yildirmaTIER 1 Entrepreneur (Girişimci) vize uzatımı başvurusuna Ağustos ayında red alan müvekkilimizin açtığı Appeal (itiraz) davasında duruşma tarihi 12 Ağustos 2014’e verildi. Yani vize başvurusunu yaptığı tarihten 1 yıl sonrasına. Bu 1 yıl boyunca, eğer vizesini almak istiyorsa, İngiltere’den ayrılmaması gerekiyor. Ülkesine (Çin) sağlık veya bir başka nedenle geri dönmek zorunda kalırsa, mahkemeyi otomatikman kaybedecek.

Tam 1 yıl.  Gelecek endişesi ile geçecek 365 uykusuz gece.

Hükümet, sınır dışı etmekte kararlı ancak davayı kaybedeceklerini bildikleri için, yıldırma politikasına yöneliyor. “Nasılsa, her 10 kişiden en az bir veya ikisi, beklemekten sıkılıp, ülkesine geri dönecektir” diye düşünüyorlar herhalde.

Gerçekten de, davaların en az %10’u, davacılar ülkesine geri döndükleri için, otomatikman düşüyor.

Bu yetmiyor, geri kalan %90’ı acaba nasıl bıktırabilirim diye düşünen bakanlık mucitleri, son derece etkili bir başka yöntem geliştirmekte gecikmediler.

Post Study Work vizesi’den TIER 1 entrepreneur vizesine başvuracak olanlarda bakanlık memurları, sudan sebeplerle red verip, başvuranın mahkemeye gitmesini sağlıyor. Nasılsa mahkeme 1 yıl kadar süreceği için, en kötü ihtimalle %10 geri dönecek. Ancak kalan %90’ın icabına nasıl bakacaklar? İşte burada mucitlerin bulduğu yöntem devreye konuyor. Tam mahkeme günü, duruşma öncesinde, Home Office avukatı,  verilen red kararını geri çekip, dosya üzerinde yeniden karar vereceklerini açıklayarak, davadan geri çekiliyor. Mahkeme hakiminin, davayı düşürmekten başka yapabileceği bir şey kalmıyor ve Home Office’e yeniden karar vermesi gerektiği hatırlatılıyor. Buraya kadar güzel de, bundan sonrası oldukça can sıkıcı. Home Office’in, yeni bir karara varmasının en az 6 kadar daha sürmesi hiç de yabancı olmadığımız bir gerçek. Bu 6 ay ile birlikte 1.5 yıllık bekleme süresinde, nasılsa başvuranların yarısına yakını geri dönmüş oluyor. Daha bitmedi.  6 ay sonra Home Office yeniden red kararı verebiliyor ve tekrar yeni bir mahkeme sürecine giriliyor. Bu, bir başka 1 yıl daha beklemek anlamına geliyor, yani toplam 2.5 yıllık bir süreç. Başvuranlardan üzüntü ve stresten kalp krizi geçirip, hakka kavuşanlar ya da pes edip ülkesine geri dönmüş olanlar dışındakilerin mahkemede elenme şansları ise %30. Yani, toplamda her 10 kişiden 7si, ya mahkemeyi görmeye ömrü yetmiyor, ya pes edip geri dönüyor ya da mahkemede kaybediyor. %100 yerine, yıldırma politikası ile sadece %30 vize almış oluyor.

Her türlü insan hakkının ayaklar altına alındığı ve göçmenlerin öcü olarak gösterilmeye başlandığı bugünlerde, biz hukukçuların haksızlıklarla mücadelede çok ciddi davranmaları kaçınılmaz bir gerçek.


Tamer Ulay

Tamer Ulay, İngiltere ve Avrupa Birliği göçmenlik hukuku uzmanı olarak, Londra merkezli Garth Coates Göçmenlik Hukuku firmasında yönetici dosya uzmanı görevini sürdürmektedir. Bu blog sitesinin yöneticileri ve yazarlarından biri olarak, göçmenlik yasalarında olan değişiklikleri, vizelerde yaşanan sorunları ve İngiliz göçmenlik mahkemelerinin kararlarını bilgisayar ekranlarınıza taşıyor. Sektörde yaklaşık 30 yılı aşkın deneyimiyle sadece İngiltere'ye yönelik göçmenlik başvurularına değil, aynı zamanda başta Portekiz ve Yunanistan olmak üzere, Kıbrıs, İtalya ve İspanya'da gerçekleştirilen altın vize ve yerleşim başvurularına da yanıt vermektedir. Tamer Ulay, aynı zamanda AB ve Karayip Adaları'ndaki oturma izinleri ve çifte vatandaşlık programlarına odaklanan Coates Global firmasının üst düzey yöneticisi ve iş geliştirme direktörüdür. 'Vizesiz Dünya' blog sitesi hakkındaki eleştiri ve yorumlarınızı, Avrupa Birliği ülkeleri ve İngiltere'ye yönelik göçmenlikle ilgili taleplerinizi Tamer Ulay ile paylaşmaktan çekinmeyin. İletişim: Email: tamerf@garthcoates.com Whatsapp: +44 791 612 05 44