Bugün, İngiltere için geri dönülmesi çok zor bir döneme girildi. Bana göre kara bir gün olarak tarihe geçecek olan bugün, İngiltere parlamentosu, beklentilerin aksine, hükümete AB’nin 50. maddesini uygulamaya alıp, ayrılık işlemini başlatması için tam yetki verdi.
498 milletvekilinin kabul oyuna sadece 114 milletvekili hayır diyerek karşı çıktı.
Başbakan Theresa May, 7 – 9 Mart tarihleri arasında yapılacak olan Malta’daki AB zirvesinin hemen öncesinde BREXIT (İngiltere’nin AB’den ayrılık işlemine) resmen başlaması bekleniyor. Bu işleme başladıktan 2 yıl sonra, İngiltere resmen AB’den ayrılmış olacak.
Ankara Anlaşması ile İngiltere’de kalanların belirsizliği devam ediyor.
İngiltere’nin AB’den ayrılık kararından ilk etkilenecek olanlar, kuşkusuz Ankara Anlaşması ile İngiltere’de yaşayanlar olacak. İkincil düzey anlaşmalar olan AB ile üçüncü ülkelerin yaptığı anlaşmalar, ki aralarında Ankara Anlaşması da var, İngiltere tarafından her an askıya alınabilir. AB’den çıkmak gibi çok ciddi bir karar alan bir ülke için Ankara Anlaşmasını askıya almak, hiç de zor olmayacaktır.
Türkiye’den Ankara Anlaşmasına başvuru yapacakların, ellerini çabuk tutmalarında yarar var. Zira, Ankara Anlaşması vizesini alanlar, ilerde kazanılmış hak talebinde bulunmak için, en azından bir şansa sahip olacaklar.
Ankara Anlaşması ne zaman sona erer?
Kesin bir tarih vermek mümkün değil. İngiltere, AB’den ayrılık kararını başlattığı anda yani önümüzdeki ay içinde Ankara Anlaşmasını askıya alabileceği gibi, AB’den resmen ayrıldığı tarihe kadar da bekleyebilir. Bu, Ankara Anlaşması’nın önümüzdeki Mart ayından itibaren en geç 2019 Mart ayına kadar geçecek bir süreç içinde her an kaldırılabileceği anlamına geliyor. Ancak tam tarihe, tabii ki, İngiliz hükümeti karar verecek.