İlk kez dün Garth Coates’in blog sayfası Vizesiz Dünya’nın duyurduğu  Ankara Anlaşması vizelerinde kalıcı oturum kuralı değişeceği haberi İngiltere İçişleri Bakanlığı’nın başvuru formunu gece geç saatlerde güncellemesiyle doğrulandı. Yenilenen formda “kalıcı oturum” seçeneği kaldırıldı. Form güncellenmeden önce 15 Mart 2018 dahil olmak üzere başvurusunu yapanlar bu değişiklikten etkilenmeyecek.

İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “16 Mart 2018 ve sonrasında yeni kalıcı oturum (ILR) başvuruları kabul edilmeyecektir. 15 Mart ve öncesinde yapılan başvurular aynı kurallara göre işlem görecek” denildi.

Peki Türk vatandaşları bundan sonra ne yapacak? Ankara Anlaşması kapsamında 4 yıl İngiltere’de yaşayanlar ve vizeleri sona erenler şu aşamada 3 yıl uzatmaya başvuracak. Bakanlığın açıklamasında “Türk iş insanları ve onlara bağımlı kimseler gerekli şartları yerine getirmeleri durumunda eğer isterlerse 3 yıla kadar varan uzatmaya başvurabilecekler.” denildi.

Bugünden itibaren başvurularda 3 yıllık yeni uzatma verilecek. Beklentilerimize göre 5. Yılını tamamlayanlar isterlerse kalıcı oturuma başvurabilecek. Bu konuda inisiyatif başvuranda olacak. Dilerse kalıcı oturma başvurmayıp işini devam ettirmesi durumunda vizesini her 3 yılda bir uzatabilecek.

YENİ YÖNETMELİKTE ŞARTLAR AÇIKLANACAK

İşişleri Bakanlığı “Ankara Anlaşması kapsamındaki mevcut Türk iş insanları için yeni bir Kalıcı Oturum (ILR) kategorisi uygulamaya koyacağız. Bu kategorinin şartları ayrıca belirlenecek ancak bu, Birleşik Krallık’a yerleşmek isteyen diğer kişiler için geçerli [vize] kuralları ile uyumlu olacak.” ifadesi kullanıldı.

İngiltere İçişleri Bakanlığı Yüksek Mahkeme’nin geçtiğimiz yıl Mart ayındaki kararını, temyize gidilebileceği düşüncesiyle hemen uygulamaya almadı. Ancak aradan geçen bir seneyi aşkın sürede, Garth Coates forum sitesinde yapılan tüm uyarılara rağmen hiç bir karşı dava açılmadığı gibi Aydoğdu davasına da hiç bir itiraz yapılmadı.

Ankara Anlaşması olanlara kalıcı oturum için TIER 1 Girişimci Vizesi’nde (Entrepreneur) olan kalıcı oturum kuralının getirilmesi bekleniyor.

İŞTE BEKLENEN YENİ ŞARTLAR

Bu önemli gelişmeyi ilk duyuran Garth Coates Avukatlarının yeni yönetmeliğe ilişkin beklentileri ise şöyle:

  • Her yıl en az 180 gün İngiltere’de yaşama kuralı. Bu kural Ankara Anlaşması’nda yoktu. Kalıcı oturum için bu yeni bir şart haline gelebilir.
  • Life in the UK testi zorunluluğu
  • İngilizce B2 düzey testi
  • Ailedeki her kişi için ayrı ayrı olmak üzere kişi başına yaklaşık 2-3 bin sterlin başvuru ücreti

Yukarıdaki kurallara ek olarak, TIER 1 vizesinde aranılan diğer koşulların istenmesi beklenmiyor. Örneğin: En az iki İngiliz vatandaşının işyerinde çalıştırılıyor olması ve 200 bin sterlin sermayeli bir iş kurulmuş olması. Bu kuralların Ankara Anlaşması’nda olanların ciddi itirazlarına neden olacağı için getirilecek yeni düzenlemede yer alması beklenmiyor.

Yüksek Mahkeme kararı sorasında kalıcı oturumun kaldırılacağı şeklinde daha önce defalarca bu forum sayfalarında yayınlanan makalelere ve Ankara Anlaşması’nda olanların örgütlenerek karşı dava açmaları gerektiği tavsiyelerine rağmen İngiltere’deki Türk toplumunda ciddi bir dayanışma oluşmamıştı. Aydoğdu Davası için Bakanlık 1 yıldan fazla süre bekledi ancak bir itiraz davası açılmayınca Yüksek Mahkeme’nin kararını uygulamaya koydu. Bu süreçte Türk toplumu arasındaki dayanışma eksikliğinin yanı sıra bazı göçmenlik danışmanlarının ve avukatların yanlış yönlendirmelerinin bu sonuçta büyük ihmali olduğu belirtiliyor.


Tamer Ulay

Tamer Ulay, İngiltere ve Avrupa Birliği göçmenlik hukuku uzmanı olarak, Londra merkezli Garth Coates Göçmenlik Hukuku firmasında yönetici dosya uzmanı görevini sürdürmektedir. Bu blog sitesinin yöneticileri ve yazarlarından biri olarak, göçmenlik yasalarında olan değişiklikleri, vizelerde yaşanan sorunları ve İngiliz göçmenlik mahkemelerinin kararlarını bilgisayar ekranlarınıza taşıyor. Sektörde yaklaşık 30 yılı aşkın deneyimiyle sadece İngiltere'ye yönelik göçmenlik başvurularına değil, aynı zamanda başta Portekiz ve Yunanistan olmak üzere, Kıbrıs, İtalya ve İspanya'da gerçekleştirilen altın vize ve yerleşim başvurularına da yanıt vermektedir. Tamer Ulay, aynı zamanda AB ve Karayip Adaları'ndaki oturma izinleri ve çifte vatandaşlık programlarına odaklanan Coates Global firmasının üst düzey yöneticisi ve iş geliştirme direktörüdür. 'Vizesiz Dünya' blog sitesi hakkındaki eleştiri ve yorumlarınızı, Avrupa Birliği ülkeleri ve İngiltere'ye yönelik göçmenlikle ilgili taleplerinizi Tamer Ulay ile paylaşmaktan çekinmeyin. İletişim: Email: tamerf@garthcoates.com Whatsapp: +44 791 612 05 44