İngiltere Başbakanlık sözcüsü, bugün basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Brexit sürecine resmen önümüzdeki hafta 29 Mart Çarşamba günü başlanacağını bildirdi. Başbakan Theresa May’in hazırladığı, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden resmen ayrılma isteğini bildiren resmi mektup, 29 Mart’ta AB Dönem Başkanı’na sunulacak ve İngiltere resmen AB’den ayrılık sürecine girmiş olacak.

İngiltere’nin AB’den ayrılık sürecine girmesi, beraberinde bir çok soruyu da getiriyor. Türk Vatandaşlarını en çok ilgilendiren konu Ankara Anlaşması’nın bu süreç içinde ne zaman sona ereceğidir. Kimilerine göre, Ankara Anlaşması vizesi 29 Mart’ta İngiltere’nin AB’den ayrılık sürecine başlaması ile sona erecek, kimilerine göre ise İngiltere, AB’den resmen ayrıldığı gün (yaklaşık 2 yıl sonra) sona erecek. Ankara Anlaşması’nın ne zaman sona ereceği kesin olarak belli değil ancak kesin olan, Ankara Anlaşması İngiltere açısından, en erken önümüzdeki hafta içinde, en geç ise 29 Mart 2019’da sona erecek. Bu konuda hiç kimsenin bir tereddütü yok.

Ankara Anlaşmasının ne olduğunu bilmeyenler, ortalıkta farklı iddialarda bulunuyor. 1963 Ankara Anlaşması ve sonrası katma değer protokulünü çok iyi bilen biri olarak bazı konulara açıklık getirmek istiyorum:

1- Ankara Anlaşması vizesinde, henüz kalıcı oturumu almamış olan herkes risk altındadır. İngiltere, AB’den ayrılmadan önce Ankara Anlaşmasını askıya alabilir.

2- Ankara Anlaşması askıya alındığında, yerine yeni bir anlaşmanın geleceğini iddia etmek hayal ürünüdür. İngiltere, yıllardır Ankara Anlaşması’ndan kurtulmanın yollarını arıyordu. Brexit, İngiltere’ye bu fırsatı verecek.

3- Ankara Anlaşması vizesine şu anda sahip olanların durumlarının ilerde ne olacağı belirsiz. Şu anda Ankara Anlaşmasına başvurup, vize almak, kazanılmış bir hak sağlamaz. Ankara Anlaşması ile İngiltere’de kalanların durumuna, ilerde İngiltere hükümeti karar verecektir. Muhtemelen, Ankara Anlaşması vizeleri askıya alınana kadar vizesini almış olanlara hakları tanınacaktır. Ancak, bu çantada keklik değildir. Hükümet, böyle bir hakkı vermek zorunda değildir.

Ankara Anlaşması’nın askıya alınmasından hiç bir şekilde etkilenmeyecek olanlar da var. Anlaşma askıya alınsın veya alınmasın, en az 200 bin sterlin sermayesi olanlar ve işyerinde en az iki İngiliz vatandaşını çalıştıranlar, Ankara Anlaşması sona erdiğinde, kolaylıkla TIER 1 Entrepreneur (girişimci) vizesine geçebilecekler. Bu anlamda, en az 200 bin sterlin  sermaye bulabilecek olanların endişe etmelerine gerek kalmıyor.

Yeterli sermaye bulamayacak olanların durumu ise, zaman içinde belli olacak.


Tamer Ulay

Tamer Ulay, İngiltere ve Avrupa Birliği göçmenlik hukuku uzmanı olarak, Londra merkezli Garth Coates Göçmenlik Hukuku firmasında yönetici dosya uzmanı görevini sürdürmektedir. Bu blog sitesinin yöneticileri ve yazarlarından biri olarak, göçmenlik yasalarında olan değişiklikleri, vizelerde yaşanan sorunları ve İngiliz göçmenlik mahkemelerinin kararlarını bilgisayar ekranlarınıza taşıyor. Sektörde yaklaşık 30 yılı aşkın deneyimiyle sadece İngiltere'ye yönelik göçmenlik başvurularına değil, aynı zamanda başta Portekiz ve Yunanistan olmak üzere, Kıbrıs, İtalya ve İspanya'da gerçekleştirilen altın vize ve yerleşim başvurularına da yanıt vermektedir. Tamer Ulay, aynı zamanda AB ve Karayip Adaları'ndaki oturma izinleri ve çifte vatandaşlık programlarına odaklanan Coates Global firmasının üst düzey yöneticisi ve iş geliştirme direktörüdür. 'Vizesiz Dünya' blog sitesi hakkındaki eleştiri ve yorumlarınızı, Avrupa Birliği ülkeleri ve İngiltere'ye yönelik göçmenlikle ilgili taleplerinizi Tamer Ulay ile paylaşmaktan çekinmeyin. İletişim: Email: tamerf@garthcoates.com Whatsapp: +44 791 612 05 44