Vizesiz Dünya

Brexit tartışmalarından dolayı İngiltere’de Ankara Anlaşması ile bulunanların endişelenmelerine gerek yok

İngiltere’de iktidardaki muhafazakar partide yeni başbakan arayışı sürerken, adayların neredeyse tamamının hard-brexit taraftarı olması, ülkede Ankara Anlaşması ile bulunan Türk vatandaşlarında endişeye neden oluyor.

Theresa May’in Muhafazakar Parti başkanlığından ayrılması ile başlayan yarışta, ilk tur sonuçlarına ve anketlere göre eski dışişleri bakanı Boris Johnson önde gidiyor. Johnson’u takip eden diğer adaylar içinde AB yanlısı olanların tümü yarışı kaybederken, geriye Brexit yanlısı adayların kalması, Muhafazakar Parti’de yarışı kim kazanırsa kazansın, Hard-Brexit’in yani AB’den anlaşmasız ayrılığın kaçınılmaz olacağı endişesi tüm İngiliz kamuoyunda gözleniyor. Hard Brexit’den etkileneceklerin başında ise, Ankara Anlaşması’ndan doğan haklarını kullanan Türk vatandaşları geliyor.

Ankara Anlaşması’nda kazandığı davalarla bilinen vizesizdünya yazarlarından Tamer Ulay’a göre, hali hazırda Ankara Anlaşması ile İngiltere’de bulunanların endişelenmelerine gerek yok. Ulay, Euronews’a yaptığı açıklamada Ankara Anlaşması’nda olanların Brexit sonrasından etkilenmemesi gerektiği düşüncesinde olduğunu açıkladı. Tamer Ulay’a göre, May hükümetinin parlamento onayından geçirip 6 Temmuz 2018’de yayınladığı Appendix ECAA ve daha sonra açıkladığı AB sonrası anlaşmalarla ilgili niyet açıklamaları, Brexit’in İngiltere’de Ankara Anlaşması ile yaşayan Türk vatandaşlarını etkilemeyeceğini gösteriyor. Bununla beraber aynı niyet açıklamasına göre, Ankara Anlaşması’nın hard brexit ile birlikte kalkacağı kesin olarak anlaşılıyor. Bir başka ifade ile, hard brexit’in gerçekleşmesi durumunda, Ankara Anlaşması’na yeni başvurular kabul edilmeyecek ancak ülkede Ankara Anlaşması ile bulunanların durumlarında ciddi bir değişiklik olmayacak.

Tamer Ulay, Hard-Brexit durumunda Ankara Anlaşması ile ülkede bulunanların vizelerinin Appendix ÊCAA’ye göre uzatılabileceğini ve gerekli kurallara uyanların ise kalıcı oturum alabileceklerini belirtiyor. Ancak gerekli koşulları taşımayanların vizelerini 1 veya 2 defadan fazla uzatmalarının zor olabileceğini ekliyor. Önceki yıllardaki HSMP vizesini örnek olarak veren Ulay, Ankara Anlaşması’nda bulunanların ömür boyu vize uzatarak ülkede kalamayacaklarını, belli bir süre sonunda ya kurallara uyarak kalıcı oturum almalarının isteneceğini ya da ülkeden ayrılmaları gerekeceğini düşünüyor. Ankara Anlaşması’nda olanların kalıcı oturum alabilmeleri için gereken kurallar ise şunlar:

Avrupa Birliği Vatandaşlık Hukuku ve Brexit Sonrası Ankara Anlaşması’nın geleceği 21-26 Haziran tarihleri arasında İstanbul’da anlatılıyor.

Brexit’e sayılı sürenin kaldığı süreçte, İngiltere’ye yerleşmek isteyen Türk vatandaşlarının ellerini çabuk tutması gerekiyor. Brexit ve Ankara Anlaşması’nın detaylı anlatılacağı ve Avrupa Birliği ülkelerindeki oturma izni ve vatandaşlık programlarının tanıtımının yapılacağı seminer ve kişiye özel toplantılar, 21-26 Haziran tarihleri arasında İstanbul Şişli Marriott Otel’de düzenlenecek. Sadece davetlilerin katılabileceği seminer ve özel toplantılar için https://coatesglobal.as.me adresinden davetiye talebinde bulunulabilir. Detaylı bilgi için: https://www.vizesizdunya.blog/etkinlik-ve-seminerler/ adresi ziyaret edilebilir.

Exit mobile version