Brexit süreci telaşıyla Ankara Anlaşması vizeleri kalktı kalkacak derken, İngiltere’de yüksek mahkeme Ankara Anlaşması vizelerinde çok önemli bir karar verdi. Ankara Anlaşması vizelerinin her an kalkabileceği bu günlerde, yüksek mahkemenin verdiği bu kararın ne kadar önemi olduğu bilinmez ama, en azından vizeler kaldırılana kadar, Ankara Anlaşması vizelerinde red alanların haklarını arayabilecekleri mahkeme kapısı yeniden aralandı demek yanlış olmayacaktır.

Hatırlayacağınız üzere, Nisan 2015’te İngiltere İçişleri Bakanlığı Ankara Anlaşması vizelerinde mahkeme hakkını kaldırarak, bunun yerine “idari inceleme” denilen bir mekanizmayı başlatmıştı. Bir başka ifadeyle, 2015’e kadar Ankara Anlaşması başvurusuna red alanlar, dosyalarını bağımsız mahkemelere taşıyıp, tarafsız yargıçlardan dosyaları hakkında karar verilmesini istiyorlardı. Dosyayı inceleyen yargıç, İçişleri Bakanlığı memurlarının verdiği kararları hükümsüz kılabiliyor ve direkt vizeyi verebiliyorlardı. Mahkemeye taşınan hemen her 10 dosyadan 6 veya 7’si, yargıç kararı ile vizeyi alabiliyordu.

Ancak Nisan 2015’te hükümet, tüm vize sisteminde mahkeme hakkını kaldırdığında, Ankara Anlaşmasını da kapsam içine aldı. Mahkeme hakkını kaldıran hükümet, sözde daha etkili olacağı iddiasıyla ‘idari inceleme’ adını verdiği ucube bir mekanizmayı uygulamaya aldı. Bu uygulama, bakanlık memurlarının verdiği red kararlarına bir başka memurun yeniden karar vermesi üzerine kuruluydu. Buna ucube diyorum çünkü, bir memurun verdiği red kararını, yine aynı birimde bulunan bir başka memurun farklı bir karar vereceğini umut etmek gereksiz iyimserlikten öteye gitmeyecekti. Gerçekten de, son 2 yılda, Birleşik Krallık vize sisteminde verilen 5000’in üzerindeki red kararında, sadece 3 red kararı yeniden incelemeyi yapan memurlarca değiştirildi. Yani, mahkemelerde yüzde 70’e varan başarı oranı, idari inceleme sisteminde onbinde 6’ya kadar düştü.

Son 2 yıldır, Türk vatandaşlarının başvurduğu Ankara Anlaşması vizelerinde mahkeme kararının kaldırılmasının yasa dışı olduğunu ve Ankara Anlaşmasının ruhuna aykırı olduğunu anlatmaktan yoruldum. Türk vatandaşlarının bir araya gelerek bakanlığa karşı ortak bir dava açmaları için bu forum sitesinde çok defa çağrılar yaptım. Tabii, sonuç benim için sürpriz olmadı. Çağrılarıma bir kaç kişi dışında geri dönen olmadı ama bu arada yüzlerce Türk vatandaşı, ehliyetsiz veya yeteneksiz danışmalar ve hatta hiç bir yetkisi olmayan merdiven altı firmalarla başvurdukları Ankara Anlaşmasında red aldı ve mahkeme hakkı olmadığı için İngiltere’den ayrılmak zorunda kaldılar.

Ancak vize başvurusuna red alan bir Türk vatandaşı, çok yüksek masraflar yaparak tek başına yüksek mahkemeye gitme cesaretinde bulundu ve yıllardır ısrarla söylediğim gibi tek başına davayı kazandı. Yüksek mahkemede kazanılan bu dava, Ankara Anlaşması davalarında emsal teşkil edecek ve hükümet temyiz etmediği sürece, tüm Türk vatandaşları bu karardan yararlanacaktır.

Tabii, BREXIT sürecinin başladığı bugünlerde, bu kararın ne kadar önemli olduğu da tartışılabilir. Hükümet, AB’den ayrılma kararı ile, her an Ankara Anlaşması vizelerini askıya alabilir. Bu anlamda Ankara Anlaşması vizelerine başvurmak isteyenlerin acele etmeleri gerektiğini tekrar hatırlatmak istiyorum.

NOT: Çalıştığım Garth Coates Avukatlık Ofisi, önümüzdeki hafta başında, 3-5 Nisan 2017 tarihleri arasında İstanbul’da Ankara Anlaşması, İngiliz ve AB vize sistemi, AB ülkelerinde konut alarak veya yatırım yaparak vatandaşlık sunan programlar, vize redlerine itiraz davaları ve tazminat talepleri konularında özel bire bir ücretli toplantılar düzenleyecek. Toplantılarda ben de olacağım ve müvekkillerimize AB göçmenlik hukuku ile Ankara Anlaşması vizelerini anlatma şansım olacak. Katılmak isteyenler için detaylı bilgi: www.vizesizdunya.com/events


Tamer Ulay

Tamer Ulay, İngiltere ve Avrupa Birliği göçmenlik hukuku uzmanı olarak, Londra merkezli Garth Coates Göçmenlik Hukuku firmasında yönetici dosya uzmanı görevini sürdürmektedir. Bu blog sitesinin yöneticileri ve yazarlarından biri olarak, göçmenlik yasalarında olan değişiklikleri, vizelerde yaşanan sorunları ve İngiliz göçmenlik mahkemelerinin kararlarını bilgisayar ekranlarınıza taşıyor. Sektörde yaklaşık 30 yılı aşkın deneyimiyle sadece İngiltere'ye yönelik göçmenlik başvurularına değil, aynı zamanda başta Portekiz ve Yunanistan olmak üzere, Kıbrıs, İtalya ve İspanya'da gerçekleştirilen altın vize ve yerleşim başvurularına da yanıt vermektedir. Tamer Ulay, aynı zamanda AB ve Karayip Adaları'ndaki oturma izinleri ve çifte vatandaşlık programlarına odaklanan Coates Global firmasının üst düzey yöneticisi ve iş geliştirme direktörüdür. 'Vizesiz Dünya' blog sitesi hakkındaki eleştiri ve yorumlarınızı, Avrupa Birliği ülkeleri ve İngiltere'ye yönelik göçmenlikle ilgili taleplerinizi Tamer Ulay ile paylaşmaktan çekinmeyin. İletişim: Email: tamerf@garthcoates.com Whatsapp: +44 791 612 05 44