmesini sağlıyoruz.” dedi.

Avrupa Komisyonu bu yılın Ocak ayında bazı AB ülkeleri tarafından yürütülen yatırım karşılığında vatandaşlık programları hakkında bir rapor sundu. Rapor Altın Vize programlarındaki para aklama, vergi kaçakçılığı ve yolsuzluk gibi riskleri ortaya koydu. Rapor bu endişeleri gidermek için atılması gereken adımların ana hatlarını çizdi.

Bakan Georgiades’in verdiği bilgilere göre, Altın Vize kapsamında 2013 yılından bu yana 1.864 başvuru onaylanırken bu veri aile üyelerini kapsamıyor. Yatırımların toplamı ise 6.6 milyar Euro oldu.

Aldatıcı reklamlara sıkı denetim gelmişti
Güney Kıbrıs’ta Vatandaşlık programlarına ilgi giderek yükselirken hükümet, “pasaport satışı” veya “hızlı işlem” gibi aldatıcı reklam ve firmalara karşı geçtiğimiz aylarda harekete geçmişti.Hükümetin getirdiği düzenlemeye göre Altın Vize işlemlerini yürüten aracı ajansların faaliyet gösterebilmesi için özel izin alması gerekiyor. Hükümetin bu adımı Altın Vize’den yararlanmak isteyenlere “Yetkilendirilmiş güvenilir ajanslarla çalışın, aldatıcı reklamlarla kanmayın” mesaj olarak değerlendiriliyor.

Reklamların çoğunda yalnızca zengin kişilerin bir süre için adaya bir miktar para yatırmak suretiyle bir pasaport alabileceğini öne sürdüğü görülüyor. Bunun üzerine Kıbrıs hükümeti yasalara aykırı veriler de dahil olmak üzere yanlış ya da yanıltıcı ifadelerle vatandaşlık programını suiistimal eden reklamlar da dahil olmak üzere herhangi bir reklamda Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportunun tanıtımını yasakladı. Bu yönde hizmet veren ajansların Kıbrıs Cumhuriyeti veya Avrupa Birliği’nin amblemlerini kullanması da yasaklandı. Artık Altın Vize danışmanlık firmaları “hızlı yol” veya “pasaport satışı”na işaret eden bir bilgi veya reklam paylaşamayacak.

2018’de 300’den fazla vatandaşlık verildi

Kıbrıs basını 2018’de Ekim ortasına kadar vatandaşlık programı kapsamında 300’den fazla vatandaşlık verildiğini bildirdi. Kıbrıs’ın 2013’ten beri uyguladığı program kapsamında 4 milyar Euro’dan fazla gelir elde ettiği belirtiliyor.
Güney Kıbrıs Vatandaşlığı için en geçerli 2 yatırım türü bulunuyor:
• Toplam değeri 2 Milyon Euro olan gayrimenkul almak; veya
• En az 2 Milyon Euro tutarında Kıbrıs Hazine bonusu almak ve en az 500 bin Euro değerinde konut almak (Toplam en az 2.5 Milyon Euro yatırım yapmak

Kıbrıs Pasaportu alındıktan sonra, yapılan yatırım en az 3 yıl süreyle daha tutulmaya devam edilmelidir. Üçüncü yılın sonunda yatırım miktarı 500 bin Euro’ya düşürülebiliyor.

Türk Vatandaşları kapsam dışında
Kıbrıs Rum Kesimi, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını vatandaşlık programı kapsamına almıyor. Türk Vatandaşları, daha prestijli buldukları Malta’dan vatandaşlık almak için Coates Global Londra ofisi ile temasa geçebilirler.
COATES GLOBAL
9 Dacre Street
London
SW1H 0DJ
Tel: 020 7799 1606
Email: info@coatesglobal.com


Tamer Ulay

Tamer Ulay, İngiltere ve Avrupa Birliği göçmenlik hukuku uzmanı olarak, Londra merkezli Garth Coates Göçmenlik Hukuku firmasında yönetici dosya uzmanı görevini sürdürmektedir. Bu blog sitesinin yöneticileri ve yazarlarından biri olarak, göçmenlik yasalarında olan değişiklikleri, vizelerde yaşanan sorunları ve İngiliz göçmenlik mahkemelerinin kararlarını bilgisayar ekranlarınıza taşıyor. Sektörde yaklaşık 30 yılı aşkın deneyimiyle sadece İngiltere'ye yönelik göçmenlik başvurularına değil, aynı zamanda başta Portekiz ve Yunanistan olmak üzere, Kıbrıs, İtalya ve İspanya'da gerçekleştirilen altın vize ve yerleşim başvurularına da yanıt vermektedir. Tamer Ulay, aynı zamanda AB ve Karayip Adaları'ndaki oturma izinleri ve çifte vatandaşlık programlarına odaklanan Coates Global firmasının üst düzey yöneticisi ve iş geliştirme direktörüdür. 'Vizesiz Dünya' blog sitesi hakkındaki eleştiri ve yorumlarınızı, Avrupa Birliği ülkeleri ve İngiltere'ye yönelik göçmenlikle ilgili taleplerinizi Tamer Ulay ile paylaşmaktan çekinmeyin. İletişim: Email: tamerf@garthcoates.com Whatsapp: +44 791 612 05 44