Aydoğdu davası sonrasında kalıcı oturum hakları ellerinden alınan İngiltere’deki Türk toplumunun merakla beklediği Çiçekli davası, davacı Gülpaşa Çiçekli lehine sonuçlandı. Dava hakimi Çiçekli ailesini kazanan taraf olarak açıkladı, bakanlığın verdiği red kararını iptal etti ve aileye tazminat ödenmesine hükmetti. 

Garth Coates avukatlık ofisinden uzmanların iki yıldan daha uzun süren hukuk savaşında sona gelindi. 3 Ekim’de yüksek mahkemede görülen ve 1 Kasım’da resmi kararın açıklandığı Çiçekli davasının kazananı Çiçekli ailesi olmasına rağmen, Garth Coates uzmanlarına göre davanın gerçek galibi İngiltere İçişleri Bakanlığı. Zira, Türk toplumundan yeterli destek bulamayan ve uzun zamandır büyük ölçüde tek başına Çiçekli ailesinin maddi imkanlarıyla devam eden davanın açıklanan gerekçeli kararınında, Aydoğdu davasının sonucunda ısrar ediliyor.

Davaya bakan ve 3 yıllık yüksek mahkeme deneyimi olan hakimin, kendisinden çok daha kıdemli ve deneyimli olan, amiri pozisyonundaki yüksek mahkeme başkanının verdiği Aydoğdu davasını eleştirmede isteksiz davranması dikkatlerden kaçmadı.

Davada özellikle vurgulanan bir husus dikkatleri çekti. Hakim, 1963 Ankara Anlaşmasına ek olarak imzalanan 1970 katma protokolundeki 59. maddenin, Türk vatandaşlarının, AB vatandaşlarından daha avantajlı olmasını yasakladığını belirtti. Bu anlamda, 4 yılda kalıcı oturuma başvurmaları halinde Türk vatandaşlarının, 5 yılda kalıcı oturum alan AB vatandaşlarından daha avantajlı olacaklarını, bu durumun da aynı anlaşmanın 59. maddesine aykırı olduğuna hükmetti.

Ancak, hakimin işaret ettiği 59. madde konusunda Garth Coates uzmanları kendisiyle aynı fikirde değiller. Zira, AB vatandaşlarının da 4 yılda kalıcı oturum alma hakları olmasına rağmen, bu süre 2006’da 5 yıla çıkarıldığında Türkler AB vatandaşlarından iyi duruma getirilmedi, tam tersine AB vatandaşları Türklerden daha kötü koşullara çekildi. Bunun suçlusu Türk vatandaşları değil, yasalara aykırı değişiklik yapan İçişleri Bakanlığıdır.

Davanın yüksek itiraz mahkemesinde görülmesi durumunda kazanılacağına Garth Coates avukatları kesin gözüyle bakıyor. Ancak dava sonucunda istediğini elde eden Çiçekli ailesinin, Türk toplumundan yeterli destek görmediği için davaya devam etmeyeceği açıklandı. Hatırlanacağı üzere, son altı aydır çağrı yapılmasına rağmen, İngiltere’de olan Ankara Anlaşmalılarından davaya yeterli destek verilmemişti.

Çiçekli ailesinin bugüne kadar yaptığı yasal masraflar için yaklaşık 40 bin sterlin tazminat ödenmesi bekleniyor.

 


Tamer Ulay

Tamer Ulay, İngiltere ve Avrupa Birliği göçmenlik hukuku uzmanı olarak, Londra merkezli Garth Coates Göçmenlik Hukuku firmasında yönetici dosya uzmanı görevini sürdürmektedir. Bu blog sitesinin yöneticileri ve yazarlarından biri olarak, göçmenlik yasalarında olan değişiklikleri, vizelerde yaşanan sorunları ve İngiliz göçmenlik mahkemelerinin kararlarını bilgisayar ekranlarınıza taşıyor. Sektörde yaklaşık 30 yılı aşkın deneyimiyle sadece İngiltere'ye yönelik göçmenlik başvurularına değil, aynı zamanda başta Portekiz ve Yunanistan olmak üzere, Kıbrıs, İtalya ve İspanya'da gerçekleştirilen altın vize ve yerleşim başvurularına da yanıt vermektedir. Tamer Ulay, aynı zamanda AB ve Karayip Adaları'ndaki oturma izinleri ve çifte vatandaşlık programlarına odaklanan Coates Global firmasının üst düzey yöneticisi ve iş geliştirme direktörüdür. 'Vizesiz Dünya' blog sitesi hakkındaki eleştiri ve yorumlarınızı, Avrupa Birliği ülkeleri ve İngiltere'ye yönelik göçmenlikle ilgili taleplerinizi Tamer Ulay ile paylaşmaktan çekinmeyin. İletişim: Email: tamerf@garthcoates.com Whatsapp: +44 791 612 05 44