shutterstock_119599219Öncelikle forum sayfalarımı yeni takip edenler için, A.R.’ın ne olduğunu belirtmemde yarar var.

İngiltere vize sisteminde, turist vizesi dışında kalan kategorilerde vizeniz red edilir ise, geçen yıla kadar göçmenlik mahkemelerine gitme hakkınız vardı. Mahkemeler, tamamen tarafsız olarak çalıştıklarından, verdikleri kararlar da tarafsız olabilmekteydi.

İngiltere İçişleri Bakanlığı’nın red ettiği vize başvurularının neredeyse yarısı bu bağımsız mahkemelerden geri dönmekteydi. Bu, bakanlığın canını sıkmış olacak ki, vize başvurularındaki göçmenlik mahkemesine gitme hakkını tamamen kaldırdılar ve kamuoyundan gelecek tepkiyi azaltmak için, AR – Administrative Review yani İdari İnceleme olarak adlandırdıkları ucube bir sistemi uygulamaya aldılar. Ucube diyorum çünkü, bu sistemde bir memurun verdiği red kararına yapılacak itirazı yine aynı bakanlıkta başka bir başka memur incelemekte. Dolayısıyla red kararına yapılacak itirazlarda sonucun adil ve tarafsız olacağına inanmak saflıktan öteye gitmeyecektir.

AR-Administrative Review uygulaması, sözde daha hızlı ve adil (!) kararlar vermek üzere uygulamaya konulmuştu. Bakanlık, AR uygulamasını başlattığında, görkemli tanıtım faaliyetleriyle, kamuoyunu uyutmayı da ihmal etmemişti. Bahaneleri, uzun süren mahkeme süreçleri yerine, AR  yani idari inceleme uygulaması ile vize başvurusunda bulunanlara hızlı yanıtlar verilmesiydi.

Uygulama ilk başladığında, bu forum sayfalarımda ısrarla bunun bir kandırmaca olduğunu belirtmiş ve vize redlerinin incelenmesinin tarafsız mahkemeler yerine bakanlık bünyesindeki başka memurların insafina bırakılmasının sonucu değiştirmeyeceğini defalarca belirtmiştim. Maalesef haklı çıktım. Şimdiye kadar vize başvurusunda red alıpta, AR başvurusunda bulunanlardan -bir kaç istisna hariç- neredeyse hiç kimse olumlu bir sonuç alamadı.

Özellikle Ankara Anlaşması vizelerinde keyfi redlerle hayatı alt üst edilenlerin tek umudu olan AR-İdari İnceleme başvuruları komedi filmlerini aratmayacak saçmalıkta gerekçelerle geri çevrilmekte. AR sonuçlarından cesaret aldıklarından olsa gerek, vize memurları akla hayale sığmayan red gerekçeleri üretmekte, bu red gerekçelerine karşı yapılan itirazlardaki AR incelemesini yapan memurlar skandal kararlara imza atmakta, hukuk sistemi ayaklar altına alınmaktadır.

Türkiye’de vergi rekortmeni olmuş bir işinsanının İngiltere’de kendi işini kurma konusunda ciddi olmadığı ya da Amerika’da 500 bin dolar sermayeli başarılı bir restauran sahibinin İngiltere’de açacağı restaurantı işletecek düzeyde bilgisi olmadığı ileri sürülerek vizeleri red edilirken, yapılan AR itirazlarına bakan memurlar aynı akıl dışı yöntemlerde ısrar etmekteler.

AR başvurularında o kadar karamsar sonuçlar ortaya çıkmaktadır ki, bunlardan en belirgin olanı Ankara Anlaşmasında ilk yılını tamamlayan birine, vize memurunun tam 12 ayı tamamlamadığı gerekçesiyle 3 yıl yerine 1 yıl uzatım vermesi olmuştur. Ankara Anlaşmasında olan birinin teknik veya pratik olarak ilk yılında 12 tam aylık finansal rapor sunması imkansızdır. Durum bu halde iken ve diğer herkes 3 yıl uzatım alırken, bu kişiye neden 1 yıllık vize uzatımı verildiğine ne vize memurunun kendisi ne de AR incelemesini yapan memur yanıt verebilmiştir.

Kırmızı ışıkta geçtiği için, kalıcı oturum aşamasındaki birine -yasada böyle bir kural olmamasına rağmen- keyfi olarak red veren memurun kararına, AR dosyasına bakan memur koşulsuz sahip çıkabilmiştir. Yasada olmayan bir uygulamayı kendi kafasından uydurup, bir insan hayatıyla vicdansızca oynayan bu memurlara gereken yanıtlar elbetteki yüksek mahkemelerde açılacak tazminat davaları yoluyla verilecektir. Ancak, bu tür keyfi redlerin önüne geçebilmek için, Ankara Anlaşmasında göçmenlik mahkemesi hakkının geri kazanılması çok önemlidir. Bunun için ise Ankara Anlaşması ile İngiltere’de kalanların kendi aralarında birleşmeleri ve İçişleri Bakanlığı’nı göçmenlik mahkemesi hakkını hukuksuz kaldırdığı için mahkemeye vermeleri gerekmektedir.

Birleşip, İçişleri Bakanlığına karşı toplu dava açılmadığı sürece, keyfi redler katlanarak artmaya devam edecek ve sonuçta herkesi olumsuz etkileyecektir. Unutmayın, ayrı ayrı dava açmanın maliyeti çok yüksektir. Ancak birleşerek açılacak bir dava, masraflar paylaşıldığı için ayrı ayrı açılan davalarla kıyaslanamayacak ölçüde düşük maliyetli olacaktır.

 

 

 


Tamer Ulay

Tamer Ulay, İngiltere ve Avrupa Birliği göçmenlik hukuku uzmanı olarak, Londra merkezli Garth Coates Göçmenlik Hukuku firmasında yönetici dosya uzmanı görevini sürdürmektedir. Bu blog sitesinin yöneticileri ve yazarlarından biri olarak, göçmenlik yasalarında olan değişiklikleri, vizelerde yaşanan sorunları ve İngiliz göçmenlik mahkemelerinin kararlarını bilgisayar ekranlarınıza taşıyor. Sektörde yaklaşık 30 yılı aşkın deneyimiyle sadece İngiltere'ye yönelik göçmenlik başvurularına değil, aynı zamanda başta Portekiz ve Yunanistan olmak üzere, Kıbrıs, İtalya ve İspanya'da gerçekleştirilen altın vize ve yerleşim başvurularına da yanıt vermektedir. Tamer Ulay, aynı zamanda AB ve Karayip Adaları'ndaki oturma izinleri ve çifte vatandaşlık programlarına odaklanan Coates Global firmasının üst düzey yöneticisi ve iş geliştirme direktörüdür. 'Vizesiz Dünya' blog sitesi hakkındaki eleştiri ve yorumlarınızı, Avrupa Birliği ülkeleri ve İngiltere'ye yönelik göçmenlikle ilgili taleplerinizi Tamer Ulay ile paylaşmaktan çekinmeyin. İletişim: Email: tamerf@garthcoates.com Whatsapp: +44 791 612 05 44