Garth Coates Avukatlık firması yöneticisi Bay Garth Coates, Yüksek Mahkemenin 20 Mart 2017’de taraflara bildirdiği, Türk vatandaşlarına verilen Ankara Anlaşması vizesinde kalıcı oturum uygulamasına son veren kararına itiraz eden olmadığı için bu kararın kesinleştiğini, karar metninin Elektronik Göçmen Ağı (Electronic Immigration Network – EIN)’da yayınlanarak sektörde kullanıma açıldığını ve emsal teşkil ettiğini belirtiyor. Coates şöyle devam ediyor “Bu anlamda, İngiltere İçişleri Bakanlığı (Home Office), Mahkemenin kararını uygulamak zorundadır. Kararın uygulanamayacağını düşünmek bile tek başına İngiliz hukuk sistemini bilmemek anlamına geliyor”.
İngiltere İçişleri Bakanlığı’nın eski bir çalışanı olan Garth Coates, bakanlık bünyesinde başta POLICY MAKING TEAM olmak üzere üst düzey görevlerde bulunduktan sonra görev yaptığı dönemlerde edindiği tecrübelerini özel sektöre taşıdı. Göçmenlik sektöründe 30 yıla yaklaşan bir tecrübeye sahip olan Coates’a göre, bu karar hakkında Türk toplumundaki iyimser yaklaşım ve bazı avukat ve danışmanların yaptığı yorumlar, hukuki temelden yoksun. “İngiltere İçişleri Bakanlığı, kesinlikle Yüksek Mahkeme kararını uygulamak zorundadır” diyen Coates, “Bunun uygulanmaması asla düşünülemez ve sorumlular hesap vermek zorunda kalırlar” diyor.
Coates’a göre bu kararı durduracak iki şey var: İngiliz Parlamentosu’nun çıkaracağı bir yasa veya bir başka yüksek mahkemenin vereceği karar. Ancak parlamento böyle bir karar almayacağı için, oluşan duruma bir başka mahkemenin müdahil olup yürütmeyi durdurması için, birilerinin dava açması gerekiyor.
Ankara Anlaşması’nda olanların 4 yıllık süre sonunda ‘Discretionary leave to remain’ alarak, iş kurma izni ile (ve belki de çalışma izni de dahil edilerek) devam edebilmelerine olanak sağlanabileceğini belirten Coates, Ankara Anlaşması’nın İngiliz Göçmenlik Yasası (UK IMMIGRATION LAW) içinde yer almadığı için, TIER 1 vizesinde olanlar gibi, 5 yılda kalıcı oturum alabileceklerine pek ihtimal vermediğini, ancak bu durumda olanlara serbest çalışma iznini de içeren LTR (süreli oturum izni) verilebileceğini ve toplam 10 yıllık yasal kalıştan sonra kalıcı oturumun sağlanabileceğini tahmin ediyor.
Bir başka uzmanımız olan Simon Canter, İngiltere İçişleri Bakanlığı’nın kesinlikle bu kararı uygulayacağını, ancak yeni başvurulara mı, yoksa mevcut başvuruları da kapsayacak şekilde mi uygulanacağına dair bir fikir yürütmenin, spekülasyondan öteye gitmeyeceğini belirtiyor ve “Bunun için yeni yönetmelik beklenmeli” diyor. Canter, Home Office’in 2 ay içinde yeni yönetmelik hazırlayacağını da sözlerine ekliyor.
Firmanın AB göçmenlik hukuku uzmanı Tamer Ulay ve asistanları Avukatlar Nitish De Ramduny ve Leqa Al-Habib, Coates ve Canter ile aynı fikirde olduğunu, İngiltere İçişleri Bakanlığı’nın mahkeme kararını uygulayacağından kesinlikle emin olduklarını belirtiyorlar. Bunun aksini düşünmenin, “saflık veya fazla iyimserlik” ile açıklanamayacağını ve bunların bilgisizlikten dolayı yapıldığının altını çizerek, müvekkillerimizin doğru bilgi için firma avukatlarımız dışında verilen bilgilere itimat etmemelerini rica ediyorlar.
Önümüzdeki günlerde, bu blog sayfamızda konu ile ilgili uzmanlarımızın detaylı analizleri yayımlanacaktır.
Saygıyla duyurulur
Harici link:
Mahkeme Kararının Tam Metni: http://www.bailii.org/uk/cases/UKUT/IAC/2017/167.html