Site icon Vizesiz Dünya

Aile birleşim vizelerinde bakanlık geri adım attı

Yaz tatili ve işyerimizdeki yoğunluk nedeniyle, sizlerle bir türlü paylaşamadığım bu haberi, geç de olsa paylaşmak istiyorum, çünkü, üzerinden 2 aya yakın bir zaman geçmesine rağmen bir çok kişinin bu gelişmeden haberi olmadığını farkettim.

İngiltere’de yerleşik durumda olanların  eş ve çocukları, İngiltere’ye gelebilmek için Temmuz 2012 de uygulamaya başlanılan minimum gelir testinden geçme zorunluluğu mahkeme engeline takıldı. Uygulamanın başlamasından 1 yıl sonra nihayet Yüksek mahkeme, İngiliz vatandaşı olanların eşlerini İngiltere’ye getirebilmeleri için, yılda en az 18,600 sterlin kazanmalarını zorunlu kılan yasayı, insan haklarına aykırı buldu.

Yüksek mahkeme yargıcının verdiği kararı burada gerekçeleriyle aynen açıklamamın bir anlamı yok, zaten önemli olan sonucun göçmenler lehine sonuçlanmış olması. Ancak, Temmuz 2012 de uygulamaya geçilen gelir testi uygulamasının mantıksızlığı üzerine aylardır mücadele eden biri olarak, mahkeme yargıcının benimle paralel olan yorumlarını kısaca sizinle paylaşmak istiyorum.

Haftada 40 saat çalışan birinin yılda kazanabileceği yasal minimum ücretin £12,865 olduğu bir ülkede, nasıl oluyor da İçişleri Bakanlığı göçmenlerden yılda en az £18,600 kazanmasını bekliyor? Bu, göçmenlere karşı bir ayrımcılıktır.

Göçmen Hukuku Tavsiye Komitesi, vize uygulamalarında minimum gelirin £13,400 olması gerektiğini tavsiye etmesine rağmen, bakanlık £18,600 gelir testinde ısrar etmiştir. Bu 2 farklı devlet dairesinin uyumsuz çalışmasından öte, göçmenlere karşı yapılan açık bir haksızlıktır.

İngiltere’de yerleşik oldukları için göçmenlik kanunlarından muaf tutulan İngiliz vatandaşları ve süresiz oturum izni sahiplerine minimum gelir testi uygulanmazken, neden ayrımcılık yapılarak, bu kişilerin İngiltere dışındaki eş ve çocuklarına gelir testi uygulanıyor?

Yargıç aynı zamanda, bir hakime yakışır şekilde, İngiltere’deki toplam nüfusun yüzde kaçının  £18,600 gelir sınırının üzerinde kazandığının araştırmasını da yapmış ve çoğunluğun bu gelirin altında kazanç sağladığını belirlemiş. Madem İngiltere’de yaşayanlarda kısmi de olsa çoğunluk £18,600 altında kazanıyor, neden göçmenlerde bu kadar yüksek gelir bekleniyor?

Mahkeme yargıcının verdiği karar sonrasında, 5 Temmuz 2013’de İçişleri Bakanlığı, eş vizelerinde yapılan başvurularda, gelir yetersizliği olması durumunda, başvurunun red edilmeyeceğini, bakanlık bir karara ulaşana kadar, bu tür başvuruların dondurulacağını açıkladı.

Bakanlığın, akıl almaz mantık dışı uygulamalarına karşı mücadele eden Avukatların kazandığı bu zafer, hiç şüphesiz zor durumda olan binlerce kişinin umutlarını yeniden yeşertecektir.

Exit mobile version