Vizesiz Dünya

İngiltere’de Ankara Anlaşması’nın kaderi belli oldu

İngiltere göçmenlik yasası 29 Mart 2019 tarihinden itibaren köklü değişikliklere uğrarken, hükümet Ankara Anlaşması ile ülkede bulunanların kaderinin ne olacağı konusunda niyet açıklamasında bulundu. Bu niyet açıklaması, ‘yasal beklenti’ doğurduğu için bağlayıcı nitelikte olduğu ve kesinleştiği söylenebilir.

Parlamento onayından geçen göçmenlik yasasındaki son değişikliklere göre, TIER 1 Entrepreneur (Girişimci) vizesi kaldırılıyor. Bunun yerine, daha sıkı kurallara bağlanan TIER 2 Innovator (Yenilikçi) vizesi devreye alınıyor. İçişleri Bakanı, şimdiye kadar girişimci vizesi ile ülkeye gelenlerden İngiltere’nin neredeyse hiç fayda sağlamadığını, bu vize altında çok sayıda kişinin gelmesi yerine, daha nitelikli az sayıda kişinin ülkeye gelmesinin kararlaştırıldığını söyledi.

TIER 1 Innovator vizesi, sadece bir iş dalında yenilikçi ürün veya hizmet fikri olanlara açılacak. Sıradan bir işyeri açmak üzere gelişlere izin verilmeyecek.

Değişikliklerden TIER 1 altında yer alan Investor (Yatırımcı) vizeleri de payına düşeni aldı. İngiltere’de yatırımcı vizesi ile kalmak isteyenler artık paralarının kaynağını hiç bir şüpheye gerek kalmayacak şekilde ispatlamaları veya parayı en az 2 yıl hesapta tutmaları gerekecek. Bu kural, yatırımcı vizelerinden yararlanacak olanların sayısında ciddi düşüşe neden olacaktır.

İngiltere parlamentosunda onaylandığı için kesinleşen bu değişiklikler 29 Mart’tan itibaren uygulanmaya alınacak.

Ankara Anlaşması’nda olanlara yönelik niyet açıklamasına göre, ülkeye 29 Mart tarihine kadar girmiş olanların hakları korunacak. Bu kişilerin geri dönmeleri istenmeyecek ve vize uzatım ve kalıcı oturum başvuruları şimdi olduğu gibi Ankara Anlaşması’nın kurallarına göre değerlendirilecek.

İngiltere, AB’den anlaşma yaparak ayrılır ise, 29 Mart tarihi, anlaşılacak yeni geçici periyot tarihine kadar uzatılacak. Bu durumda, 29 Marttan sonra ülkeye girenlerin hakları da korunmuş olacak, tabii ki geçici periyod bitene kadar. Şu anki anlaşma taslağı 31 Aralık 2020’yi işaret ettiği için, (İngiltere AB’den anlaşarak ayrılması durumunda) Ankara Anlaşması’nın 31 Aralık 2020’ye kadar devam edeceğini söylemek mümkün.

İngiltere, AB’den anlaşma yapmadan ayrılır ise 29 Mart 2019’da yani tam 3 hafta sonra Ankara Anlaşması İngiltere açısından tamamen sona erecek. Ancak, yukarıda açıklandığı üzere bu tarihe kadar ülkeye girenlerin (veya bu tarihe kadar Ankara Anlaşması vizesine başvurmuş olanların) hakları bugün olduğu gibi korunacak.

Ankara Anlaşması’nda olanların durumu, ikili anlaşmaya bağlı olduğu için parlamento onayı gerekmiyor. Bunun yerine hükümetin anlaşmadan çekildikten sonra anlaşmanın sonuçlarından etkileneceklere neler olacağı konusunda niyet açıklamasında bulunması gerekiyor. Hükümet’in yaptığı bu niyet açıklaması, ‘yasal beklenti’ doğurduğu için bağlayıcı özellik taşıyor.

Exit mobile version