theresaMevcut göçmenlik yasasında çok ciddi değişiklikler öngören, 110 sayılı yasa değişiklik tasarısı 10 Ekimde parlamentoya sunuldu. Tasarı, göçmenler aleyhine çok ciddi değişiklikler getiriyor ve İçişleri Bakanı Theresa May’in sert çıkışlarıyla büyük paralellik gösteriyor.

Göçmenlere karşı hıncını yeterince almamış olacak ki, Bakan Theresa May, bu kanun tasarısı ile kendinden önceki bakanların cesaret edemediği İnsan Hakları yasasına kadar her alana el attı ve göçmenlere soluk aldırmamakta kararlı olduğunu gösterdi.

Yasa tasarısının etkileri, daha yasalaşmadan kendini gösterdi bile. Londradaki Türk gazetelerinde, eksik ve yanlış bilgilerle yasa tasarısı iyice abartıldığı için, çok sayıda müvekkilimden endişeli mesajlar aldım.

Tasarı yasalaştığı taktirde, kimleri nasıl etkileyecek bir inceleyelim:

1- Vizesi olmayanlar hemen sınır dışı edilecek. Mevcut yasada, overstayer denilen, vize bittikten sonraki 28 güne kadar kalmaya devam edenlere bir yaptırım yapılmaması uygulaması da bu şekilde sona erecek. Vizesı biten yabancı, durumunun ne olduğuna bakılmaksızın sınır dışı edilebilecek.

2- Göçmenlerin üstü başı ve evleri, araçları ya da bulundukları yerler mahkeme kararı olmaksızın aranabilecek ve delil sayılanlara el konulabilecek.

3- Biyometrik kayıtların alınacağı alanlar genişletilecek. AB ülkesi vatandaşlarının aile bireyleri ve İngiltere Vatandaşlığına başvuranlardan artık biometrik kayıt alınabilecek.

4- Türk göçmenleri de etkileyecek en ciddi kararlardan biri de, vize ve oturum redlerinde, mahkeme hakkı kısıtlanıyor. Artık mahkeme hakkı için, vize uzatım başvurusu red edilenlerin, kendi ülkelerine dönmesi ve kendi ülkelerinden mahkemeye başvurması zorunlu olacak. Yani, mahkeme süresince İngiltere’de kalabilmek artık mümkün olmayacak.

5- Ingiltere’den mahkeme hakkı sadece, insan haklarının çiğnenmesi, oturum veya iltica hakkının kaldırılması durumlarında söz konusu olabilecek.

6- Vizesi olmayan birinin sınır dışı edilmesine karar verilirse, yanındaki aile bireyleri de (Vizeleri olsa bile) sınırdışı edilebilecek. Bu gerçekleşirse, “eşim ve çocuklarım burada, beni sınır dışı edip ailemden ayıramazsınız” denilemeyecek, çünkü tüm aile bireyleri vizesi olmayanla birlikte sınır dışı edilecek.

7- İngiltere’de yasa dışı veya vizesiz kalanlar, artık ev kiralayamayacak. Evini göçmenlere kiraya vermeden önce, mal sahipleri kiracının kimliğini ve gerekiyorsa vizesini görmek zorunda kalacak. Bunu yapmayan mal sahiplerine 3000 sterlin ceza verilecek.

8- Vizesi olmayanlar artık bankada hesap açamayacak, ehliyet alamayacak.

9- 2000’de özel bir yasa ile kurulan OISC kurumu, kendine bağlı faaliyet gösteren göçmenlik danışmanlarının lisanslarını daha kolay iptal edebilecek. OISC danışmanlarının lisansları, yeterli olmadıkları ya da yararlı olmadıkları gerekçeleriyle iptal edilebilecek.

Bana göre, yasa tasarısında olan tek iyi madde, OISC danışmanlarının daha sıkı denetlenmesine olanak veren değişiklikler. Çünkü, bu şekilde, sorumsuzca çalışan bazı danışmanlar, adım atmadan önce iyi düşünmek zorunda kalacak ve mahkemelerde yetersizlikleri yüzünden vizeleri red edilen müşterilerinin şikayeti ve mahkeme talebi ile lisansları hemen iptal edilebilecek.

10- NHS den sağlık hizmeti alan göçmenler bundan sonra ücret ödeyecekler. Uzun süreli vize başvurusunda bulunanlardan NHS sağlık hizmeti için katkı parası alınacak.

Zaman buldukça sizleri detaylı bilgilendirmeye devam edeceğim.


Tamer Ulay

Tamer Ulay, İngiltere ve Avrupa Birliği göçmenlik hukuku uzmanı olarak, Londra merkezli Garth Coates Göçmenlik Hukuku firmasında yönetici dosya uzmanı görevini sürdürmektedir. Bu blog sitesinin yöneticileri ve yazarlarından biri olarak, göçmenlik yasalarında olan değişiklikleri, vizelerde yaşanan sorunları ve İngiliz göçmenlik mahkemelerinin kararlarını bilgisayar ekranlarınıza taşıyor. Sektörde yaklaşık 30 yılı aşkın deneyimiyle sadece İngiltere'ye yönelik göçmenlik başvurularına değil, aynı zamanda başta Portekiz ve Yunanistan olmak üzere, Kıbrıs, İtalya ve İspanya'da gerçekleştirilen altın vize ve yerleşim başvurularına da yanıt vermektedir. Tamer Ulay, aynı zamanda AB ve Karayip Adaları'ndaki oturma izinleri ve çifte vatandaşlık programlarına odaklanan Coates Global firmasının üst düzey yöneticisi ve iş geliştirme direktörüdür. 'Vizesiz Dünya' blog sitesi hakkındaki eleştiri ve yorumlarınızı, Avrupa Birliği ülkeleri ve İngiltere'ye yönelik göçmenlikle ilgili taleplerinizi Tamer Ulay ile paylaşmaktan çekinmeyin. İletişim: Email: tamerf@garthcoates.com Whatsapp: +44 791 612 05 44