İngiltere’de Ankara Anlaşması’nda kalıcı oturum hakkı elinden alınanların ne olacağı çok yakın bir tarihte açıklanacak.


Yakın zamanda aldığım bilgilere göre, Ankara Anlaşması’nda olanların kalıcı oturumlarının ne olacağı ile ilgili yeni yönetmelik son halini aldı ve kısa bir zaman içinde yayınlanacak. Bu yönetmelikte, kalıcı oturum hakkının 4. yıldan sonra değil, 5. yıldan sonra alınabileceğinin yer alması bekleniyor. Yani sadece 1 yıllık bir kayıp söz konusu olacak.

Elbette, henüz yönetmelik yayınlanmadığı için bu değişikliğin kesin olduğunu belirtmek doğru olmaz. Ancak 16 Mart 2018 genelgesiyle kalıcı oturumu kaldıran İçişleri Bakanlığındaki Yönetmelik Ekibi, kalıcı oturumların 5 yılda verileceğini ima etmişlerdi. Buna karşın Türk kamuoyunda özellikle bazı danışman ve avukatların tamamen tahmine dayalı olarak yaptıkları kalıcı oturumların 7 yılda veya 10 yılda verileceği yönündeki açıklamaları son derece talihsiz buluyorum. Zira, kalıcı oturumun kaldırılması ve yerine yeni bir başvuru türünün getirilmesi politik bir kararla mümkün olduğu için, bu karar alınırken Türk Kamuoyunun tepkisine de bakılmakta. Bir başka ifade ile, hakları elinden alınanların sert bir şekilde tepki göstermesi doğru bir adım olacakken, 10 yıllık kalış sonrasında kalıcı oturuma razıymış gibi bir izlenim uyandırmak, Ankara Anlaşması’nda bulunanların yararına olmamıştır.

Tüm bu olumsuzluğa ve Türk toplumunun gerektiği gibi organize olamayıp, halen doğru bir girişimde bulunamamasına rağmen*, Garth Coates avukatlık ofisi Ankara Anlaşması uzmanlarının büyük bir başarıyla devam ettirdiği Çiçekli Davası ve diğer benzer davalar  sayesinde, Home Office’in 5 yılda kalıcı oturumu verme düşüncesini koruyacağını düşünmekteyim. Zira, 23 Mayıs’ta görülen Çiçekli Davası’nın ön duruşmasında mahkeme hakimi, Aydoğdu Davasına bakan hakimle aynı kıdeme sahip bir başka hakimin görüşünü baz alarak, Aydoğdu davasının tartışılabilir olduğuna hükmetmiş ve Home Office’ten 8 Ağustos 2018’e kadar Çiçekli dosyasını yeniden gözden geçirmesini istemişti.

Çiçekli davası hakiminin, Aydoğdu davası kararını tartışılır bulması son derece önemlidir zira Home Office’in, Aydoğdu davasını baz alarak kalıcı oturumları kaldırmasının tartışılır olduğu ortaya çıkmıştır. Ankara Anlaşması’nda olanların gelecek hayallerini tamamen değiştirecek olan Çiçekli Davası’nın tüm uyarılara rağmen maalesef Türk toplumu tarafından maddi destek bir yana, manevi olarak da desteklenmemesi, hatta daha vahimi takip bile edilmemesi son derece üzücüdür. Gelinen bu son nokta, sadece Çiçekli ailesinin maddi desteği ve Garth Coates Avukatlık Ofisindeki asistanlarımın ve diğer uzman arkadaşlarımın olağanüstü çabasıyla gerçekleşmesine karşın, davaya destek olmayan veya olamayan tüm Ankara Anlaşması dosyalarını etkileyebilecek öneme sahiptir.

İçişleri Bakanlığı yönetmeliğinin çok kısa bir süreçte yayınlanacağını memnuniyetle belirtmek isterim. Bu yönetmelikte, ayrıca Brexit sonrasında Ankara Anlaşması’nda olanların durumunun ne olacağının açıklanmasını da ümit ediyorum, zira insanlar gelecekte ne olacağını bilmeden halen büyük umutlarla Ankara Anlaşması’na başvurmaya devam ediyorlar.

* İngiltere’de Ankara Anlaşması vizesi ile bulunan 1000’e yakın kişinin Aliance of Turkish Businessperson adıyla örgütlendiği ve kollektif girişimde bulunduğu ifade ediliyor. İngiltere’de 20 bin Ankara Anlaşmalı bulunurken sadece 1000 kişinin elini taşın altına koyması düşündürücüdür. İngiltere’deki Ankara Anlaşmalı Türk Vatandaşlarının mevcut durumu değiştirmek için çabalayan grupları desteklemelerinin çok önemli olduğunu belirtmek isterim.


Tamer Ulay

Tamer Ulay, İngiltere ve Avrupa Birliği göçmenlik hukuku uzmanı olarak, Londra merkezli Garth Coates Göçmenlik Hukuku firmasında yönetici dosya uzmanı görevini sürdürmektedir. Bu blog sitesinin yöneticileri ve yazarlarından biri olarak, göçmenlik yasalarında olan değişiklikleri, vizelerde yaşanan sorunları ve İngiliz göçmenlik mahkemelerinin kararlarını bilgisayar ekranlarınıza taşıyor. Sektörde yaklaşık 30 yılı aşkın deneyimiyle sadece İngiltere'ye yönelik göçmenlik başvurularına değil, aynı zamanda başta Portekiz ve Yunanistan olmak üzere, Kıbrıs, İtalya ve İspanya'da gerçekleştirilen altın vize ve yerleşim başvurularına da yanıt vermektedir. Tamer Ulay, aynı zamanda AB ve Karayip Adaları'ndaki oturma izinleri ve çifte vatandaşlık programlarına odaklanan Coates Global firmasının üst düzey yöneticisi ve iş geliştirme direktörüdür. 'Vizesiz Dünya' blog sitesi hakkındaki eleştiri ve yorumlarınızı, Avrupa Birliği ülkeleri ve İngiltere'ye yönelik göçmenlikle ilgili taleplerinizi Tamer Ulay ile paylaşmaktan çekinmeyin. İletişim: Email: tamerf@garthcoates.com Whatsapp: +44 791 612 05 44