Çinlilerin Avrupa’da ticari gayrimenkul yatırımı son yıllarda katlanarak artıyor. Bunların içinde Altın Vize (Golden Visa) yatırımlarının payı da giderek önemli yer tutmaya başladı. Çinli girişimciler 2016’da Avrupa’da ticari gayrimenkule tam 17,4 milyar dolar yatırdı. Bu rakam 2015’te 6,4 milyar dolardı. Bu da neredeyse üç kat artış anlamına geliyor.

Son yılların satış rakamları Çinlilerin ilgisinin konutlara da yayıldığını gösteriyor. Özellikle Altın Vize yatırımlarında belirgin bir artış görüyor.

AVRUPA, YATIRIM İÇİN NEDEN ÇEKİCİ?

Çinlilerin daha fazla yatırım yapmasının sebebi şüphesiz Avrupa’nın birçok açıdan cazip olması. Bunları beş başlık altında toplamak mümkün

1-Büyüyen bağlantı ağları

Çinli turistler ve emlak alıcıları için Avrupa her zamankinden daha da yakın hale geliyor. Bunda artan uçak bağlantılarının etkisi büyük. Ayrıca Avrupa trans-kıta demiryolunun eklenmesi de bir faktör. Airbus’ın tahminine göre Avrupa ve Çin arasında yolculuk eden toplam yolcunun, 2015-2035 yılları arasında her yıl yüzde 5,3 artacağı öngörülüyor.

2- Makul fiyatlar

Madrid, Barselona, Roma, Atina ve Lizbon gibi en iyi Avrupa şehirlerinde kaliteli konutlar Şanghay ve Pekin’deki ortalama fiyatların aksine cazip bir indirime sahip. Böylece Paris ve Londra gibi konvansiyonel pazarlardan başka alternatif pazar seçenekleri de ortaya çıkıyor.

3- Güçlü yatırım getirileri

Sıkışan fiyatlar Çin ve Hong Kong’daki yatırımcılar için kira getirisini azalttı. Avrupa ise bu açıdan oldukça cazip görünüyor. Örneğin, Portekiz’de yüzde 5.64 ve İspanya’da yüzde 4.21 olan getiri oranı Hong Kong (yüzde 2.75), Pekin ve Şangay’ı (yüzde 2) çoktan geçmiş durumda.

4- Kültür ve yaşam tarzı
Avrupa’da tarihle süslenmiş, klasik mimari özelliklere sahip ve cazip iklimlere sahip kültürel sıcak noktaların cazibesi de Çinliler için önemli bir nokta. Barselona, Lizbon, Roma ve Madrid’i düşünün. Bütün bu faktörler birlikte ele alındığında emekli, iş, yatırım ve eğitim fırsatları arayan ailelere kadar değişen Çin’in giderek çeşitlenen alıcı tabanına hitap ediyor.

5- Altın Vize etkisi
Gayrimenkul üzerinde doğrudan yatırım karşılığında oturum sunan Avrupa’daki Altın Vizeler (Golden Visa) Çinli alıcıları Avrupa’ya yönlendiren çok önemli bir faktör.

ÜLKE SEÇİMİNDE NELER ETKİLİ?

Peki Çinli yatırımcılar Altın Vize programlarından yararlanacak ülkeyi seçerken neleri dikkate alıyorlar?

Minimum yatırım miktarı: Yunanistan, Letonya , Malta ve Portekiz bu anlamda öne çıkıyor.

Kalıcı oturum süresi: Türkiye, Kıbrıs ve Malta’nın Avrupa’daki diğer ülkelerle karşılaştırıldığında kalıcı ikamet vizelerini işleme koymak için çok kısa bekleme süresi var. Buna karşılık, teklif edilen en ucuz Golden Visa yatırımcı vize programlarından biri olan Yunanistan, yatırımcıların başvuruda bulunabilmeleri için yedi yıla yakın beklemek zorunda kaldıkları süre boyunca ikamet süreliğine en uzun süre beklemek zorunda kalıyor.

Seyahat süresi de bir başka faktör olarak öne çıkıyor. İspanya ve Türkiye bu anlamda daha uygun ülkeler.

EN FAZLA YATIRIM İSPANYA’YA

Çinli yatırımcıların Altın Vize’den yararlanarak hangi ülkelerden gayrimenkul aldıklarına gelince 2016 yılı rakamları İspanya’nın açık ara önde olduğunu gösteriyor. Yatırımların yüzde 59’u İspanya’ya gerçekleşirken bunu Portekiz (yüzde 18) ve Yunanistan (yüzde 16) izledi. Bu sıralamada Kıbrıs yüzde 5 ve Türkiye yüzde 2’de kaldı.

PORTEKİZ’E YATIRIMLAR ARTACAK

Portekiz ile Çin arasındaki doğrudan uçuşların başlamasıyla bu ülkeye Çin yatırımlarının hızla artması bekleniyor. Zaten Portekiz’deki yatırımlarda Çin önemli bir orana sahip. Portekiz makamları ülkede yapılan Çin yatırımının 2 milyar avroya ulaştığını bildirdi.

2013 ve 2017 yılları arasında, Çin’in plan yoluyla yaptığı yatırım, 2.06 milyar avroya ulaştı. Bu, 2012 yılı sonunda piyasaya sürüldükten sonra program tarafından gündeme getirilen paranın yüzde 60’ını temsil ediyor. Çinlilerin yatırımı 2017’de 538 vizeden 306 milyon Euro olarak gerçekleşti. Çinli yatırımcılara programın başlatılmasından bu yana verilen 5 bin 553 altın vizenin 3 bin 588’i verildi.


Tamer Ulay

Tamer Ulay, İngiltere ve Avrupa Birliği göçmenlik hukuku uzmanı olarak, Londra merkezli Garth Coates Göçmenlik Hukuku firmasında yönetici dosya uzmanı görevini sürdürmektedir. Bu blog sitesinin yöneticileri ve yazarlarından biri olarak, göçmenlik yasalarında olan değişiklikleri, vizelerde yaşanan sorunları ve İngiliz göçmenlik mahkemelerinin kararlarını bilgisayar ekranlarınıza taşıyor. Sektörde yaklaşık 30 yılı aşkın deneyimiyle sadece İngiltere'ye yönelik göçmenlik başvurularına değil, aynı zamanda başta Portekiz ve Yunanistan olmak üzere, Kıbrıs, İtalya ve İspanya'da gerçekleştirilen altın vize ve yerleşim başvurularına da yanıt vermektedir. Tamer Ulay, aynı zamanda AB ve Karayip Adaları'ndaki oturma izinleri ve çifte vatandaşlık programlarına odaklanan Coates Global firmasının üst düzey yöneticisi ve iş geliştirme direktörüdür. 'Vizesiz Dünya' blog sitesi hakkındaki eleştiri ve yorumlarınızı, Avrupa Birliği ülkeleri ve İngiltere'ye yönelik göçmenlikle ilgili taleplerinizi Tamer Ulay ile paylaşmaktan çekinmeyin. İletişim: Email: tamerf@garthcoates.com Whatsapp: +44 791 612 05 44