Ankara Anlaşması dosyalarına bakan İngiltere İçişleri Bakanlığı’nın ECAA ekibi, Ankara Anlaşması dosyalarında kalıcı oturum ile ilgili İçişleri Bakanlığı kesin bir karar verene kadar kalıcı oturum başvurularını yeniden incelemeye başladıklarını açıkladı. Ancak bu durumun bakanlık yeni yönetmelik hazırlayana kadar süreceği belirtildi.

Bakanlığın ne zaman yönetmelik hazırlayacağı ve kalıcı oturum başvurularının yönetmelik hazırlandıktan sonra ne olacağı sorusuna ise yanıt verilmedi ancak başvuruların, başvuru tarihi sırasına göre değerlendirilmeye alınacağı belirtilmekle yetinildi. En son çoğunlukla Ekim 2016’da yapılmış başvurular incelemeyi beklediği için,  yeni başvurmuş olanların dosya yığılması nedeniyle bir süre daha beklemesi gerekecek.

Aydoğdu davası olarak bilinen ve 8 Mart 2017’de Ankara Anlaşması vizelerinde kalıcı oturumu kaldıran yüksek mahkeme kararı sonrasında, İçişleri Bakanlığı kalıcı oturum başvurularını incelemeyi durdurmuş, ancak yasal süre olan 2 ay içinde yönetmelik değişikliğini gerçekleştirememişti. İngiltere İçişleri Bakanı Amber Rudd, 8 Haziran seçimleri öncesinde yaptığı açıklamada yeni yönetmelik için hukuksal destek araştırdıklarını ve soruna çözüm bulunacağı sözü vermişti.

Daha önce yayınladığım ‘Ankara Anlaşması’nda ümit verici gelişme‘ başlıklı blog yazımdaki davaya konu olan G. Cicekli davasında da 1 Ağustos tarihine kadar İçişleri Bakanlığı savunma vermediği için yüksek mahkemede ‘default judgement’ olarak adlandırılan, davanın otomatik kazanıldığı bir sürece girilmişti. Çiçekli davası, Aydoğdu davası ile tamamen aynı hukuki temellere dayanıyor. Garth Coates hukuk bürosu avukatlarının büyük önem verdiği bu davada, İçiçleri Bakanlığı mahkemenin 2 ayrı uyarısına ve süre uzatımına rağmen bir savunma veremedi ve dava default judgement sürecine girdi.

Çicekli davasındaki Default Judgement ile ‘Ankara Anlaşmasında olanların ve eşlerinin kalıcı oturum haklarının elinden alınamayacağına hükmedilebilecek. Müvekkilimizin Aydoğdu davasından farklı olarak bu davayı kazanması, daha da onemlisi kararın bir başka yüksek mahkeme yargıcı tarafından verilmesi, önceki Aydoğdu davasının iptali anlamına gelecektir.

Çicekli davası 1 Eylül 2017’de yüksek mahkemede görülecek. Daha öncesinde, ara mahkeme yargıcı, Aydoğdu davasının Bakanlık avukatları tarafından emsal gösterilmesine rağmen bu davamıza yüksek mahkemeye gitme izni vermişti. Ara mahkeme yargıcının verdiği bu karardan sonra Aydoğdu davası hakkında sona gelindiği umidi hepimizde oluşmuştu.

Çicekli davasında yüksek mahkeme yargıcının default judgement’i uygulayacağını ümit etmekteyiz. Hatırlatmakta yarar var, bu davaya bakan yargıcın vereceği karar kesin değil ancak İçişleri Bakanlığı’nın bir savunma geliştirememesi karşısında hakimin çok fazla bir seçeneği de olmayacaktır. Çicekli davası aynı zamanda, yeni yönetmelik hazırlandıktan sonra durumlarının ne olacağını merak eden Ankara Anlaşması vize sahiplerinin endişeli bekleyişlerini de sona erdirecektir.

1 Ağustos tarihli ECAA ekibinin açıklaması:

Dear Sirs,

:Regarding Suspended ILR Applications.

As you are aware, the decision in Aydogdu made clear that the ‘standstill clause’ does not apply to settlement applications under the 1973 Rules. The judgement was made by the President of the Upper Tribunal and there is no reason to depart from it. However, the Home Office will consider the judgement carefully. If changes are made to the policy then these will be announced

Following the judgement, there has been a delay to the processing of ECAA ILR applications. We are now considering applications as normal whilst we consider the judgement and whether any changes should be made to guidance and policy. Applications will be considered in strict date order.

Bu açıklamada son paragraf, Ankara Anlaşmasında kalıcı oturumda olanları diken üzerinde bırakmaktadır. Ancak 1 Eylül’den sonra Çicekli davasının sonucuna göre herşeyin değişebileceğini belirtememiz gerekiyor. Aydoğdu davasında mahkeme hakiminin politika kokan kararının bir başka mahkeme tarafından iptal edilmesinin gerektiğini belirtmiştik. Umarım bu beklenen mahkeme uzun sürmeden Çicekli davası ile gerçekleşir.


Tamer Ulay

Tamer Ulay, İngiltere ve Avrupa Birliği göçmenlik hukuku uzmanı olarak, Londra merkezli Garth Coates Göçmenlik Hukuku firmasında yönetici dosya uzmanı görevini sürdürmektedir. Bu blog sitesinin yöneticileri ve yazarlarından biri olarak, göçmenlik yasalarında olan değişiklikleri, vizelerde yaşanan sorunları ve İngiliz göçmenlik mahkemelerinin kararlarını bilgisayar ekranlarınıza taşıyor. Sektörde yaklaşık 30 yılı aşkın deneyimiyle sadece İngiltere'ye yönelik göçmenlik başvurularına değil, aynı zamanda başta Portekiz ve Yunanistan olmak üzere, Kıbrıs, İtalya ve İspanya'da gerçekleştirilen altın vize ve yerleşim başvurularına da yanıt vermektedir. Tamer Ulay, aynı zamanda AB ve Karayip Adaları'ndaki oturma izinleri ve çifte vatandaşlık programlarına odaklanan Coates Global firmasının üst düzey yöneticisi ve iş geliştirme direktörüdür. 'Vizesiz Dünya' blog sitesi hakkındaki eleştiri ve yorumlarınızı, Avrupa Birliği ülkeleri ve İngiltere'ye yönelik göçmenlikle ilgili taleplerinizi Tamer Ulay ile paylaşmaktan çekinmeyin. İletişim: Email: tamerf@garthcoates.com Whatsapp: +44 791 612 05 44