shutterstock_110701238İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasının halk oylamasına sunulduğu geçtiğimiz Haziran ayından bugüne kadar atılmış adımların en ciddisi atıldı ve İngiltere Hükümeti, BREXIT olarak adlandırılan yasayı parlamentoya sundu. Bu girişim, şimdiye kadar hükümetin blöf yapmadığını ve gerçekten BREXIT’in işleme alınacağını yani İngiltere’nin AB’den ayrılacağını kesin olarak gösteriyor.

İngiltere’nin AB’den ayrılma girişimi, Türkiye ile AB arasında yapılmış bütün anlaşmaların İngiltere tarafından tanınmayacağı anlamına gelecektir. Bunlardan biri de, TC vatandaşlarının İngiltere’de iş kurma ve çalışmalarına olanak veren ECAA – Avrupa Topluluğu İşbirliği Anlaşması vizesidir.

Benim kişisel fikrim, İngiltere, AB’den ayrılma sürecine devam ederken, Ankara Anlaşmasını hiç beklemeden rafa kaldıracağı şeklinde. Zira, AB’den ayrılmayı düşünen bir ülkenin, AB’nin üçüncü ülkelerle yaptığı anlaşmaları tanımaya devam etmesini beklemek çok büyük iyimserlik olacaktır.

Bu düşüncemde haklı çıkar isem, Ankara Anlaşması en erken Mart ayı ortasında sonuçlanması beklenen parlamento onayından hemen sonra rafa kaldırılabilir.  Bu, Ankara Anlaşmasına başvurup, ileride kazanılmış hak iddia edebilmeyi düşünenler için sadece 1.5 ay kadar bir sürenin kaldığını gösteriyor. Bu süre, Ankara Anlaşması gibi çok ciddi dosya hazırlanması gereken bir vize türü için, son derece kısıtlı bir süredir.

Türkiye’nin içinde bulunduğu politik ve ekonomik durumdan dolayı, zaten artmış olan göçmenlik talebi, BREXIT tehlikesi nedeniyle daha da katlanarak büyümüş durumda. Eskiye göre neredeyse 10 katı daha fazla kişi Ankara Anlaşmasına başvuruyor ve bu durum, bizim gibi hukuk bürolarını kapasitelerinin üzerinde çalışmaya zorluyor. Bu doğal olarak, bizim firmamızın da aralarında olduğu bazı firmaları yakında yeni Ankara Anlaşması dosyası alamayacak duruma itecektir.

İlerde Ankara Anlaşmasına başvurmayı düşünenlere daha fazla zaman kaybetmeden, kendilerine bir hukuk firması bulup anlaşma yapmalarını öneriyorum. Aksi halde, Ankara Anlaşmasının sona ermesiyle birlikte, kendi hayalleri de kısa zamanda sona erebilir.


Tamer Ulay

Tamer Ulay, İngiltere ve Avrupa Birliği göçmenlik hukuku uzmanı olarak, Londra merkezli Garth Coates Göçmenlik Hukuku firmasında yönetici dosya uzmanı görevini sürdürmektedir. Bu blog sitesinin yöneticileri ve yazarlarından biri olarak, göçmenlik yasalarında olan değişiklikleri, vizelerde yaşanan sorunları ve İngiliz göçmenlik mahkemelerinin kararlarını bilgisayar ekranlarınıza taşıyor. Sektörde yaklaşık 30 yılı aşkın deneyimiyle sadece İngiltere'ye yönelik göçmenlik başvurularına değil, aynı zamanda başta Portekiz ve Yunanistan olmak üzere, Kıbrıs, İtalya ve İspanya'da gerçekleştirilen altın vize ve yerleşim başvurularına da yanıt vermektedir. Tamer Ulay, aynı zamanda AB ve Karayip Adaları'ndaki oturma izinleri ve çifte vatandaşlık programlarına odaklanan Coates Global firmasının üst düzey yöneticisi ve iş geliştirme direktörüdür. 'Vizesiz Dünya' blog sitesi hakkındaki eleştiri ve yorumlarınızı, Avrupa Birliği ülkeleri ve İngiltere'ye yönelik göçmenlikle ilgili taleplerinizi Tamer Ulay ile paylaşmaktan çekinmeyin. İletişim: Email: tamerf@garthcoates.com Whatsapp: +44 791 612 05 44