İngiltere’de geçici vize ile bulunan yabancılar, beraber yaşadıkları diğer aile bireylerinden gelen taciz ve şiddete maruz kalmaları durumunda hemen kalıcı oturum alabiliyorlar. 

Özellikle evlilik vizesi ile İngiltere’de bulunan yabancılar, İngiltere vatandaşı ya da kalıcı oturma izni sahibi eşlerinden işkenceye varan düzeyde şiddete maruz kalanların oranı hiç de azımsanmayacak boyutlarda oluyor. Vize kozunu kullanan eşler, ‘seni hemen sınırdışı ettiririm’ veya ‘bu ülkeden kovdururum’ tehditleri ile aile bireylerine karşı tacizlerde bulunabiliyorlar.

İnsan hakları yasası çıktıktan sonra İngiltere’de en çok konuşulanlardan biri de, aile içinde şiddete maruz kalan aile bireylerinin, geçici oturma izinlerini kaybedecekleri korkusuyla seslerini çıkartamamaları, şiddetin dayanılmaz boyutlara ulaşması, adeta işkenceye dönüşmesi ve hatta çağdaş kölelik olarak adlandırılacak düzeye gelmesi idi. Bunu önlemek için, sadece evli olan eşlerde değil, aynı zamanda çocuklar ve hatta evde çalışan hizmetlileri de kapsayacak şekilde yasal düzenlemeler yapıldı.

Bu düzenlemelere göre, İngiltere’de geçici oturma izni ile bulunanlar, İngiliz vatandaşı ya da kalıcı oturma iznine sahip olan diğer aile bireylerinden gelecek taciz ve şiddete karşı koruma altına alınmış, bunlara İngiltere’de bulunduğu süre göz önüne alınmaksızın hemen kalıcı oturma izni verilmesi söz konusu olmuştur.

Yasalar bu tacizlerin önüne geçmek amacıyla, mağdur sıfatındaki eşler ve aile bireylerine hemen ve derhal kalıcı oturma izni verilmesini emretmektedir.

Aile içi şiddet, bir çok yönden söz konusu olabilir. Sadece erkeğin kadına değil, aynı zamanda kadının erkeğe fiziksel şiddetin yanısıra, tek başına duygusal şiddet, önü alınamayan hakaretler, parasız muhtaç hale düşürmek veya bu anlamda tehditler de kalıcı oturma izni verilmesi için yeterli oluyor.

Yasaya göre, aile içi şiddete maruz kalanların kalıcı oturma izni alması için gerekli 5 yılı tamamlamaları zorunlu değil. İngiltere’de 1 gün dahi bulunanlar, böyle bir şiddete maruz kaldıklarını şahit beyanları ve polis tutanakları ile ispatlamaları durumunda kalıcı oturma izni alabilmektedir.


Tamer Ulay

Tamer Ulay, İngiltere ve Avrupa Birliği göçmenlik hukuku uzmanı olarak, Londra merkezli Garth Coates Göçmenlik Hukuku firmasında yönetici dosya uzmanı görevini sürdürmektedir. Bu blog sitesinin yöneticileri ve yazarlarından biri olarak, göçmenlik yasalarında olan değişiklikleri, vizelerde yaşanan sorunları ve İngiliz göçmenlik mahkemelerinin kararlarını bilgisayar ekranlarınıza taşıyor. Sektörde yaklaşık 30 yılı aşkın deneyimiyle sadece İngiltere'ye yönelik göçmenlik başvurularına değil, aynı zamanda başta Portekiz ve Yunanistan olmak üzere, Kıbrıs, İtalya ve İspanya'da gerçekleştirilen altın vize ve yerleşim başvurularına da yanıt vermektedir. Tamer Ulay, aynı zamanda AB ve Karayip Adaları'ndaki oturma izinleri ve çifte vatandaşlık programlarına odaklanan Coates Global firmasının üst düzey yöneticisi ve iş geliştirme direktörüdür. 'Vizesiz Dünya' blog sitesi hakkındaki eleştiri ve yorumlarınızı, Avrupa Birliği ülkeleri ve İngiltere'ye yönelik göçmenlikle ilgili taleplerinizi Tamer Ulay ile paylaşmaktan çekinmeyin. İletişim: Email: tamerf@garthcoates.com Whatsapp: +44 791 612 05 44